ISSN 2457 - 3973

Declarație explozivă a dr. Codruț Munteanu, fost manager al Spitalului Județean: ”Nu a fost voință politică de la vârful CJ Neamț!”

Într-un interviu acordat în exclusivitate pentru newsallert.ro, doctorul Codruț Munteanu – fostul manager al Spitalului Județean de Urgență Piatra-Neamț a dat ”cărțile pe față” despre situația de la unitatea sanitară.

Medicul a explicat că, ce se întâmplă în spital, în aceste zile, nu este altceva decât rezultatul deciziilor politice luate de la vârful Consiliului Județean Neamț. Concret, decizii luate de președintele Ionel Arsene!

Codruț Munteanu e subliniat că, dacă propunerile pe care le-a făcut în vremea cât a fost manager ar fi fost ascultate de președintele Arsene, nu s-ar fi ajuns în situația de astăzi.

Evident că doctorul Munteanu s-a referit la infecțiile nosocomiale, la decesele apărute pe fondul unor infectări cu viruși din spital, și inclusiv la uciderea în unitatea sanitară a directoarei medicale.

Pe de altă parte, doctorul Munteanu a explicat că, în ciuda viziunilor futuriste de a construi un nou spital, proiect care ar fi durat câțiva ani, Ionel Arsene ar fi trebuit să ia în considerare cât se poate de serios rezultatele controlului efectuat în 2019 de reprezentanții Ministerului Sănătății, prin DSP Vaslui, care spuneau foarte clar: Spitalul Județean de Urgență Piatra-Neamț este o Bombă Biologică! Adică se moare din cauza infecțiilor intra-spitalicești și trebuie luate decizii urgente și concrete!

Fostul manager susține că nimeni nu a ținut cont de controlul Ministerului Sănătății și astfel s-a ajuns situația ca acum, situația de la spitalul din Piatra-Neamț să fie ”de zece ori mai gravă!”

Reporter: Cum vedeți situația care se petrece în aceste momente la Spitalul Județean de Urgență Piatra-Neamț?

Dr. Codruț Munteanu: Este o situație extrem de delicată și de periculoasă. Vă reamintesc că în martie-aprilie 2019, când am avut acel control încrucișat de la DSP Vaslui, s-a spus clar că Spitalul Județean de Urgență Piatra-Neamț este Bombă Biologică. S-a spus: doamna ministru Sorina Pintea, închideți spitalul! Au fost cele 2 inspectoare care au cerut acest lucru. Și atunci am spus în felul următorul: oameni buni, veniți lângă mine, implementăm planul de management așa cum îl văd eu, sau nu! Și atunci a fost o liniște totală! Și atunci mi-am luat bagajul în gara la Bacău să plec spre București. M-a întors președintele Arsene, să vin, să discutăm. Atunci a fost un moment zero care nouă ne-a scăpat din mână! A fost momentul în care, după o analiză epidemiologică extrem de atentă, cu nu știu câte mii de fotografii și de discuții, se vedea adevărata față a spitalului. Și potențialul de risc epidemiologic. Și s-a spus: lasă, nu te mai aventura atâta, că faci, că dregi, că vom face un spital nou. Asta a spus Arsene, că vom face un spital nou. I-am adus aminte că, atunci când am venit, el a spus că este vorba de reabilitare, reamenajare și extindere iar acum vorbește de un spital nou. Eu nu mai înțeleg ce e cu politica asta și ce trebuie făcut mai departe. Cert este că permanent stăteam cu ștreangul de gât văzând că riscul epidemiologic este maxim! Iar acum, pericolul este de zece ori mai mare ca atunci! Imediat după ce acest control au venit foarte multe sesizări făcute corect cu domnul senator Țapu-Nazare, cu mai mulți colegi ai lui de la PNL, care au analizat și chiar au venit cu multe întrebări și solicitări asupra doamnei ministru și asupra mea. Și am insistat asupra creării unor stocuri și echilibrării unor stocuri. Eu nu aveam viziunea de coronavirus ci de risc epidemiologic. Vedeam acest sistem pavilionar învechit, vedeam circuite și vă dați seama că sunt chirurg și știu ce înseamnă anti-sepsie. Și atunci am spus că trebuie să avem stocuri, să se ocupe de lucrurile astea. Dar, din păcate, meciurile mele au fost cu Consiliul de Administrație, cu Consiliul Județean, unde arareori am găsit înțelegere. Au pornit de la un simplu lucru: acel proiect de a implementa controlul acces, pontajul acela electronic, pentru care am primit atâta opoziție. Și vedeți acum cât de util și necesar este să știi cine intră, cine iese, și așa mai departe. Abia acum realizează oamenii cât m-am zbătut să fac. Poate nici asistenta șefă de la Chirurgie, dacă exista acest control acces bine pus la punct, nu murea.

Reporter: Dacă ce s-a constatat în urma controlului din martie-aprilie 2019, era luat ca un semnal de alarmă, de avertisment, de conducerea CJ Neamț, puteam să evităm anumite situații, astăzi?

Dr. Codruț Munteanu: Categoric! Și în primul rând, decizia politică era cea mai importantă! Pentru că Spitalul Județean este în subordinea Consiliului Județean și forța și puterea și decizia vin de acolo. Managerul este sub Consiliul de Administrație care este sub Consiliul Județean. El degeaba are un plan de management bine pus la punct dacă nu este sprijinit și ajutat, și nu este înțeles, atunci nimic nu se face.

Reporter: Cu alte cuvinte, președintele Ionel Arsene nu a dorit să ia o decizie politică ce ar fi avut efecte benefice pentru populația județului Neamț?

Dr. Codruț Munteanu: Decizia politică pe care voia să o ia era să construim un nou spital, dar până să construim un spital… Săraca doctoriță Apetroaie, medicul epidemiolog care făcea turul de dimineață, venea și se uita în ochii mei și spunea: altă problemă, domnule manager…altă problemă… Și noi trebuia să mergem mai departe! Vedeți, de asta sistemul sanitar este acolo unde este! Pentru că el trebuia gospodărit într-un anumit fel, cu disciplină, cu corectitudine, cu oameni verticali și morali!

Articolul anterior

Bărbat de 61 ani, mort în incendiul care i-a cuprins casa din Cândești

Articolul următor

A murit o polițistă de la Serviciul Rutier Piatra-Neamț! Avea doar 39 ani!

5 Commentarii

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată.