NewsAllert :

  • 20 februarie 2024

ISSN 2457 - 3973

Deputatul Ciprian Şerban a reprezentat România la Audierile Parlamentare ale Uniunii Interparlamentare la Naţiunile Unite

Deputatul Ciprian Şerban (PSD Neamţ) a reprezentat România, în perioada 8 – 9 februarie 2024, la New York, la Audierile Parlamentare ale Uniunii Interparlamentare la Națiunile Unite.
Deputatul nemţean a precizat că audierile sunt organizate anual iar anul acesta s-au axat pe o temă extrem de actuală, în contextul geo politic internațional: ”The Future of Peace and Security”.
„Viitorul păcii și securității este o realitate care preocupă întreg mapamondul, iar Summitul din septembrie 2024 este o oportunitate pentru promovarea solidarității și cooperării la nivel mondial, a dezvoltării durabile și construirii de societăți mai pașnice, incluzive și prospere. La ora actuală, la nivel global, lumea se confruntă cu peste 50 de conflicte care fac ravagii, existând un risc de creștere a acestora, context în care Noua Agendă pentru Pace pune un profund accent pe prevenirea conflictelor, incluzând o serie de propuneri pe care statele membre ale ONU să le ia în considerare în perioada premergătoare Summitului din toamnă. Am discutat, pe parcursul Audierile Parlamentare la Națiunile Unite de anul acesta, despre faptul că ne confruntăm, mult prea mult, cu încălcări sistematice ale drepturilor omului, cu nerespectarea dreptului umanitar, cu subminarea constantă a statului de drept în diferite colțuri ale lumii, iar menținerea statului de drept și respectarea obligațiilor legale internaționale sunt esențiale pentru asigurarea păcii și securității globale”, a declarat deputatul Ciprian Şerban.
Parlamentarul a subliniat că este tot mai evident că investiția în securitatea umană și aducerea de îmbunătățiri tangibile vieții de zi cu zi a oamenilor sunt esențiale pentru prevenirea conflictelor.
Un alt subiect aflat pe agenda Uniunii Interparlamentare la Națiunile Unite s-a referit la schimbările climatice, care tind să reprezinte o amenințare pentru oameni, în special în țările în curs de dezvoltare, foarte dependente de pământ pentru existența lor.
„La ora actuală, știm deja că efectele schimbărilor climatice asupra solului și agriculturii provoacă insecuritate alimentară, care devine un factor major al deplasării comunităților în interiorul și peste granițele naționale. În mai multe părți ale lumii, competiția pentru resurse limitate legate de schimbările climatice alimentează deja tensiuni, extremism violent sau conflicte directe.
Am încercat să găsim soluții referitoare la consolidarea ordinii internaționale bazată pe reguli și pe creșterea respectului pentru dreptul internațional, intensificarea atragerii și implicării femeilor și tinerilor în strategiile de aplanare a tensiunilor și rezolvare a situațiilor de conflict fiind acțiuni firești, în acord respectarea drepturilor fundamentale ale democrației. Discuțiile de la New York au reiterat rolul parlamentelor în aceste demersuri, diplomația parlamentară pentru pace aducând în prim plan exemple de bune practici și provocări comune în prevenirea și soluționarea conflictelor”, a explicat deputatul Ciprian Şerban.
Audierile Parlamentare la Națiunile Unite au oferit şi prilejul unor interacţiuni cu factori de decizie și experți ai ONU, cu reprezentanți ai guvernelor și ai corpului diplomatic.
„A fost un bun moment de a reconfirma poziția României de susținător puternic al sistemului multilateral bazat pe reguli, cu ONU în centrul său, fiind necesară cooperarea globală, în vederea găsirii unor soluții cuprinzătoare pentru a face față provocărilor secolului XXI”, a precizat parlamentarul nemţean.
Din delegația parlamentară română au mai făcut parte Mara Calista, Ștefan – Ovidiu Popa, Adrian Miroslav Merka, Marcel Vela și Silvia Dinică.

Articolul anterior

Tânără accidentată la Zăneşti când încerca să traverseze prin loc nepermis

Articolul următor

Primăria Piatra-Neamţ anunţă locurile de comercializare a mărţişoarelor

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *