ISSN 2457 - 3973

Deputatul Ciprian Şerban trage un semnal de alarmă: „La Primăria Roznov apar tot mai multe probleme de legalitate!”

La primăria Roznov încep să apară din ce în ce mai multe probleme de legalitate, a declarat, joi, deputatul Ciprian Şerban – preşedintele organizaţiei PSD Roznov.
Parlamentarul nemţean susţine că primarul Vasile Pavăl (PNL) „nu înțelege” că pe primul plan trebuie pus interesul roznovenilor.
Ciprian Şerban a povestit că, în calitate de președinte al PSD Roznov, la ultima discuție alături de consilierii social-demoraţi, a fost înştiinţat de „unele aspecte foarte grave” de la Primăria Roznov.
„Culmea, primarul încalcă legea în mod grosolan și apoi iese public și acuză PSD-ul că se opune la ilegalitățile pe care dorește el să le facă. Cum altfel să facă niște aleși locali responsasbili? Să voteze tot felul de ilegalități, doar ca să nu se supere primarul?”, a spus deputatul Ciprian Şerban.
Preşedintele PSD Roznov a oferit şi un exemplu în acest sens.
„Primăria orașului Roznov a încheiat un contract cu un cabinet de avocatură pe baza unei Hotărâri a Consiliului Local Roznov din 2021. Nu știm de ce a crezut primarul că în anul 2022 nu mai trebuie să respecte procedura legală, în sensul aprobării unui nou contract tot prin consiliul local, și a ales să facă un act adițional care poate fi atacat oricând. Acest aspect nu este doar o temă de dezbatere politică, așa cum încearcă primarul să mintă oamenii. Nu face nimeni opoziție de dragul opoziției. Nu are nimeni nimic contra unui astfel de contract, ba chiar îl considerăm necesar. Problema reală este mult mai gravă și, din păcate, domnul primar se preface că nu o vede. Atunci când vorbim despre instituții publice, un contract poate avea o durată de maxim 1 an, cu posibilitatea de prelungire cu încă 4 luni, dacă, în mod cumulativ, sunt îndeplinite mai multe condiții. Așa prevede legislația achizițiilor publice pe care o respectăm cu toții! Domnul Pavăl nu poate fi deasupra legii și cu siguranță nu poate fi deasupra roznovenilor. În altă ordine de idei, dacă se dorea prelungirea pe mai mulți ani a acestui contract, acest lucru trebuia prevăzut de la început. Adică, contractul inițial, respectiv hotărârea Consiliului Local din 2021, trebuia să stipuleze clar că se încheie pe mai mulți ani, că e vorba de o acțiune multianuală. Ar fi trebuit ca inclusiv bugetul orașului să fie structurat pe mai mulți ani pentru acest contract. Nu poți să închei un contract altfel de cum au votat consilierii locali!”, a declarat deputatul Ciprian Şerban.
Deputatul PSD Neamţ a recomandat reprezentanţilor Primăriei Roznov să respecte Ordinul Ministerului de Finanțe nr. 1792 din 2002, care definește în ce condiții un program sau proiect poate deveni multianual.
„Se putea stipula în Hotărâre că se încheie un contract pentru un dosar care are derulare pe mai mulți ani. Astfel, contractul era întocmit pe mai mulți ani pentru că știm cu toții că un dosar în instanță are o întindere mai mare decât 1 an. În al doilea rând, dacă în documentația de atribuire inițială era prevăzută posibilitatea de suplimentare a serviciului juridic deja achiziționat, nivelul maxim la care era posibilă o astfel de suplimentare, calcularea valorii estimate prin luarea în considerare a variantei de prelungire, printr-o clauză explicită, atunci am fi putut vorbi despre un contract care s-ar fi putut prelungi cu încă 4 luni. Se anunța modificarea contractului pe SEAP înainte de expirarea termenului de valabilitate și în maxim 30 de zile de la data încheierii actului adițional. Atunci totul ar fi fost legal!”, spune deputatul Şerban.
Preşedintele PSD Roznov a acuzat că niciunul dintre aceste lucruri nu s-au realizat.
„Toate aceste aspecte, despre care am vorbit, le poate găsi oricine dorește să citească Ordinul Ministerului de Finanțe amintit și art. 165, al. (1) din Hotărârea de Guvern nr. 395/2016 care prevede normele metodologice de aplicare a tuturor reglementărilor legale referitoare la atribuirea unui contract de achiziție publică, a unui acord cadru. Inclusiv dl. Pavăl, care este plătit din banii noștri să cunoască, să respecte legea și să propună, în consecință, proiecte corecte pentru dezvoltarea orașului Roznov!”, susţine preşedintele PSD Roznov.
Dar deputatul Ciprian Şerban a subliniat că acesta este „doar un exemplu despre cum primarul Vasile (Lică) Pavăl încalcă legea și când este atenționat se supară și dă vina pe consilierii locali care nu sunt de acord cu el”.
„Nici măcar nu are capacitatea să stea puțin să se gândească că atunci când consiliul local este contra lui, poate greșește el cu ceva. Nu. El se consideră primarul perfect și toată lumea trebuie să facă ce spune el, doar că lucrurile nu merg chiar așa. El trebuie să facă ce spune consiliul local și nu invers, iar consiliul local îl va obliga să respecte legea indiferent de câte postări va mai face pe rețelele de socializare ca să se plângă de consilierii locali. Respectarea legii trebuie să fie mai presus de primar, nu primarul mai presus de lege!”, a declarat preşedintele PSD Roznov, deputatul Ciprian Şerban.
Reacţia parlamentarului social-democrat vine după ce primarul Vasile Pavăl a acuzat consilierii locali ai PSD, PRO România (şi doi de la PNL) că nu susţin prin vot proiectele pentru oraşul Roznov, unul dintre acestea fiind înfiinţarea Direcţiei de Asistenţă Socială. Primarul Pavăl a acuzat că „anumite interese din jurul Căminului de bătrâni” din Roznov i-a detereminat pe consilierii respectivi să nu voteze pentru înfiinţarea Direcţiei de Asistenţă Socială.

Articolul anterior

Cod portocaliu de vijelii pentru Târgu-Neamț și 6 comune

Articolul următor

Şofer din Neamţ, beat şi fără permis, cu peste 100 km/oră în localitate. A fugit de poliţişti dar a fost prins.

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *