ISSN 2457 - 3973

Deputatul Mara Calista: Indemnizațiile de creștere a copiilor sunt mai mari cu aproape 50% faţă de 2016.

Indemnizațiile de creștere a copiilor sunt mai mari cu aproape 50% faţă de acum 5 ani, a declarat, miercuri, deputatul Mara Calista (PNL Neamţ).
Parlamentarul liberal a amintit câteva cifre din sistemul de protecţie socială:
• Valoarea medie a indemnizației de creștere a copilului a ajuns la 2.451 de lei în primul trimestru al acestui an.
• Astfel, valoarea medie a indemnizației de creștere a copilului a crescut cu aproape 50% în ultimii cinci ani. Cele mai mari indemnizații le primesc mamele din București (3.648 de lei net – valoarea indemnizației medii de creștere a copilului în primul trimestru din 2021), Ilfov (3.047 lei), Cluj (3.003 lei), Timiș (2.835 lei) și Iași (2.626 lei).
• Aproape 180.000 de părinți primesc, în medie, câte circa 2.500 de lei pe lună ca indemnizație de creștere a copilului.
• Numărul de mame beneficiare a crescut cu 16%, față de acum cinci ani.
• În 7 aprilie 2021, guvernul condus de prim ministrul PNL Florin Cîțu a adoptat o ordonanța de urgență prin care a majorat stimulentul pentru reîntoarcerea la muncă. Astfel, a fost crescută indemnizația la 1.500 de lei față de 650 de lei, cât era până atunci. Stimulentul de reinserție este acordat părinților care revin mai repede la muncă din concediul de creștere a copilului, fiind un proiect care face parte din seria măsurilor active propuse de Ministerul Muncii care să sprijine deopotrivă și angajații și angajatorii.
• Potrivit OUG, persoanele aflate în concediu pentru creșterea copilului au dreptul la un stimulent de inserție, în cuantum de 1.500 lei, oricând ÎNAINTE de împlinirea de către copil a vârstei de 6 luni, respectiv 1 an în cazul copilului cu dizabilități. Părinții beneficiază de acest ajutor până la împlinirea de către copil a vârstei de 2 ani, respectiv 3 ani în cazul copilului cu dizabilități.
„Tinerele mame au nevoie de ajutor, iar statul nu a rămas ”surd”. Comparativ cu acum 5 ani – indemnizațiile de creștere a copiilor sunt mai mari cu aproape 50%”, a declarat deputatul PNL Neamţ Mara Calista.

Articolul anterior

Trei tineri din Neamţ au murit într-un accident la Bacău. O tânără este grav rănită.

Articolul următor

Asigurarea unui management integrat, conservativ și durabil al ariilor naturale protejate administrate de Județul Neamț

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *