ISSN 2457 - 3973

Descinderi în Neamț într-un dosar de criminalitate organizată! Prejudiciul este de 2,4 milioane lei!

Miercuri au avut loc descinderi la 14 adrese din județele Neamț, Botoșani, Iași și București într-un dosar de criminalitate organizată privind fapte de înșelăciune, delapidare cu consecinţe deosebit de grave și spălare de bani.

Potrivit anchetatorilor, începând cu luna decembrie 2018, pe raza municipiului Roman, județul Neamț, s-a constituit o grupare infracțională organizată care prin intermediul unor persoane interpuse, de condiție socială precară, a preluat mai multe societăți comerciale cu bonitate financiară ridicată, pe care le-a utilizat într-o primă etapă la achiziționarea unor mărfuri de la diferiți furnizori. Pentru plata mărfurilor au fost emise bilete la ordin sau file CEC care la termenul scadent au fost refuzate la plată pentru lipsă de disponibil în cont. Astfel, membrii grupului au prejudiciat un număr de 23 de persoane juridice, cu suma totală de aproximativ 2.400.000 lei.

Din cercetări, a rezultat că inculpații nu au avut în niciun moment intenția reală de a achita mărfurile achiziționate, acestea fiind în fapt revândute pe piața “neagră” la aproximativ 50-60% din valoarea lor, sumele de bani rezultate fiind însușite de către membrii grupării.

Ulterior, pentru disimularea activității infracționale, suspecții au creat un circuit comercial fictiv, prin care au încercat să creeze aparența faptului că mărfurile achiziționate inițial au fost revândute către alte persoane juridice, societăți comerciale fără activitate economică reală, controlate în fapt de către membrii grupării prin intermediul unor persoane interpuse.

În urma perchezițiilor au fost ridicate mai multe înscrisuri cu valoare probatorie, telefoane mobile utilizate în activitatea infracțională, dispozitive de stocare a datelor și diferite sume de bani.

Două persoane au fost reținute pentru 24 de ore și în cursul zilei de astăzi vor fi prezentați Tribunalului Bacău cu propunerea de arestare preventivă pentru o perioadă de 30 de zile.

Pentru alte 4 persoane s-a dispus controlul judiciar.

Acțiunea a fost realizată cu sprijinul ofițerilor de poliție judiciară din cadrul S.C.C.O. Neamț, S.C.C.O. Botoșani și B.C.C.O. București și a jandarmilor din cadrul Grupării de Jandarmi Mobilă Bacău și Inspectoratului Județean de Jandarmi Botoșani.

Suportul de specialitate a fost asigurat de Direcția Operațiuni Speciale.

Articolul anterior

Măsurile Planului Național de Investiții și Relansare Economică al Guvernului PNL, în valoare de 100 miliarde euro

Articolul următor

Bătaie colectivă cu parii la o stână din Neamț! Patru persoane, între care un copil, au fost rănite!

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată.