ISSN 2457 - 3973

Descinderii DIICOT în Neamț! Procurorii au intrat peste infractorii care se dădeau pe facebook drept Andreea Marin!

La data de 11.10.2016  procurorii  Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism – Serviciul Teritorial Suceava  împreună cu ofiţeri de poliţie judiciară  din cadrul Brigăzii de Combatere a Criminalităţii Organizate Suceava au efectuat un număr de 5 percheziții domiciliare, dintre care patru  pe raza județului Neamț  și una pe raza județului Cluj, având ca scop destructurarea unui grup infracţional organizat specializat  în săvârşirea  infracțiunilor de fals informatic și fraudă informatică.

În cauză, există suspiciunea rezonabilă că  în perioada 2015 –2016, un număr de 4 suspecţi s-au constituit într-un grup infracțional organizat în cadrul căruia au acționat în mod coordonat, prin crearea de conturi fictive într-o rețea de socializare pe numele altor persoane – vedete TV postând fotografii reale ale acestora alături de informații personale (reale sau fabricate), care,  prin natura lor au cauzat prejudicii morale şi de integritate.

De cele mai multe ori, infractorii spuneau că sunt Andreea Marin, profitând de faptul că aceasta este din județul Neamț.

În urma introducerii datelor informatice pe rețeaua de socializare, respectiv crearea de conturi fictive pe numele persoanelor publice, membrii grupului infracţional au demarat campanii umanitare nereale cerând sprijin financiar. Astfel, numeroase persoane au accesat respectivul cont și au purtat diverse discuții, unele dintre victime fiind convinse de verdicitatea lucrurilor expuse, transferând pe numele autorilor diverse sume de bani prin servicii bancare de transfer rapid de bani.

În urma cercetărilor efectuate în cauză s-a constat că  în perioada 01.01.2015 – 02.08.2016, pe numele celor patru suspecți au fost efectuate, prin intermediul  serviciilor de transfer rapid de bani, un numar de 360 tranzacții de la 273 persoane vătămate  suma totală transferată fiind  în valoare de  33.853,37 USD și 1000 lei.

Cu ocazia percheziţiilor efectuate în cauză au fost găsite şi ridicate 6 telefoane mobile, 6 cartele SIM, 1 card de memorie, 3 carduri bancare, o unitate de calculator, 15 chitanţe ridicare bani.

La sediul DIICOT – ST Suceava vor fi aduse,în vederea audierii, un număr de  5  persoane.

Suportul de specialitate a fost asigurat de către Direcţia Operaţiuni Speciale.

Acţiunea a fost realizată cu sprijinul ofiţerilor de poliţie judiciară din cadrul BCCO Cluj și SCCO Neamț.

Facem precizarea că pe întreg parcursul procesului penal, suspecţii şi inculpaţii beneficiază de drepturile şi garanţiile procesuale prevăzute de Codul de procedură penală, precum şi de prezumţia de nevinovăţie.

Articolul anterior

S-au epuizat fondurile alocate judeţului Neamţ pentru ”Casa verde”

Articolul următor

Zilele Toamnei la Piatra Neamţ

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată.