ISSN 2457 - 3973

Directorul şpăgar Dan Morenciu, de la Ambulanţa Neamţ, avea salariu 4.000 euro pe lună

Directorul Serviciului de Ambulanţă Judeţean (SAJ) Neamţ, Dan Morenciu, săltat de procurorii DNA Bacău pentru o şpagă de 40.000 euro, avea un salariu lunar de 4.000 euro! 

Chiar dacă avea un venit mai mult decât generos, Dan Morenciu – susţin anchetatorii – nu s-a dat înlături de a solicita şi primi şpăgi pentru a aranja un concurs de angajare.

Revenind la salariu, acesta se ridică luna la 19.643 lei. Cam cât câştigă un angajat cu salariul minim pe economie într-un an şi jumătate.

Managerul SAJ beneficia de un spor de 50% din salariu, adică de 8.839 lei!

Din declaraţia de avere depusă pe 22.03.2022 pentru anul 2021, Dan Morenciu a precizat că anul trecut a câştigat din salarii peste 190.000 lei. Adică vreo 40.000 euro! Exact cât şpaga încasată atunci când procurorii DNA Bacău l-au prins în flagrant în urmă cu două zile!

Dincolo de veniturile salariale, Dan Morenciu are declaraţia de avere aproape goală de îţi vine să îi plângi de milă! Doar un amărât de Logan, şi acela cumpărat în rate în 2009, şi 1/2 dintr-un apartament de 50 metri pătraţi, achiziţionat în anul 1997.

Despre veniturile soţiei nu apare nici o precizare, semn că doctorul Morenciu ducea greul familiei şi avea nevoie de venituri suplimentare….

Reamintim că directorul SAJ Neamţ, Dan Morenciu, a fost prins în flagrant de procurorii DNA Bacău când lua o şpagă de 40.000 euro.

Banii erau colectaţi de la angajaţii pe perioadă nedeterminată (în timpul pandemiei) care urmau să susţină un concurs pentru angajarea definitivă în cadrul instituţiei.

Şpaga era de 5.000 euro de persoane, susţin procurorii DNA, iar printre cei care colectau banii erau şi două asistente şefe din cadrul instituţiei.

Una era Luminiţa Maria Lozonschi, care s-a ocupat şi de organizarea concursului, iar cealaltă era Elena Preda.

De altfel, ultima a fost prinsă în flagrant când îi dădea cei 40.000 euro lui Dan Morenciu, pe o stradă din Piatra-Neamţ.

Ca amănunt picant al cazului este de remarcat faptul că Elena Preda a supra-licitat şpaga de la sine şi a cerut 6.000 euro fiecărui candidat la examen. Diferenţa dintre cei 5.000 euro impuşi ca „taxă” şi cei 6.000 euro primiţi, adică 1.000 euro de la fiecare candidat, şi-a păstrat-o pentru sine.

În perioada 2 – 10 mai 2022, inculpatul Morenciu Dan Dorin, în calitatea menţionată mai sus, prin intermediul celor două subalterne (una dintre ele, respectiv inculpata Rozoschi Maria Luminiţa, fiind desemnată să organizeze unui examen) ar fi pretins de la opt persoane câte 5.000 euro pentru a fi declaraţi admişi în contextul menţionat mai sus. Concursul respectiv viza ocuparea posturilor pe o perioadă nedeterminată, pentru personalul sanitar şi sanitar auxiliar care a ocupat fără concurs posturi de execuţie, pe o perioadă determinată, în perioada stării de alertă). La data de 18 mai 2022, inculpatul Morenciu Dan Dorin a primit pe o strada din municipiul Piatra Neamţ, de la inculpata Preda Elena, suma de 40.000 euro, ocazie cu care s-a procedat la constatarea infracţiunii flagrante. De precizat este faptul că, independent de înţelegerea avută iniţial cu inculpatul Morenciu Dan Dorin, inculpata Preda Elena ar fi pretins şi primit de la cele opt persoane suma de 6.000 euro/persoană şi nu 5.000 de euro aşa cum se stabilise iniţial. Diferenţa de 8.000 euro din cei 48.000 de euro, bani primiţi de inculpata Preda Elena în maniera de mai sus, i-ar fi fost remişi inculpatei Rozoschi Maria Luminiţa tot în data de 18 mai 2022, în sediul S.J.A. Neamţ, fiind identificaţi de procurorii anticorupţie ca urmare a unei percheziţii corporale. Inculpaţilor Morenciu Dan Dorin, Preda Elena şi Rozoschi Maria Luminiţa li s-au adus la cunoştinţă calitatea procesuală şi acuzaţiile, în conformitate cu prevederile art. 309 Cod de procedură penală”, precizează procurorii DNA Bacău.

Vineri, 20 mai, cei trei inculpaţi urmează să fie prezentaţi Tribunalului Bacău cu propunere de arestare preventivă pentru 30 de zile.

În cauză procurorii anticorupţie au beneficiat de sprijinul Direcţiei Generale Anticorupţie şi al Direcţiei de Operaţiuni Speciale.

Articolul anterior

Directorul Serviciului de Ambulanţă Neamţ, Dan Morenciu, prins în flagrant de DNA când lua 40.000 euro şpagă

Articolul următor

Mesajul deputatului Laurenţiu Leoreanu cu prilejul Sfinţilor Constantin şi Elena

Un comentariu

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *