Campanie Salubritas S.A.: „Adoptă azi și fă-ți un prieten pe viață!”
Doar câteva şcoli din Neamţ mai funcţionează fără autorizaţii de securitate la incendii sau avize sanitare, potrivit informaţiilor furnizate, joi, într-o conferinţă de presă, de prefectul Adrian Bourceanu.
Concret, 18 şcoli nu au autorizaţie ISU dar au efectuat lucrări de reabilitare şi au depus sau urmează să depună documentaţia în vederea obţinerii acesteia.
Din punct de vedere sanitar, sunt 10 şcoli care nu au aviz şi este greu de crezut că vor obţine documentul, având în vedere că se confruntă cu lipsa apei curente sau calitatea necorespunzătoare.
Este cazul şcolilor din comunele Icuşeşti, Oniceni, Bozieni, Mărgineni, Pipirig, Tarcău şi Dulceşti. Poate doar în ultimul caz ar putea exista speranţe de obţinere a autorizaţiei după ce la şcoală au fost montate purificatoare de apă.
„În ceea ce priveşte existenţa toaletelor din şcoli, avem un singur caz cu toaletă în curtea şcolii, în satul Mesteacăn – comuna Icuşeşti, care nu are apă curentă. În celelalte există apă curentă, fose septice şi canalizare indiferent dacă grupurile sanitare sunt în afara sau în interiorul clădirilor”, a subliniat prefectul Adrian Bourceanu.
O problemă reclamată de primari este cea a microbuzelor şcolare învechite şi care se strică des iar reparaţiile costă mult.
O altă problemă care a nemulţumit sute de părinţi, mai ales de la Şcolile 5 şi 8 din Piatra-Neamţ, este că elevii vor fi relocaţi şi în prima parte a anului şcolar 2024/2025.
Sunt 22 unităţi de învăţământ în Neamţ aflate în renovare sau achiziţie de mobilier unde cursurile au fost relocate în alte clădiri despre care autorităţile spun că au avizele necesare.
Reţeaua şcolară din Neamţ cuprinde 325 unităţi şcolare din care 159 au personalitate juridică.