ISSN 2457 - 3973

Emilia Arcan va fi prima femeie senator din județul Neamț! (interviu)

 1. Sunteți pe prima poziție în lista PSD Neamț pentru Senatul României. Ce spune această nominalizare despre dvs, în primul rând, ca politician, dar și pentru organizația județeană, fiindcă nu se întâlnesc prea des situații în care cap de listă să fie o femeie?

Emilia Arcan: Situația este onorabilă pentru mine, din toate punctele de vedere! Fără lipsă de modestie, primul loc la Senat consider că este cel ma important într-o competiție electorală, iar dacă președintele Partidului Social Democrat – organizația de la Neamț m-a propus și susținut ca eu să candidez de pe această poziție, atunci are încredere în șansele mele, în forța mea, în susținerea de care mă bucur din partea colegilor. Este pentru prima dată când o femeie candidează de pe acest loc și pentru prima dată PSD Neamț susține o femeie la Senat!

 1. Cât credeți că a contat în fața colegilor de partid experiența dvs politică și cât activitatea din administrație, atunci când v-au nominalizat pentru Senat?

Emilia Arcan: Cu certitudine susținerea mea pe poziția 1 la Senat este rodul unei munci asidue! Iar pentru mine este o încununare a eforturilor pe care le-am făcut în ultimii ani și, de ce nu, a sacrificiilor! Pentru că reușita în politică vine la pachet cu niște dezavantaje! De multe ori am zis că mai important e să merg la partid decât să îmi văd de treburile de acasă, mizând pe faptul că familia mă înțelege și va reuși să acopere lipsa mea! Am lipsit și din mijlocul prietenilor, de la care am sperat în îngăduință, pentru că îmi găsisem alte preocupări! Apoi au apărut funcțiile în administrație, care au presupus alte sacrificii, alte eforturi, dar și multe împliniri! Am muncit mult în campaniile de până acum și în 2012, datorită votului nemțenilor, am obținut un mandat de consilier județean! Deși nu am bănuit vreodată ce turnură ar fi putut lua lucrurile, la câteva luni după ce am intrat în legislativul județean, am fost aleasă pentru funcția de vicepreședinte! Și cum nu știi niciodată ce îți oferă viața, în planul politic și administrativ m-am mai trezit cu o ipostază nouă și am ajuns președinte al Consiliului Județean. Cumulând vasta experiență de la partid, cu cea din administrație și cu munca neîntreruptă, iată, acum sunt unul dintre candidații PSD Neamț pentru Senatul României!

 1. Care credeți dvs. că sunt atuurile cu care veți ajunge la inima electoratului?

Emilia Arcan: Cei mai mulți dintre nemțeni mă cunosct pentru că sunt o fire activă de felul meu și m-am aflat în dese rânduri în mijlocul oamenilor! Dar tot fără falsă modestie, pot spune că mă bucur de acel „lipici“ la public, pentru că empatizez cu oamenii, cred că știu suficientă administrație cât să îi înțeleg pe primari cu problemele lor și nu în ultimul rând, am susținut din răsputeri membrii PSD în competițiile electorale, astfel încât acum să îi simt aproape de mine și să mă susțină și ei! Nu intru cu bocancii în sufletele oamenilor și nu cer nimic! Dar mi-ar plăcea să fiu un «senator al sufletelor», pentru că ador să vorbesc și să ascult, să dau un sfat dacă îmi este cerut și să primesc o povață. De fapt, cred că asta e un atu al reprezentantelor sexului frumos! Înțeleg mai ușor problemele celor din jur și condiția de femeie, de mamă, ne face să căutăm soluții pentru cei au nevoie de ajutor! Nu speculez partea sentimentală a lucrurilor, dar mi-e confortabil în mijlocul oamenilor! Și simt asta și din partea lor! Simt că le e ușor să discute cu mine, așa că această disponibilitate și a electoratului și a mea, de a ne aborda reciproc, e o cale de a ajunge la inima alegătorilor!

 1. În ce măsură considerați că vă va fi de folos în Parlament experiența dobândită la Consiliul Județean, în calitate de consilier, apoi vicepreședinte și, în final, președinte?

Emilia Arcan: Întrebarea aceasta îmi amintește de o discuție veche cu președintele Ionel Arsene! Mai era mult până la momentul pregătirii alegerilor care urmează în     decembrie și mi-a spus cam așa: «Emilia, următorul tău pas e în Parlament! La câtă experiență în administrație ai acumulat, în Senatul României te-ai     descurca perfect! Acolo îți trebuie baza, pe care ai fundamentat-o foarte bine!». La acel moment, mi s-a părut doar o discuție fără prea mare importanță, dar am reținut acel sfat și iată, am ajuns la momentul în care lucrurile chiar se întâmplă așa cum se discutase atunci! E încă o dovadă că viața are scenariul ei, pe care noi nu îl controlăm, ci suntem doar niște actori cu roluri mai mult sau mai puțin consistente în anumite momente ale destinului! Și nu vreau să uit de desele propuneri ale colegelor din Organizația Națională a Femeilor Social Democrate, care mereu mi-au spus că viitorii mei patru ani trebuie să fie petrecuți în Parlament! Așadar, pornesc cu dreptul înainte și cu speranța că Dumnezeu mă va ajuta în noua carieră de parlamentar!

 1. De ce candidați?

Emilia Arcan: E o întrebare frecventă și cred că eu mi-am pus-o prima! Un răspuns fix nu vă pot oferi, pentru că de la o zi la alta mai descopăr un argument în favoarea candidaturii, așa cum, la fel de bine mai oftez din când în când, pentru că nu e    simplă competiția în care m-am angajat! Dar îmi doresc această funcție pentru   că este onorantă, este atractivă și înseamnă mai mult decât am avut până acum! Și, dacă tot mă provocați, vă mai dau un răspuns: pentru că îmi doresc nespus   de mult să fie femei în funcții importante, fie ele în administrație sau în politică! O femeie aduce plus-valoare în orice context, mai alesa acolo unde bărbații se considerau «stăpâni», pentru că suntem corecte, imparțiale, suntem  acea «noutate» de care e nevoie, mai ales în domenii precum administrație și politică! Iată, acum este o ocazie să ne vedem visul  împlinit!

 1. Ce puteți spune despre echipa cu care PSD Neamț se prezintă în fața alegătorilor?

Emilia Arcan: E o echipă puternică! Sunt oamenii foarte buni din partid, care își doresc să ajungă în Parlament! Vreau să fac precizarea că dacă unii dintre colegii mei nu se regăsesc pe liste este pentru că locurile sunt limitate, iar unii nu și-au dorit o astfel de carieră în administrația centrală! Desigur, la stabilirea listelor, domnul președinte Ionel Arsene a ținut cont de mai multe aspecte și a căutat să îi nominalizeze pe cei mai potriviți candidați, care să atragă voturi și care să mențină pentru PSD Neamț statutul de cel mai puternic partid din județ! Aș evita să fac referire la fiecare dintre candidați, pentru simplu motiv că fiecare are calitățile sale, iar unii dintre ei sunt atât de cunoscuți în județ, încât cuvintele ar fi de prisos! Cert este că PSD Neamț are o echipă puternică și învingătoare, oricât ar vorbi unii că nu e așa! Și mai avem un avantaj extrem de puternic, față de candidații de la alte partide: nu ne poate spune nimeni nimic despre acuratețea din punct de vedere al integrității!

 1. Ce proiecte propuneți nemțenilor?

Emilia Arcan: Sunt omul care evită să promită, pentru că nu îmi place să dezamăgesc sau să stârnesc așteptări! Desigur, pentru nemțeni îmi doresc tot binele din lume, dar nu pot spune punctual ceva! Cu certitudine voi susține proiectele Consiliului Județean Neamț și de câte ori un primar îmi va cere ajutorul, ușa biroului meu îi va fi deschisă și împreună vom căuta soluții! Dar Senatul nu e locul unde se implementează proiecte, ci se emit legi! Asta e diferența între ceea ce am făcut până acum, când eram la conducerea Consiliului Județean, unde simțeam punctual orice problemă din județ, și ceea ce sper că voi ajunge să fac, să adaptăm legile nevoilor și specificului românesc! Pentru că de câțiva ani preluăm legislația europeană, fără să o armonizăm cu cea românească și ne trezim cu situații fără precedent și fără de ieșire, uneori haotice! Revenind la întrebarea adresată, atât cât îmi va sta în putere, voi susține orice proiect care va fi spre binele județului nostru!

 1. PSD a declarat că-și dorește guvernarea după decembrie 2016. Care e principalul argument cu care vreți să convingeți nemțenii să voteze PSD, ca să intre la guvernare?

Emilia Arcan: E simplu – trebuie continuat Programul de Guvernare, care se potrivește țării și oamenilor ei! Românii vor scăpa de peste o sută de taxe pe care PSD le-a anulat! Și la fel de important este faptul că luptăm pentru sprijinirea agriculturii românești! Trebuie salvat, susținut acest domeniu esențial nației române! Și ar mai fi multe de spus, dar așa cum am mai precizat, evit să mă lansez în promisiuni!

 1. În ce măsură credeți că o guvernare PSD va ajuta județul Neamț?

Emilia Arcan: În una mare! Județul Neamț nu este unul lipsit de importanță pentru liderii partidului nostru! Să nu uităm că județul Neamț a fost vizitat în dese rânduri de către oamenii cu putere de decizie în partid, lucru datorat, desigur, și bunelor relații pe care liderul local le are cu șefii de la centrul! Dar asta înseamnă mult pentru un județ! Să nu uităm câte fonduri au venit la Neamț în perioada Guvernării PSD! Și vor mai veni, pentru că după alegerile din decembrie, sunt sigură că PSD va reveni la guvernare!

 1. Ce doriți să le transmiteți alegătorilor?

Emilia Arcan: Să fie sănătoși! Să le meargă bine și să se gândească la viitor cu optimism! Am încredere că vor susține PSD la alegerile din decembrie și că își doresc să revenim la creșterea economică pe care țara o avea când era guvernată de social-democrați!

sursa: birou presă PSD Neamț

Articolul anterior

Ce a vorbit primarul Dragoș Chitic cu fiul său, în urmă cu câteva zile

Articolul următor

VIBE Piatra Neamț – cel mai nou și complet club de zumba-fitness, tango și yoga pentru adulți și copii! (foto-galerie)

3 Commentarii

 • Asa sa fie , succes si PSD sa revina la guvernare ! p.s.speram sa indreptati cat de cat lucrurile

 • Silvia Ciornei, intre 2004-2008

  • Silvia Ciornei a fost impusa de PUR Bucuresti (partidul lui Dan Voiculescu) pe lista comuna PSD-PUR. Aici e vorba de prima femeie din judetul Neamt.

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *