ISSN 2457 - 3973

Foto/Video Copil din Neamţ cu afecţiuni renale grave, operat într-o intervenţie în premieră pentru Moldova

Un copil din judeţul Neamţ a fost operat, vineri, la Spitalul Județean de Urgență Bacău, în cadrul unei intervenţii chirurgicale în premieră în Moldova și printre puținele de acest gen din țară.

Intervenția a putut fi posibilă cu ajutorul unui aparat laser ultraperformant care a permis operarea unei malfomații renale la băiatul de 12 ani.

Complexul de aparate cu care este dotat spitalul pentru interventiile renale pediatrice ajunge in acest fel la 450 000 euro.

„Trebuie să menționăm că intervențiile renale pediatrice sunt foarte rare în țară, că echipa medicală care participă la astfel de operații trebuie pregătită în străinătate și că beneficiile ulterioare pentru pacienți sunt immense. În primul rând că scapă de durerile insuportabile, iar ulterior pot avea după o recuperare rapidă, o viață normală de adult”, a menționat dr. Galinescu Mihai, medic primar chirurgie pediatrică la SJU Bacău.

În mod practic, cu ajutorul acestor instrumente, medicii unităţii sanitare vor putea efectua intervenții chirurgicale endourologice, care folosesc numai orificiile și căile naturale urinare, fără a mai fi nevoie deloc de incizii.

Una dintre aceste interventii este cea de extragere a calculilor renali sau ureterali, care la copii apar, in marea majoritate a cazurilor, ca o consecinta a unor malformatii renale.

Până în acest moment, aceşti calculi trebuiau extraşi laparoscopic sau prin chirurgie deschisă.

Avantajele utilizării laserului în endourologie sunt majore, cu beneficii enorme pentru pacienții pediatrici: – sunt extrem de puțin dureroase și permit o recuperare rapidă
– evita complicațiile legate de incizii – cicatrici, infecții, hematoame etc.
– scad riscul reapariției calculilor, mai ales daca este tratata și malformația renala
– permit efectuarea de intervenții chirurgicale complexe, prin abord mixt minim invaziv endo-urologic și laparoscopic.
– oferă competitivitate și excelența Secției noastre și Spitalului în urologia pediatrica (suntem una dintre foarte putinele secții cu aceasta dotare din tara – atât în domeniul de stat cât și privat).

Dezavantajele sunt legate de:
– costurile mari pe care le presupune endourologia, atât aparatura inițială cât și consumabile
– necesitatea unui echipe medicale cu antrenament și competenta de înalt nivel în toate domeniile, începând de la medicii chirurgi (care necesita cursuri în străinătate), medicii anesteziști și personalul de terapie intensiva, personalul blocului operator, a secției, a sterilizării etc. precum și o cooperare extraordinara intre acești oameni.

Spitalul Judeţean de Urgenţă Bacău are posibilitatea extraordinară de a trata copiii cu problem renale la cele mai moderne și înalte standarde din lume, datorita ajutorului constant și generos din partea Companiei Dedeman, și care a făcut achiziția aparatului laser Holmium alături de un ureteroscopul digital flexilbil, ambele Storz, de ultima generatie în valoare de peste 100.000 de euro.

Articolul anterior

Deputatul Cozmanciuc (PNL Neamţ): În actuala criză energetică este important să existe și soluții pentru viitor.

Articolul următor

Declarația primarului Andrei Carabelea, exasperat de încercarea de blocare a bugetului orașului Piatra-Neamț

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Cel mai popular