ISSN 2457 - 3973

Fundația „Noi Orizonturi” lansează la Piatra Neamț, Clubul Meseriilor Rurale

Peste 5000 de elevi și 500 de adulți îndrumători sunt așteptați în anul școlar 2021-2022 să ia parte la cel mai nou și mai amplu program al Fundației „Noi Orizonturi” – Clubul Meseriilor Rurale.

Programul se lansează azi, 4 octombrie, ora 16.00 la Piatra Neamț, gazdă fiind Biblioteca Județeană „G.T. Kirileanu”, partenerul la nivelul județului Neamț,.

Deși pot părea de domeniul trecutului, multe meserii și activități antreprenoriale tradiționale sunt încă de viitor. Ecoturismul sau turismul verde prin care frumusețile unei zone sunt îngrijite, conservate dar și promovate, se bucură de una dintre cele mai rapide creșteri, în lume, dar și în România. Ţinutul Zimbrului, din județul Neamț este singura zonă turistică din România inclusă în Top 100 destinaţii sustenabile din lume. Dar o experiența valoroasă a unui turist este dată și de interacțiunea și serviciile pe care i le poate oferi un/o: jurnalist culinar, curator simboluri rurale, organizator de șezători, designer de produse textile, ghid de natură, ghid de cultură, culegător din flora spontană. Sunt câteva exemple de meserii rurale, dar de viitor. Pregătirea pentru o astfel de meserie începe cu o apreciere autentică a patrimoniului cultural și natural al spațiului rural, iar prin Clubul Meseriilor Rurale, elevii au ocazia să se reîntâlnească cu elemente comune din satul lor, dar cu o altfel de experiență de învățare, a declarat Anca Gaidoș, directorul Fundației „Noi Orizonturi”. 

Fundația Noi Orizonturi invită cadre didactice, bibliotecari, asistenți sociali sau alți adulți care doresc și se pot implica voluntar să organizeze activități experiențiale, la ore dar și după școală, într-una din instituțiile locale ale comunei.  Ei vor putea parcurge trei etape = trei modalități de implicare de-a lungul anului școlar 2021-2022:

Activități. Au în ajutor un catalog cu peste 100 de activități, o serie de webinarii cu specialiști și posibilitatea de apela la un fond de 300 lei/îndrumător pentru achiziția de materiale necesare realizării activităților 

Proiecte. Doritorii vor putea participa la un program de formare pentru dezvoltare și scriere de proiecte, mentori pentru fiecare grup interesat și posibilitatea de a apela la un fond de max 2000 lei/proiect pentru a-l pune în practică.

Școli/tabere de vară. Au la dispoziție un ghid de organizare, pregătire cu specialiști și posibilitatea de a apela la un fond de 1500 lei/comunitate pentru a organiza o tabără în vara 2022. 

Programul Clubul Meseriilor Rurale poate fi accesat la bibliotecă, la clasă, ca activitate extracurriculară, dar în școală, în cluburile GreenIMPACT/IMPACT/Cercetași, etc, în parohie, de altfel oriunde este o gazdă bună și unul-doi îndrumători adulți.

Astfel de exemple sunt deja dezvoltate în județul Neamț cu sprijinul Fundației Noi Orizonturi: Clubul GreenIMPACT Bîra găzduit de biblioteca locală, la eforturile căruia satul este în anul 2022 – Sat European de Tineret, Clubul Tăzniții GreenIMPACT găzduit de biblioteca Tazlău, tabăra de vară organizată de Seminarul Teologic Ortodox Vânători Neamț, muzee virtuale realizate de elevii școlilor din Bicazu Ardelean și Borlești, Școala Altfel în compania plantelor medicinale organizată de elevii școlii Borlești, comuna Mastacan, hartă cu puncte de interes turistic realizată de elevii din clubul GreenIMPACT Carpatin Ceahlău.

Cu ajutorul Montana State University și 4-H SUA și cu finanțare din partea Romanian-American Foundation, partener strategic și Lidl România, partener de extindere națională, începând cu anul 2021-2022 Fundația Noi Orizonturi oferă acest program tuturor elevilor care provin din mediul rural, oferind îndrumătorilor finanțări în valoare totală de 160.000 lei.

Clubul Meseriilor Rurale este derulat cu sprijinul Ministerul Educației, Institutului Național al Patrimoniului, Departamentului de Dezvoltare Durabilă.

Articolul anterior

Duminică la Piatra-Neamţ, incidenţă de 4,76 a cazurilor COVID. La restaurant, doar cu certificat de vaccinare.

Articolul următor

Un şofer drogat din Vaduri a fost prins de poliţişti în trafic la Piatra-Neamţ

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *