ISSN 2457 - 3973

Iată ce spune primarul Dragoș Chitic despre trimiterea sa în judecată de către DNA

Primarul Dragoș Chitic a avut o primă reacție cu privire la trimiterea sa în judecată, de către DNA, într-un dosar de schimburi ilegale de teren. Pe pagina sa de socializare, Dragoș Chitic a spus că este nevinovat și acest lucru îl va demonstra instanța de judecată.

”Am aflat astazi că DNA Bacău a dispus trimiterea in judecata a mai multor persoane, printre care ma aflu si eu, pentru o operatiune din cadrul Primariei Piatra Neamt petrecuta in urma cu opt ani, legata de un schimb de terenuri aprobat de Consiliul Local, dintr-o perioadă în care instituția era condusă de o altă persoană. In spiritul transparentei cu care v-am obisnuit va informez, asa cum am facut de fiecare data, si despre aceasta situatie. De-a lungul anilor s-au solicitat de la primarie, de catre procurorii DNA diverse documente din perioada respectiva inclusiv in legatura cu acest schimb de terenuri. Acest schimb a fost consemnat atunci si in rapoartele Curtii de Conturi in urma controalelor pe care le-au efectuat in acea perioada la Primaria Piatra Neamt si care sunt publice.
Asa cum am mai spus eram printre puținii primari de localități importante din tara neacuzati inca de DNA dar iata ca mi s-a intamplat si mie desi nu am nicio lagatura cu aceasta cauza. Consider ca prea usor esti acuzat de o instituție a statului care trebuie să fie un model de imparțialitate, de corectitudine ! Abuzul in serviciu nu are nicio legatura cu modul meu de a fi si de a lucra. Încălcarea legii este străină pentru mine, fără nicio legatura cu principiile mele de viata. Adevărul este doar unul singur și sunt convins că așa va rezulta și în urma judecarii instantelor. O trimitere in judecata nu inseamna o vinovatie ,nu sunt in trecutul meu fapte de care sa-mi fie frica sau rusine iar intreaga mea activitate s-a bazat pe respectarea legii. Nu este usor sa fii pus in astfel de situatii , mai ales atunci cand esti construit sa fii corect dar voi lupta si pentru clarificarea acestei probleme si imi voi demonstra nevinovatia in instanta. Adevarul nu poate fi decat unul singur iar eu cred într-o Românie normală”, a declarat Dragoș Chitic.

 

CE SPUNE D.N.A.

 

Procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Serviciul Teritorial Bacău au dispus trimiterea în judecată, în stare de libertate, a inculpaților:

CHITIC DRAGOȘ VICTOR, la data faptei viceprimar al municipiului Piatra Neamț, județul Neamț, în prezent primar al aceluiași oraș,
VIȘAN VASILE, la data faptei secretar al municipiului Piatra Neamț, județul Neamț,
fiecare sub aspectul săvârșirii infracțiunii de abuz în serviciu dacă funcționarul public a obținut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit,

BORDEI MARIN, la data faptei șef Serviciu Administrare Patrimoniu în cadrul Primăriei municipiului Piatra Neamț, județul Neamț,
ZĂPOR VASILE, expert evaluator,
CASAPU ALEXANDRU, notar public,
APOPII MIHAI, om de afaceri,
fiecare sub aspectul complicității la infracțiunea de abuz în serviciu dacă funcționarul public a obținut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit.

În rechizitoriul întocmit, procurorii au reținut următoarea stare de fapt:
În perioada 20-28 ianuarie 2010, inculpații Chitic Dragoș Victor și Vișan Vasile, în calitățile menționate mai sus, beneficiind de ajutorul inculpatului Bordei Marin, cu încălcarea dispozițiilor legale, au semnat și avizat mai multe documente care au stat la baza emiterii, de către Consiliul local Piatra Neamț, a unei hotărâri prin care a fost inventariată, la o valoare mult diminuată, o suprafață totală de 21.055 mp teren de pe raza municipiului.
În baza acelei hotărâri, în data de 18 februarie 2010, a fost încheiat un contract prin care Consiliul local Piatra Neamț, reprezentat de inculpații Chitic Dragoș Victor și Vișan Vasile, a cedat inculpatului Apopii Mihai proprietatea suprafeței menționate mai sus, evaluată la suma de 576.278 lei în schimbul unui teren în suprafață de 11.156 mp situat pe raza aceluiași municipiu, evaluat la suma de 973.629 lei.
Acest contract a fost încheiat în condițiile în care inculpații Chitic Dragoș Victor și Vișan Vasile cunoșteau că această operațiune era din punct de vedere economic defavorabilă municipiului și privea inclusiv o suprafață de teren care făcea parte din domeniul public al localității.
Diferența de valoare, respectiv suma de 397.351 lei, a fost achitată de municipiul Piatra Neamț inculpatului Apopii Mihai la data de 27 ianuarie 2015.
Evaluarea terenurilor ce aparțineau primăriei Piatra Neamț a fost realizată de inculpatul Zăpor Vasile, în calitate de expert, care le-a subevaluat cu suma totală de 1.089.170 lei, cunoscând că rapoartele sale vor fi determinante pentru încheierea contractului de schimb menționat mai sus, autentificat de notarul public Casapu Alexandru. Acesta din urmă a autentificat contractul respectiv cu încălcarea dispozițiilor legale, în condițiile în care cunoștea că una dintre suprafețele ce făcea obiectul schimbului (9.874 mp), făcea parte din domeniul public al municipiului Piatra Neamț.
Prin aceste demersuri, a fost produs municipiului Piatra Neamț un prejudiciu în valoare de 1.089.170 lei care constituie totodată un folos necuvenit pentru inculpatul Apopii Mihai.

Municipiul Piatra Neamț a comunicat că se constituie parte civilă în prezenta cauză în vederea recuperării prejudiciului.

În cauză s-a dispus măsura asigurătorie a sechestrului asupra unor bunuri imobile ce aparțin inculpaților Casapu Alexandru, Vișan Vasile, Bordei Marin și Chitic Dragoș Victor.

Dosarul a fost trimis spre judecare Curții de Apel Bacău, cu propunere de a se menține măsurile asigurătorii dispuse în cauză.

Facem precizarea că această etapă a procesului penal reprezintă, conform Codului de procedură penală, finalizarea anchetei penale și trimiterea rechizitoriului la instanță spre judecare, situație care nu poate să înfrângă principiul prezumției de nevinovăție.

Articolul anterior

Primarul Dragoș Chitic a fost trimis în judecată de DNA! Alături de edil apar și alte nume grele!

Articolul următor

Liviu Harbuz: ”Sufăr de Piatra-Neamț….”

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Cel mai popular