ISSN 2457 - 3973

Imagini halucinante din Ceahlău! Adrian Alui Gheorghe: ”Gata, l-au terminat…”

Într-un editorial din cadrul rubricii ”Cronica de 5 secunde”, scriitorul Adrian Alui Gheorghe a prezentat un set de fotografii terifiante în care o pădure de brazi tineri este secerată de drujbe. Sute de metri cubi de lemn așteaptă să fie încărcate de camioane în timp ce peisajul rămas în urmă este hidos.

Muntele Ceahlăul ne mai ținea ”verticala”. I-au pus gînd rău …! Dimitrie Cantemir spunea, în ”Descriptio Moladviae”, că Muntele Ceahlăul este ”o coloană a cerului”, ”un munte sfînt”. O fi fost pînă am ajuns în ”civilizația drujbei”. O fi fost, pe vremea lui …! Iată cîteva imagini din ”Parcul Natural Ceahlăul” de astăzi! Comentariile dumneavoastră pot să însoțească aceste imagini terifiante. E posibil ca acei ”corifei ai drujbei” să aibă avize legale, dar nu cred că au avize morale…! Un aviz legal se obține pe o tejghea politică, un aviz moral se obține doar sub aceeași tejghea…! Un actual vicepreș de la conducerea județului, înfierbîntat de căldura scaunului moale de după numire pe funcție, voia să facă o telegondolă din gara Bicaz pînă pe muntele Ceahlăul, iar acolo sus vedea cu ”ochiul minții” hoteluri și baloți de bani. O spunea un individ parte într-o grupare care nu e în stare să plombeze cîțiva kilometri de drum ”axial”…! În Danemarca, țară fără munți și alte înălțimi, a existat o acțiune civică, care a durat cîțiva ani, de … ridicat un munte. Voluntarii au cărat pietre cu rucsacul și au ridicat un deal de aproape 200 de metri. Noi ne-am apucat de surpat Ceahlăul…! E de noaptea minții! Unde mai e rezervația naturală Ceahlăul? Acolo trăiesc urși, capre negre, vulturi etc. Cine și-a permis să ia decizia să distrugă această faună rară? Niște montaniarzi din Galați, obișnuiți ai Ceahlăului, plîngeau efectiv privind dezastrul. Nu pricepeau cum e posibil așa ceva …! Trebuie să ne unim vocile și să cerem stoparea dezastrului și să fie trași la răspundere vinovații! S-a ajuns prea departe!”, este reacția scriitorului Adrian Alui Gheorghe.

Iată și câteva dintre fotografiile prezentate de scriitorul nemțean, al cărui text îl puteți citi integral aici

Read Previous

Curți inundate la Piatra-Neamț și drum afectat la Alexandru cel Bun (luni, 24 iunie 2019)

Read Next

Cadavru găsit în râul Bistrița la hidrocentrala Săvinești

4 Comments

  • Din dorinta pentru senzational transformam curatarea unei pasuni(care nu se afla pe teritoriul Parcului National) in defrisare in Parcul National Ceahlau. Acea pasune exista de foarte multa vreme, se poate vedea de toata lumea care poate sa vada dincolo de Senzational in pozele cu Statiunea Durau de pe internet. Daca autorii acestui articol doresc, le pot trimite cateva sau le pot cauta si singuri, ca e simplu. Inainte sa publicati articole de genul, bine ar fi sa va documentati inainte un pic mai mult

  • Mama povestește cum muncea, copil fiind, la plantație în anii 40-50. Zi lumină. Pentru o rație infimă de mâncare. Banii pe care-i merita intrau în buzunarul cantoreanului. Avea degetele pline de răni sângerânde de la țepii puieților de pin și molid. Mânca o dată-n zi, biscuiți sau pesmeți sau, dacă se nimerea, poame uscate. Erau ani grei. După foametea din 1946.
    Acum, stă în cerdac și plânge ori de câte ori trece o remorcă încărcată cu arbori uciși. ”Uite cum omoară codrii! Nici lemn de sicrie n-o să mai fie! Or să ne îngroape în coșciuge de carton cum am văzut la televizor. Cu ce-o să vă încălziți voi oasele când ăți fi bătrâni, așa ca mine? Cu sticle de plastic? Ortavă, dragii mamii, otravă o să iasă pe horn!”
    Și caminoanele trec zilnic.

  • De cand se pricep asa.zisi scriitorii la padure….din dorinta de a fi bagati in seama arunca stiri fara temei si mai grav fara a se documenta asupra subiectului. Dl Alui Gheorghe…mai documenteaza.te sau intoarce.te la ce scrii matale caci aici nu te pricepi…

  • Senzațional,așa vă place să publicați articole fără nici o informare prealabila!!! Nu cumva acolo va fi o partie de schi ????? Când va fi gata toți vor fi bucuroși dar până atunci de găsesc niste titluri de toată jena. Toți aruncam cu vorbe dar nici unul nu face nimic!!! Când de găsește cineva să facă ceva pentru o zona,nu e bine!!! Suntem normali oare?

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *