ISSN 2457 - 3973

În Neamţ, 22.000 oameni – între care 1.200 copii – se luptă zilnic cu soarta şi prejudecăţile oamenilor

Anual, în întreaga lume, pe data de 3 decembrie este celebrată Ziua Internațională a Persoanelor cu Dizabilități. Este o zi de conștientizare, de înțelegere a importanței empatiei și respectului pe care îl necesită aceste persoane, fiind totodată și un bun prilej de a aduce în atenția opiniei publice a conceptului de egalitate de șanse, de toleranță și acceptare.

Această zi specială a fost marcată astăzi, în toate centrele destinate persoanelor cu nevoi speciale din cadrul DGASPC Neamț în semn de solidaritate și susținere a drepturilor acestora la o viață demnă, normală și independentă. Astfel, copiii, tinerii și adulții cu dizabilități aflați în grija instituției noastre au participat la diverse activități tematice, precum prezentarea unor materiale informative cu privire la drepturile persoanelor cu dizabilități, discuții individuale, programe artistice, audiții de colinde, jocuri de societate și mese festive. De asemenea, Centrul de Recuperare de zi pentru copilul cu dizabilități Piatra Neamț a ales această zi specială pentru a organiza o acțiune de mediatizare a serviciilor oferite în comunitate, distribuind în centrul orașului pliante și flyere informative.

„Alături de noi, în Neamț, trăiesc cel puțin 20.000 de persoane care au o formă sau alta de dizabilitate. Din păcate, acești oameni au de înfruntat nu doar obstacolele fizice induse în mod direct de problemele lor, ci și obstacole izvorâte din atitudinea discriminatorie și lipsită de toleranță a celorlalți. Practic, dizabilitatea a devenit rezultatul barierelor ridicate de comunitate în fața persoanelor cu nevoi speciale. Este momentul să facem o schimbare în atitudinea noastră, în modul nostru de a gândi. Este nevoie să ne deschidem inima și mintea și astfel vom putea oferi semenilor noștri o lume mai bună, mai sigură și lipsită de bariere. În această zi specială aș vrea să transmit toate gândurile bune persoanelor cu nevoi speciale care, prin curajul și tenacitatea lor, sunt adevărate modele de viață, demonstrîndu-ne zilnic că abilitatea este cea care ne definește și nu dizabilitatea. La mulți ani cu sănătate tuturor oamenilor speciali!“, a spus Cristina Păvăluță, director general al DGASPC Neamț.

În evidențele DGASPC figurează aproximativ 22.000 de persoane cu dizabilități dintre care peste 2.100 sunt copii, încadrate în grad de handicap. În centrele rezidențiale ale DGASPC Neamț sunt instituționalizate peste 600 de persoane adulte cu dizabilități și aproximativ 170 de copii cu diverse grade de handicap. În acest moment, instituția noastră implementează 5 proiecte cu finanțare europeană ale căror beneficiari sunt persoanele cu dizabilități și alte 7 proiecte cu finanțare națională, tot în beneficiul acestor persoane. Aceste proiecte implică realizarea mai multor centre de zi de recuperare și reabilitare precum și construirea a peste 20 de case de tip familial destinate copiilor și adulților cu nevoi speciale.

Articolul anterior

Deputatul Cozmanciuc: „Veşti bune! Comisia Europeană a transferat astăzi României 1,8 miliarde euro.”

Articolul următor

Un bărbat din Piatra-Neamţ a murit după ce a căzut de la etajul 4 al unui bloc

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Cel mai popular