21 martie 2025

ISSN 2457 - 3973

În sfârșit explică și DSP Neamț ce pericol reprezintă bacteria care a infestat apele din județ!

După aproape o lună de zile de la momentul depistării bacteriei clostridium perfringens în amonte de Piatra Neamț, atât în lacurile de acumulare cât și pe cursul râului Bistrița, reprezentanții DSP Neamț au emis un comunicat de presă, via Prefectură, în care se prezintă date despre bacterie și cum poate fi ea distrusă.

”Bacteriile din genul Clostridium sunt in totalitate anaerobe, in marea lor majoritate mobile, iar sporul ( forma de rezistenta a bacteriei ) lor depaseste in diametru transversal pe cel al celulei vegetative (forma ce asigura inmultirea bacteriei ). Formele vegetative nu prezinta o rezistenta particulara fata de diversi factori fizici si chimici, acestea fiind distruse in 15 minute la 63 – 65 grade Celsius, sporii in schimb, rezista la temperaturi mult mai ridicate.

Clostridium perfringens este cel mai raspandit din genul Clostridium, care pot provoca infectii la om, are o raspandire universala, se gaseste in orice mediu, ( sol, apa, aer, pe orice suprafata, in orice aliment care nu a fost sterilizat). La om si animale se gaseste in mod natural, fara a provoca semene si simptome de boala, pe piele, mucoase si suta la suta in continutul intestinal.

Fiind o bacterie anaeroba, la o fantana corect construita (apa provenind dintr-o panza freatica de adancime  adica cel putin al doilea strat al panzei freatice, la distanta de cel putin 10 metri de sursele de contaminare – latrine, salasuri pentru cresterea animalelor, abatoare, ferme, statii de epurare, etc) si corect utilizata (curatata la un an, dezinfectata, cu capac , etc) nu poate fi contaminata cu Clostridium perfringens. Daca nu sunt respectate conditiile de contructie si utilizare, apa de fantana poate fi contaminata.

Bacteriile in forma vegetativa sunt distruse la temperature cu 10-15 grade Celsius mai mari decat temperatura lor maxima de dezvoltare . Majoritatea bacteriilor, in forma vegetativa0, mor in timp de 10 minute, la 50-60 grade Celsius.

Majoritatea sporilor bacterieni sunt distrusi in 10 minute la 100 grade C .

Exista specii de Clostridium, insa nu perfringens, ai caror spori pot rezista 8 ore la 100 grade Celsius. Deci fierberea cel putin 10 minute a apei duce la distrugerea Clostridium perfringens, atat in forma vegetativa, cat si in forma sporulata.

La instalatiile mici, fantani cu hidrofor, puturi familiale, bazine, se pot folosi urmatoarele metode de decontaminare si dezinfectie: -clorinarea apei la sursa, dupa prealabila curatire, periodic, la 6-12 luni, fierberea apei ( 100 grade Celsius ) cel putin 10 minute, montarea la robinet a unui filtru osmotic, care distruge in proportie de aproximativ 99 la suta bacteriile si virusurile”. 

Articolul anterior

Un nemțean și-a ucis, în Italia, mama și sora! Le-a tranșat și a aruncat corpurile într-un râu!

Articolul următor

Conducerea CJ Neamț caută soluţii pentru trei probleme strigente din judeţ

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *