ISSN 2457 - 3973

Incredibil! Dovezi arheologice ale unei așezări vechi de 7.000 ani în Neamț! Iată ce au descoperit specialiștii!

Acum câteva săptămâni au început cercetări arheologice sistematice într-o așezare preistorică de pe teritoriul satului Topolița, din județul Neamț, acolo unde arheologii au identificat cu mai mult timp în urmă vestigii vechi de aproape 7 milenii. Respectivul sit a fost studiat prin metode neinvazive de către o echipă germană în anul 2017, iar în această vară au început și săpăturile propriu-zise, coordonate de arheologul dr. Vasile Diaconu, de la Muzeul de Istorie și Etnografie Târgu Neamț.

Conform specialiștilor, avem de a face cu urmele unui sat de acum aproape 7.000 de ani, care cuprindea, așa cum o arată scanările geo-magnetice, aproape 25 de construcții.

Principalul obiectiv al cercetărilor este acela de a verifica urmele vechilor locuințe edificate de populațiile eneoliticului, mai precis de membrii culturii Precucuteni. În acest scop, arheologii au deschis mai multe suprafețe de cercetare, iar în una dintre acestea au identificat urmele unei locuințe incendiate.

Este cunoscut de mult timp că populațiile eneolitice își incendiau locuințele la un moment dat, iar acest detaliu a fost confirmat inclusiv în cadrul acestui sit. Ceea ce este demn de remarcat este faptul că locuința avea aproximativ 30 metri pătrați, și fusese realizată dintr-o structură lemnoasă, lipită cu lut.

Cu adevărat spectaculoasă este prezența, în perimetrul locuinței, a mai multor statuete umane de lut, ce înfățișează zeități de acum aproape 7 milenii.

Tot aici au apărut și o serie de unelte de piatră, pe care oamenii le foloseau pentru diverse activități.

Conform spuselor d-lui Vasile Diaconu, coordonatorul șantierului arheologic, situl are o importanța aparte prin prisma faptului că păstrează urmele unui număr important de construcții preistorice. În săpăturile actuale, printre dărâmăturile locuinței pot fi observate resturi consistente ale unor vase de mari dimensiuni, dintre care unele decorate, care s-au spart în momentul prăbușirii pereților casei.

,,Este prima campanie de cercetări în acest sit, dar rezultatele sunt deja foarte încurajatoare. Am identificat până acum urmele unei construcții vechi de aproape 7 milenii, iar în preajma ei am găsit materiale arheologice spectaculoase. Cele mai interesante sunt reprezentările umane, modelate după un anumit tipic, dar și cu realism. Într-o groapă identificată lângă locuința preistorică am descoperit o frumoasă statuetă feminină, modelată cu multă pricepere și cu atenție la detalii. Nu lipsit de importanță este și faptul că situl a fost locuit atât în perioada culturii Precucuteni, dar și în epoca bronzului, în perioada getică (sec. III-II a. Chr.), dar și în sec. IV p. Chr., ceea ce confirmă ipoteza noastră că avem de a face cu o stațiune arheologică reprezentativă”, a declarat dr. Vasile Diaconu.

Pe lângă săpăturile propriu zise, in activitatea de cercetare vor fi implicați și specialiști din alte domenii, precum biologi, pedologi, geologi, astfel încât vestigiile descoperite să fie cât mai corect interpretate.

Săpăturile de la Topolița fac parte din planul de cercetări arheologice sistematice al Complexului Muzeal Județean Neamț, care asigură și finanțarea acestora.

Pe această cale îl felicităm pe tânărul și neobositul arheolog Vasile Diaconu!

 

Articolul anterior

Imagini șocante de la accidentul produs la Tașca (foto-galerie)

Articolul următor

A fost găsită minora de 16 ani, dispărută dintr-un centru din Piatra-Neamț! Era la familia iubitului ei…

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *