NewsAllert :

Primarul Andrei Carabelea: „Zeci de mii de pietreni nu au astăzi apă din cauza incompetenței, indolenței și nepăsării Apa Serv și a CJ Neamț!”

Cutremur de magnitudine 3,3 produs lângă Piatra-Neamţ (joi, 28 martie)

Vasile Panaite intră în echipa PUSL şi va fi viitorul primar al municipiului Piatra-Neamţ (comunicat de presă)

Un şofer din Piatra-Neamţ a accidentat un pieton şi apoi a fugit de la faţa locului

Carmen Nastasă vine miercuri LIVE, de la ora 20,00, la podastul „Faţă în faţă cu Gabriel Apetrii”

Bărbat din Dragomireşti, salvat de pompieri după ce a căzut într-o fântână adâncă de 15 metri

Apă cu presiune redusă şi risc de întrerupere temporară în cartierul Dărmăneşti (27 martie)

Vasile Panaite este candidatul PUSL la Primăria Piatra-Neamţ! Vrea referendum odată cu localele!

Vasile Panaite face anunţul zilei! Live, de la ora 20,00, la podcastul „Faţă în faţă cu Gabriel Apetrii”!

Sinucidere în Neamţ! S-a închis în autoturism şi apoi şi-a dat foc!

Panică într-un bloc din Piatra-Neamţ după ce un „Dorel” a tăiat ţeava de gaz dintr-un apartament

Se opreşte apa în oraşul Roznov şi comuna Zăneşti timp de 13 ore

Viceprimarul comunei Zănești și mai mulți consilieri locali s-au alăturat USR Neamț

DIICOT Neamţ, prăpăd printre traficanţii de droguri! Două grupări, destructurate de procurorii anti-mafia!

Primarul Andrei Carabelea vine la podcastul „Față în față cu Gabriel Apetrii„ luni, de la ora 20,00

29 martie 2024

ISSN 2457 - 3973

Întrebarea lunii – Rămâne municipiul Piatra Neamț fără apă potabilă timp de două săptămâni?

Lucrările de retehnologizare de la Centrala Hidrotehnică Piatra Neamț ar putea lăsa populația orașului fără apă cel puțin 2 săptămâni. Este un scenariu cât se poate de real în condițiile în care acumularea Bâtca Doamnei trebuie golită pentru a se putea efectua lucrările, ceea ce ar determina o lipsă a alimentării cu apă a magistralei care deservește trei sferturi din oraș.

Prefectura Neamț susține cu jumătate de gură că pietrenii (și locuitorii din alte 8 comune) nu vor rămâne fără apă pentru că avizul pentru începerea lucrărilor va fi emis doar cu garanția că nu vor exista probleme sociale. Nu există însă o poziție fermă pe acest subiect iar ședințele Comitetului Județean pentru Situații de Urgență ar putea fi inutile în dauna unei decizii naționale.

Dacă ne aducem aminte de episodul ”martie 2016”, când municipiul Piatra Neamț a rămas doar câteva zile fără apă din cauza unei avarii, ne putem imagina dezastrul a 2 săptămâni fără apă potabilă la robinete.

Vă prezentăm integral comunicatul de presă al Prefecturii Neamț pe subiectul posibilității ca lucrările de la barajul din Piatra Neamț să conducă la sistarea apei.

”Instituţia prefectului a fost înştiinţată, în cursul lunii trecute, de către SC Hidroelectrica SA Sucursala Hidrocentrale Bistriţa,  cu privire la două lucrări ce urmează a fi efectuate, în perioada martie – aprilie a.c., şi anume:

– lucrarea de înlocuire a unor secţiuni de grătare la camera de încărcare a hidrogeneratorului nr.2 la Centrala Hidroelectrică (CHE) Piatra Neamţ

–  lucrări de retehnologizare a CHE Piatra Neamţ

Având în vedere faptul că executarea primei lucrări necesită golirea acumulării Piatra Neamţ, ceea ce poate genera efecte în rândul populaţiei, Instituţia prefectului s-a implicat în problema demarării lucrărilor.

Astfel, imediat după înştiinţare, Instituţia prefectului a organizat două întâlniri cu reprezentanţi ai SC Hidroelectrica SA- Sucursala Hidrocentrale Bistriţa, Administraţiei Bazinale de Apă Siret Bacău, Consiliului Judeţean, Primăriei municipiului Piatra Neamţ, Inspectoratului Judeţean de Poliţie, Inspectoratului Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă, Sistemului de Gospodărire a Apelor, Agenţiei de Protecţie a Mediului, Direcţiei de Sănătate Publică, Direcţiei Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor, Compania Judeţeană APASERV, Asociaţia Judeţeană a Vânătorilor şi Pescarilor Sportivi, SC PETROCART SA.

S-a discutat despre necesitatea executării lucrărilor, având în vedere multitudinea defectelor specifice înregistrate în ultima perioadă, cât şi motivat de faptul că lipsesc o parte din barele grătarelor de la camera de încărcare a hidrogeneratorului nr.2, fapt ce favorizează accesul unor elemente plutitoare sau aflate în imersie, de dimensiuni mari, în circuitul hidraulic al hidrogeneratorului, ceea ce ar putea produce defecţiuni ale echipamentelor.

Totodată au fost discutate atât condiţiile de demarare a lucrărilor – obţinerea tuturor avizelor necesare, inclusiv de la custodele ariilor protejate – cât şi cele de efectuare a lucrărilor propriu zise –  golirea acumulării Piatra Neamţ, pentru lucrarea de înlocuire a unor secţiuni de grătare la camera de încărcare a hidrogeneratorului nr.2 la Centrala Hidroelectrică.

De asemenea acest subiect a fost dezbătut şi în cadrul şedinţei Comitetului Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă din data de 21 februarie.

 „Pe această tema am avut mai multe întâlniri de analiză.  Începerea lucrărilor presupune respectarea cel puţin a două condiţii esenţiale pe care am insistat – cele de legalitate şi cele sociale. Mai precis este vorba atât despre obţinerea tuturor avizelor legale necesare începerii lucrărilor cât şi despre găsirea de soluţii tehnice necesare alimentării cu apă a celor 9 localităţi care ar fi afectate de începerea lucrării de înlocuire a grătarelor. Lucrarea de retehnologizare de la Stejaru nu presupune oprirea alimentării cu apă a cetăţenilor. De altfel, instituţia noastră a făcut un demers scris către Administraţia Bazinală de Apă Siret Bacău prin care am solicitat să emită avizul de începere a lucrărilor doar după îndeplinirea acestor două condiţii esenţiale. Până în prezent nu au fost demarate lucrările” a spus prefectul Niculina Dobrilă.”

Articolul anterior

Jumătate din Piatra Neamț, orașul Roznov și 3 comune ar putea rămâne, marți, fără apă potabilă!

Articolul următor

Ionel Arsene: ”Piața Centrală a fost recepționată de CNI. PSD și-a îndeplinit încă o promisiune!”

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Cel mai popular