NewsAllert :

Un individ din Piatra-Neamț și-a snopit în bătaie tatăl, l-a amenințat cu moartea și că dă foc locuinței!

Trupul bărbatului înecat în Siret a fost găsit la 5 kilometri de locul tragediei! Pusese pariu că trece râul înot!

Se întorc furtunile în Neamț! COD ROȘU pentru 3 localități din județ!

APASERV anunță că luni, 6 iulie, OPREȘTE APA în Piatra-Neamț și 4 comune

Bătaie colectivă cu parii la o stână din Neamț! Patru persoane, între care un copil, au fost rănite!

Descinderi în Neamț într-un dosar de criminalitate organizată! Prejudiciul este de 2,4 milioane lei!

Măsurile Planului Național de Investiții și Relansare Economică al Guvernului PNL, în valoare de 100 miliarde euro

Drama unei tinere din Neamț: tâlhărită și la un pas să fie violată! A fost salvată în ultima clipă!

Cozmanciuc, președinte PNL Neamț: ”De astăzi piaţa gazelor naturale este liberalizată. Românii ar trebui să plătească facturi cu 10-15% mai mici”

Organizația PSD Roznov, propusă spre dizolvare! Se pregătește Ciprian Șerban pentru Primărie sau voturile PSD merg la actualul primar?!

Bacalaureat în Neamț: rezultate mai slabe în 2020 față de anul trecut! O singură medie de 10,00 și promovabilitate de 64,89%!

Sondaj IMAS în iunie 2020: PSD scade simțitor, PNL și USR – creștere ușoară, PRO România stagnează, PMP la limită!

A apărut ”CoolT NEAMȚ” – revista culturală a Centrului pentru Cultură și Arte ”Carmen Saeculare”

Pagubele produse de ploile torențiale de luni, din județul Neamț

COD ROȘU pentru mai multe localități din Neamț! A fost emis mesaj RO-ALERT!

ISSN 2457 - 3973

Invitație la Grădina cu ii a Muzeului de Etnografie Piatra-Neamț

Solstiţiul de vară  (21 iunie) reprezintă începutul astronomic al anotimpului, şi, totodată, este ziua cea mai lungă din an. Din vechime, această perioadă era  încărcată de semnificaţii: pentru precreştinii din diferite colţuri ale lumii era un timp magic, când venerau soarele. Creştinii ţin, pe 24 iunie, ziua Naşterii Sf. Proroc Ioan Botezătorul, una dintre cele mai importante sărbători, suprapusă, la noi, peste vechea sărbătoare populară a Sânzienelor (numită şi Drăgaică), când au loc diverse practici agrare, se culeg plante de leac etc. Pentru pietreni, acum sunt Ziua oraşului şi hramul Bisericii Sf. Ioan Domnesc (ridicată de Ştefan cel Mare în anul 1498). Tot acum, iubitorii de pretutindeni ai portului tradiţional românesc sărbătoresc, începând din 2013, Ziua Universală a Iei, alegere deloc întâmplătoare,  care face legătura cu zânele bune despre care se crede că plutesc prin păduri şi câmpii îmbrăcate, cum altfel, în frumoase cămăşi populare.

În acest an, luând câte puţin din magia, sacralitatea şi festivismul perioadei, vom organiza o nouă ediţie a Grădinii cu ii în curtea Muzeului de Etnografie Piatraţ-Neamţ. Frumoasele cămăşi sunt cusute de pasionatele doamne de la Şezătoarea de Piatra din cadrul Centrului pentru Cultură şi Arte „Carmen Saeculare”. Acesta fiind al doilea proiect la care am lucrat împreună, după IA NEAM(Ţ)ului din 2018. Vor fi expuse 30 de ii, cele mai multe realizate în ultimul an de 23 expozante. Ca sursă de inspiraţie au fost pictura „La Blouse Roumaine”, celebrul tablou de Henri Matisse, expus la Centre Pompidou din Paris, cămăşi vechi din muzeele de etnografie, lăzile de zestre ale bunicilor, planşe din cărţi vechi etc. Rezultatul este uimitor: rafinament, frumuseţe şi eleganţă, o sugestie pentru oricare doamnă care apreciază valoarea autentică. Iar dacă de-a lungul timpului, cămăşile populare au fost îmbrăcate de regine, credem că o  ie autentică purtată de oricare dintre noi nu face decât să ne înnobileze şi să ne transforme în apariţii unice, într-o lume care a adoptat mult prea uşor  diferite tipuri de „uniformă”.

Veniţi să descoperiţi o mică parte din frumosul din natură şi din cel creat de mâna omului, trandafirii şi iile din grădina Muzeului de Etnografie Piatra-Neamţ! E vremea rozelor, nu numai a sânzienelor!

Expoziţia va fi deschisă duminică, 21 iunie 2020, între orele 10.00 – 18.00, iar accesul este liber.

Articolul anterior

Ștrandul din Piatra-Neamț se redeschide vineri, 19 iunie, și în zona de plajă și bazine! Tarife și măsuri speciale!

Articolul următor

Două fete și doi băieți din Piatra-Neamț, reținuți de polițiști după ce s-au luat la bătaie

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *