ISSN 2457 - 3973

Ion Creangă – 180 ani de la naştere. Cu Dorel Vişan despre cum e să joci “un bulgăre de humă”.

Festivalul Serile Filmului Românesc aduce în atentie un invitat de onoare al editiei a VIII-a, editie care va avea loc la Iasi, în perioada 10 — 14 mai 2017.

Dorel Visan ajunge în 2017 la vârsta de 80 de ani, iar la Iasi i se va realiza o scurtă retrospectivă a celor mai importante filme în care a jucat în rolurile principale.

Un bulgăre de humă (regia: Nicolae Mărginean) va fi proiectat la Muzeul ‘Ion Creangă’ (Bojdeuca) din cadrul Muzeului National al Literaturii Române Iasi , iar actorul spune că prin acest eveniment se va marca si momentul dedicat lui Ion Creangă, de la nasterea căruia se împlinesc 180 de ani. Dorel Visan joacă în film rolul scriitorului si reprezintă unul dintre rolurile sale de suflet.

Dorel Visan: ‘Voi veni la Iași, la Festivalul Serile Filmului Românesc, cu gândul că arta trebuie din nou să-l înalțe pe om. Publicul din Iași să se aștepte la o formă de artă care se poate verifica prin adevăruri. Vom vorbi despre Creangă și Eminescu, iar alături de regizorul Șerban Marinescu, vom propune câteva filme care trebuie văzute de fiecare generație în parte. Sunt bucuros că în perioada 10-14 mai voi veni la Iași și aș putea spune acasă la Creangă’.

Dorel Visan: Portret de artist. O viată închinată frumosului
În scurta retrospectivă vor mai fi prezentate cinefililor si filmele Ticălosii (regia: Serban Marinescu), Iacob (regia: Mircea Daneliuc), O lacrimă de fată (regia: Iosif Demian), Cel mai iubit dintre pământeni (regia: Serban Marinescu). După vizionarea filmelor propuse în programul festivalului din 2017, spectatorii se vor putea întâlni cu Dorel Visan, ca să dialogheze despre film, despre roluri si despre viata de pe platourile de filmare.

Evenimentele dedicate actorului Dorel Visan se vor desfăsura sub titlul: ‘Portret de artist. O viată închinată frumosului’. Actorul spune că-i este aproape de inimă atât Iasul, cât si filmul românesc sărbătorit aici în luna mai.

Despre Dorel Visan
A fost apreciat de cotidianul The New York Times ca fiind un actor extraordinar, a primit numeroase distinctii pentru rolurile din productiile românesti si internationale si a scris poezii religioase continuând ‘Psalmii’ lui David. Iubeste stupina mostenită de la tatăl său, are grijă de albine si livezi încercând să învete regulile naturii asemeni unui joc de sah.
Rolul cu cel mai important impact l-a avut cel din filmul ‘Un bulgăre de humă’ unde îl interpretează pe Ion Creangă. Accentul moldovenesc, mersul legănat si parfumul vremurilor din Ticău l-au stăpânit pe actor timp de sase luni, acesta fiind ajutat de un psihiatru să se descotorosească de trăsăturile personajului. De-a lungul vremii, actoria a reprezentat mereu o provocare si o depăsire a propriilor limite, iar scenele filmate în toiul noptii într-un cimitir din Predeal sau zilele petrecute alături de mineri în subteran stau drept mărturie.

Evenimentul cu proiectia filmului Un bulgăre de humă va avea loc cu sprijinul Muzeului National al Literaturii Iasi, partener institutional al festivalului.

sursa: Agerpres

Articolul anterior

Poliţiştii din Neamţ avertizează despre fenomenul ”Balena Albastră”! Nu e o joacă, ci e MOARTE!

Articolul următor

Start-Up Nation – finanțări nerambursabile de până la 200.000 lei pentru noi afaceri! Uite ce condiții trebuie să îndeplinești!

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *