NewsAllert :

Incendiu urmat de explozie la un agent economic din Săvineşti

Comunicat de presă – George Lazăr, președinte PNL Neamț: ”Domnilor Harpa şi Arsene, tovarăşi PSDişti, să vă fie rușine pentru că nu vreți un nou pod la Luțca!”

Complexul de la Dragomirești, predat pentru a fi pregătit de deschidere (foto-galerie)

Oana Bulai acuză „frăţia” PNL-USR Roman şi „primarii bordurică”: „Au votat buget pentru panseluţe şi montat borduri!”

Primăria Piatra-Neamţ va promova oraşul ca destinaţie turistică într-un mod oficial şi profesionist

Trei nemţeni, reţinuţi de poliţişti după au furat banii dintr-un aparat de „păcănele” din Bacău

Începe nebunia în trafic! Pregătiri pentru demolarea podului din zona Spitalului Judeţean Piatra-Neamţ (foto-galerie)

Deputatul Ciprian Şerban (PSD Neamţ) a fost reales vicepreşedinte al Camerei Deputaţilor

10 persoane au decedat, anul trecut, în incendii produse în Neamţ

Şofer prins la Roznov cu microbuzul burduşit de călători! Maşina indisponibilizată şi amendă de 2.000 euro!

Accident cu victimă pe DN 15D, la Girov

Bărbat din Piatra-Neamţ implicat într-un jaf de jumătate de milion de euro în Cehia, prins de poliţişti

Un tânăr din Pipirig plecat la muncă în Italia este dat dispărut de familie

Femeile din judeţul Neamţ, mai multe şi mai educate decât bărbaţii (rezultate oficiale recensământ)

Semnal de alarmă al deputatului Mara Calista în privinţa cazurilor de bullying din şcoli

  • 3 februarie 2023

ISSN 2457 - 3973

Ionel Arsene condamnă Guvernul Cioloș pentru decizia de a nu mai finanța bisericile

Deputatul Ionel Arsene, liderul PSD Neamț a condamnat, duminică, decizia luată de premierul Dacian Cioloș de a nu mai finanța bisericile de la bugetul de stat. Arsene susține că Dacian Cioloș a luat o decizie inexplicabilă față de una dintre instituțiile de bază ale statului român.

”Renunțarea la acordarea de bani de la bugetul de stat pentru bisericile din România reprezintă o măsură pripită și care nu își are sensul, ținând cont de importanța pe care această instituție o are pentru români. Gestul guvernului de așa-ziși tehnocrați al lui Dacian Cioloș nu are la bază rațiuni economice, ci încearcă să satisfacă o minoritate vocală, pe care vrea să o aibă de partea sa. Lipsa finanțării pentru lăcașurile de cult de pe teritoriul țării are la bază o încercare politică a acestui guvern de a câștiga simpatia unei părți a populației”, a declarat Ionel Arsene.

Președintele PSD Neamț susține că decizia luată de premierul Dacian Cioloș este una inacceptabilă pentru un stat a cărui identitate este una ortodoxă.

”Ceea ce pierde din vedere premierul Cioloș este tocmai importanța pe care Biserica o are pentru marea majoritate a românilor, nu doar pentru acea minoritate pe care încearcă să o mulțumească. Biserica Ortodoxă Română s-a integrat de la bun început în viața socială și națională a poporului, sprijinind năzuințele lui de unitate, de libertate și de independență. Biserica Ortodoxă a fost dintotdeauna una cu neamul românesc, identificându-se cu toate aspiraţiile acestuia. Să încerci să te rupi de Biserică, doar pentru că anumite persoane fac presiuni sau doar pentru a-ți îmbunătăți imaginea politică, ar însemna să ignori total contribuția bisericii la binele poporului român de-a lungul istoriei milenare, să ignori toți românii și martirii care au luptat și și-au dat viața pentru această credință. În județele din Moldova, credința în Dumnezeu este una dintre valorile reprezentative ale cetățenilor, iar lăcașurile de cult din această regiune sunt adevărate centre de pelerinaj. De altfel, Moldova este una dintre oazele creștinismului românesc, a culturii ecleziastice din țara noastră, care nu poate fi ignorată pur și simplu de către guvern”,a apreciat deputatul Arsene.

Parlamentarul a adăugat că și pentru județul Neamț, rolul Bisericii este unul esențial, mai ales în zonele rurale.

”Biserica a contribuit la dezvoltarea culturii pe aceste meleaguri și a oferit protecție nemțenilor de-a lungul anilor. Biserica în județul Neamț a reprezentat unul dintre factorii care au promovat și apărat ființa națională a românilor în vremuri de restriște. Atunci când vorbim despre Biserică ne referim la o istorie de sute de ani a credinței strămoșești în poporul nostru, de o instituție a cărei importanță a fost recunoscută de foarte mulți dintre marii conducători ai românilor din istorie. Premierul Dacian Cioloș și miniștrii săi nu trebuie să uite faptul că poporul român este creștin, iar religia este o parte fundamentală a profilului cetățenilor. Totodată, asigurarea finanțării pentru așezămintele religioase românești din afara granițelor nu răspunde și nevoilor pe care lăcașurile de cult din țară le au. De aceea, solicit Executivului să facă o reevaluare a proiectului de buget prin care să fie cuprinsă și sprijinirea activității Bisericii în interiorul granițelor, deoarece nu putem să ignorăm mănăstirile și bisericile din țară”, a declarat Ionel Arsene.

În proiectul de buget, în anexa aferentă Secretariatului general al Guvernului, la „Sinteza politicilor și programelor bugetare”, la rubrica „lăcașuri de cult” nu este prevăzut niciun leu pentru anul 2016, în timp ce la execuția preliminară pentru anul 2015 au fost alocați 177 milioane lei.

Potrivit Ministerului de Finanțe, proiectul de buget pentru anul viitor prevede o creștere a salariilor acordate personalului clerical și neclerical.

„În cazul personalului clerical, contribuția statului la salarizarea personalului de cult crește de la 278,3 milioane lei anul acesta la peste 315,1 milioane lei în anul 2016. În cazul personalului neclerical, contribuția statului prin sume defalcate din taxa pe valoarea adaugată pentru salarizarea personalului neclerical a crescut cu 54,9% față de anul 2015, de la 188,9 milioane lei la 292,7 milioane lei în anul 2016″, precizează sursa citată.

De asemenea, MF menționează că proiectul de buget pentru anul viitor prevede o creștere a contribuției statului, pentru sprijinirea așezămintelor religioase românești din afara granițelor, de la 12,8 milioane lei anul acesta la 13 milioane lei în anul 2016”, „anul viitor păstrându-se în buget suma de 1,3 milioane lei alocată în scopul finanțării Schitului românesc Prodromu de la Muntele Athos”.

Articolul anterior

Viața Sfântului Nicolae, aducătorul de daruri pentru copii

Articolul următor

A căzut cortina peste a VI-a ediție a Festivalului Național pentru Copii și Tineri ”Cântec de Stea” (foto)

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *