• 8 decembrie 2022

ISSN 2457 - 3973

Ionel Arsene (președinte CJ Neamț): Muzeul de Istorie din Piatra-Neamț se reabilitează cu fonduri europene.

Muzeul de Istorie din Piatra-Neamț se reabilitează cu fonduri europene
Muzeul de Istorie din Piatra-Neamț a intrat în reabilitare în luna mai a anului trecut. În cadrul proiectul se urmărește conservarea, protejarea și promovarea muzeului, urmând a se reface toate
tipurile de instalații, acoperișul, finisajele interioare și exterioare cu păstrarea arhitecturii originale și se introduce lift de la subsol până la mansardă, pentru a se va asigura accesul facil persoanelor cu dizabilităţi.
Până în prezent lucrarea a fost realizată în procent de circa 50%. S-au executat tencuieli interioare, fundația pentru lift, consolidarea șarpantei, s-au refăcut coșurile de fum și s-a montat acoperișul. S-a ajuns în etapa de realizare a instalațiilor electrice, termice și sanitare.
Valoarea totală a proiectului este de 16 milioane de lei, din care 85% reprezintă contribuție UE, 13% se asigură de la bugetul de stat și diferența de la bugetul județului.
„Astăzi am efectuat o vizită pe acest amplu șantier. Lucrările care se execută nu sunt deloc simple, mai ales că trebuie păstrată vechea arhitectură a clădirii și ținut cont de faptul că în incintă se vor regăsi colecții extrem de valoroase, unele unicat în țară sau în lume. Execuția
lucrării este în grafic și sper ca în mai puțin de un an să se finalizeze, iar instituția să își redeschidă porțile pentru public. Muzeul de Istorie şi Arheologie Piatra-Neamţ a fost introdus, datorită numărului şi importantei colecţiilor pe care le deține, a ariei de cercetare și activității desfăşurate, în circuitul național al muzeelor. Datorită acestei recunoașteri, era necesar să implementăm proiectul prin care
reabilităm muzeul și punem în valoare una dintre cele mai importante instituții de cultură din județ“, a declarat Ionel Arsene, președintele Consiliului Județean Neamț.
Clădirea în care funcționează Muzeul de Istorie, situată în centrul orașului, a fost executată între anii 1910-1912. În interiorul ei au funcționat, în timp, Prefectura, Primăria, Consiliul Județean și Tribunalul Neamț.

Articolul anterior

Prefectul George Lazăr: Undă verde pentru tinerii și micii fermieri care vor să acceseze fonduri europene

Articolul următor

Mara Calista: Peste 5 milioane de lei pentru programul pentru şcoli în anul şcolar 2021-2022!

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *