Liberalul George Lazăr este unul dintre singurii politicieni care face recurs la memoria lui Iuliu Maniu, trecut la cele veşnice într-o zi de 5 februarie (1953).
„Iuliu Maniu, un om de stat remarcabil și un simbol al luptei pentru libertate și democrație în România, a fost închis și ucis în temnițele comuniste, la 5 februarie 1953. Împreună cu alți lideri ai mișcării de rezistență, Maniu a fost una dintre figurile emblematice ale politicii interbelice și ale opoziției față de regimul totalitar impus de comunism. Ca lider al Partidului Național Țărănesc și unul dintre cei mai importanți susținători ai Marii Uniri din 1918, Iuliu Maniu a avut un rol deosebit în formarea României moderne și în susținerea democrației. După instaurarea regimului comunist în 1947, Maniu a devenit o țintă a represiunii, fiind arestat în 1947 și condamnat la închisoare pe viață”, a declarat George Lazăr.
Liberalul nemţean a amintit că, în fața torturii și abuzurilor fizice și psihice la care a fost supus în închisoare, Iuliu Maniu a rămas un simbol al rezistenței morale și politice.
„Conștient de pericolul pe care regimul îl reprezenta pentru națiunea română, el a refuzat să colaboreze cu autoritățile comuniste, chiar și în fața celor mai crunte suferințe. La 5 februarie 1953, Iuliu Maniu a murit în închisoare, iar regimul comunist a încercat să șterge memoria unui om care a luptat cu toată ființa sa pentru libertatea României. Moartea sa, din cauza condițiilor inumane de detenție, reprezintă nu doar o tragedie personală, ci și o dovadă a ororilor regimului comunist, care a distrus nu doar vieți, ci și idealuri fundamentale pentru națiunea română. Astăzi, Iuliu Maniu rămâne o figură de referință în istoria României, un martir al libertății și al democrației”, a adăugat George Lazăr (PNL Neamţ).