ISSN 2457 - 3973

Lista cu școlile fără autorizație sanitară, ținută secretă de Prefectură! Zeci de școli din județ nu au nici pază!

La mijlocul acestei săptămâni, prefectul Daniela Soroceanu a organizat o conferință de presă pe tema autorizării sanitare și pentru securitate la incendii a unităților școlare. Flancat de reprezentanții ISJ și DSP, prefectul a înșiruit o lungă listă de nereguli la unitățile școlare din județ, fără a oferi exemple concrete. A făcut-o atunci doar într-un singur caz, la Roznov, acolo unde prefectul de Neamț are o aplecare specială, în special după ce primarul Ionel Ciubotaru a părăsit (neoficial) PSD.

Evident, prefectul apolitic nu are nici o legătură cu răfuielile politice din interiorul partidului.

Revenind însă la subiectul conferinței de presă am aflat că 33 şcoli nu au autorizaţie sanitară, în special pentru că nu au o sursă de alimentare cu apă sau apa nu este potabilă. În ce localități sunt aceste probleme? Deocamdată este strict secret! Asta în ciuda faptului că în conferința de presă s-au făcut promisiuni că lista comunelor aflate în această situație va fi pusă la dispoziție. Sau poate sunt primării conduse de PSD și e deranj…

Alte 9 clădiri cu destinație școlară nu au autorizație de securitate la incendii.

În acest caz, prefectul Daniela Soroceanu a încercat să minimalizeze această problemă deși este una foarte gravă! A încercat să explice că lipsa autorizației este din cauza ușilor care au deschiderea în interior și nu în exterior, așa cum spune legea. Probabil nu știe că, spre exemplu, câteva zeci de persoane au murit după ce s-au îmbulzit să iasă dintr-o clădire în care izbucnise (inițial) un incendiu minor iar ușa avea deschiderea spre interior. În îmbulzeală, în loc să deschidă ușa, masa de oameni a blocat-o. Dacă avea deschiderea către exterior, altfel ar fi stat situația. Evident, nici aici nu știm care sunt localitățile unde sunt școli cu probleme.

Alte 58 de școli au WC-ul în curte. Unde? Strict secret! Aici a fost dat doar exemplul de la Roznov, de altfel unul cât se poate de corect!Înțelegem că marți, doamna prefect se întoarce acolo.

Pază sau/și monitorizare la unitățile de învățământ: 8 din mediul urban și 72 din mediul rural nu au nici pază și nici monitorizare video! Evident, nu știm (încă) unde.

Reţea de medici şcolari numără 9 medici și 64 asistenţi care lucreză în 18 cabinete din grădiniţe şi 18 şcoli şi licee. Mai sunt 8 medici stomatologi şi 2 asistenţi, în 9 cabinete școlare, toate în mediul urban.

Aceasta este radiografia începutului de an școlar 2019/2020, chiar dacă numai în cifre.

Cine răspunde dacă se întâmplă o tragedie în școlile fără autorizație de securitate la incendii sau fără autorizație sanitară? Primarul și directorul!

Dar de copii, îi pasă cuiva cu adevărat? Fapte, nu vorbe!

Articolul anterior

Tânără de 16 ani în comă, după un groaznic accident la Pipirig! Alte 3 persoane, în stare gravă!

Articolul următor

Zilele Orașului Tîrgu Neamț, sărbătoarea organizată de Oamenii Locului pentru tîrg-nemțeni

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată.