NewsAllert :

George Lazăr (preşedinte PNL Neamţ): „Aproape 9 milioane lei pentru modernizări şi asfaltări de străzi la Dumbrava Roşie!”

Şoferul care a accidentat mortal un pieton în Neamţ şi apoi a fugit, a fost reţinut de poliţişti

Preşedintele PNL Neamţ, George Lazăr: „Piatra Neamţ – oraş turistic, nu doar vis, ci un proiect care va deveni realitate!”

Pieton accidentat mortal în Neamţ! Şoferul a fugit dar a fost prins la Suceava!

Primăria Piatra-Neamţ elimină separatoarelor de trafic de pe B-dul 9 Mai – Strada Dimitrie Leonida

Opoziția, boicot la ședința CL Piatra-Neamț! Primarul Carabelea: „Au încercat să falimenteze orașul!”

O mamă şi fiul ei de 3 ani, spulberaţi pe o trecere de pietoni din Neamţ

Accident cu victimă în Piatra-Neamţ

Compania Nord-Arin din Pângăraţi, vizitată de ministrul Mediului şi echipa PNL Neamţ condusă de George Lazăr

O casă din Neamţ a fost distrusă în urma unui incendiu izbucnit de la o lumânare

Campania PSD Neamţ – „De Crăciun, Împreună!” – a ajuns la Pângăraţi

Consilierul judeţean Silviu-Bogdan Ardeleanu (PNL Neamţ): Dacă aţi avut un nod în gât văzând şcoala din Ciugud, fiţi bucuroşi că …”

Deputatul PNL Tudor Polak anunţă o nouă investiţie, de 13 milioane lei, în comuna Ştefan cel Mare – judeţul Neamţ

Ministerul Sănătăţii a declarat epidemie de rujeolă în România! Iată care sunt simptomele bolii.

Suspiciuni de crimă în Neamţ! Un bărbat şi-a ucis vecinul!

  • 10 decembrie 2023

ISSN 2457 - 3973

Liviu Harbuz: Micii fermieri vor putea beneficia de sistemele de irigații prin încheierea unor contracte sezoniere

Micii fermieri vor putea beneficia de sistemele de irigații prin încheierea unor contracte sezoniere

În cadrul ședinței de astăzi, marți – 22 septembrie, a Comisiei pentru agricultură din Camera Deputaților a fost votat un raport de adoptare a Proiectului de Lege privind aprobarea Ordonanței de Urgență nr. 79/2013 privind modificarea şi completarea Legii îmbunătăţirilor funciare nr.138/2004, pentru completarea Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr.82/2011 privind unele măsuri de organizare a activităţii de îmbunătăţiri funciare, precum şi pentru modificarea literei e) a alineatului (6) al articolului 3 din Legea nr.220/2008 pentru stabilirea sistemului de promovare a producerii energiei din surse regenerabile de energie.

Forma finală a actului normativ a fost susținută de către toți membrii comisiei, exceptând deputații PNL care s-au abținut de la vot, o acțiune ce denotă iresponsabilitate politică. Astfel, parlamentarii PNL au militat pentru o trecere în proprietate ”în bloc” a sistemelor secundare de irigații, fără a lăsa timp pentru o analiză atentă a cererilor, în timp ce noi, restul deputaților din Comisie, am votat pentru ca fiecare trecere în proprietate să se facă printr-o hotărâre de guvern separată. Această ultimă variantă va fi, de altfel supusă votului final din plen și va permite autorităților competente să analizeze atent dosarele de cereri, situația, seriozitatea și mai ales competența organizațiilor de udători de a face modernizările și investițiile pe care și le asumă în contractul cu clauze rezolutorii. Cu alte cuvinte, dacă nu sunt respectate angajamentele semnate și nu sunt realizate investițiile asumate, atunci sistemele de irigat pot fi trecute înapoi în proprietatea și administrarea statului. Nu mai riscăm, astfel, ca aceste echipamente strategice să fie distruse sau, mai rău, vândute la fier vechi.

În plus față de acest aspect, a fost introdus un abonament de irigații, urmând ca Guvernul să stabilească, după consultarea cu organizațiile de fermieri, care va fi cuantumul acestuia.

Foarte important, alături de colegii deputați care au votat raportul de adoptare, am reușit să introducem în noua lege și posibilitatea ca inclusiv micii productori să poată beneficia de sistemele de irigații. Astfel, prin introducerea unor contracte sezoniere, fermierii care se confruntă cu condiții de secetă vor putea să irige indiferent de suprafața pe care o lucrează. Am considerat că acești mici agricultori, în special cei care cultivă legume în câmp, nu își pot permite să încheie un contract multianual pentru servicii de irigare, pachet ce presupune și contribuții consistente la cheltuielile organizației de udători care administrează infrastructura secundară de irigații.

Doresc să le mulțumesc colegilor din Comisia pentru agricultură pentru efortul depus atât în ședințele Comisiei, cât și în subcomisia de lucru, pentru a definitiva și trimite la votul din plenul Parlamentului un act normativ care vine cu adevărat în sprijinul agricultorilor. Forma finală a acestui act normativ are forța să repare greșelile trecutului, iar adoptarea în regim de urgență și implementarea eficientă a noii legi ne vor ajuta, ca în anii următori, să putem combate seceta cu tehnologii și investiții eficiente, acoperite din bani europeni, în sistemele de irigații pe care le avem și pe care doar trebuie să le reabilităm și să le redăm agriculturii.

Articolul anterior

Poftiți la teatru! Bate gongul noii stagiuni la TT!

Articolul următor

Moldoveanca în Italia! Nu pot să mănânc …cum se zice …ca taclete de porc…cighire… Video viral pe internet!

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *