ISSN 2457 - 3973

LUNA PLANTĂRII ARBORILOR 2017

În fiecare an, perioada cuprinsă între 15 martie și 15 aprilie este marcată de către silvicultori și  numai, ca ”LUNA PLANTĂRII ARBORILOR”, eveniment cu tradiție și un prilej important în educația opiniei publice, în special a generației tinere, cu privire la rolul și importanța PĂDURII pentru viață și societate, în sensul conservării, protejării și asigurării perenității și continuității acesteia.

Pădurea nu înseamnă numai lemn, nu se limitează doar la hotarul proprietății sau a hotarelor țării, ci influența ei benefică se exercită la nivel global; este cel mai complex ecosistem cunoscut, desemnat ca principalul factor în stabilirea echilibrului ecologic, asigurarea calității aerului și protejării faunei sălbatice, începând cu prima frunză arborelui și terminând cu ultimul fir de rădăcină.

În această perioadă, acțiunile cu caracter educativ nu sunt reprezentate numai de plantarea de noi arbori, ci și de protejarea celor maturi, la care se adaugă realizarea de semănături în solarii și pepiniere, lucrările de îngrijire și conducere a arboretelor tinere, acțiuni de igienizare a pădurii prin colectarea deșeurilor, precum și de combatere a dăunătorilor vegetației forestiere.

În primăvara acestui an, Direcția Silvică Neamț își propune parcurgerea cu lucrări de regenerare a unei suprafeţe de 703 ha, din care 491 ha cu lucrări de regenerare pe cale naturală, iar 212 ha cu lucrări de împăduriri; în plus față de acestea, 53 ha vor fi parcurse cu completări curente în plantaţii realizate în anii anteriori. În realizarea acestui program se vor utiliza 1.570.000 puieţi forestieri proveniți, în cea mai mare parte, din pepinierele proprii ale direcției.

La stabilirea suprafeţelor programate a se regenera în anul 2017 s-a avut în vedere asigurarea integrităţii şi continuităţii pădurii prin regenerarea tuturor arboretelor exploatate, urmare aplicării tăierilor definitive de regenerare.

Campania de împăduriri din primăvara acestui an a debutat în prima decadă a lunii martie în regiunea de deal din cadrul D.S. Neamt, în timp ce în regiunea de munte condiţiile meteorologice nefavorabile au întârziat începerea lucrărilor.

Sub aspect tehnic, s-a urmărit ca lucrările de regenerare să se desfăşoare în condiţii corespunzătoare calitativ, sub îndrumarea specialiştilor de la ocoalele silvice, care să se implice direct în urmărirea şi verificarea lucrărilor.

O componentă importantă a activităţii de regenerare o reprezintă susţinerea din punct de vedere tehnic şi logistic a acţiunilor promovate de societatea civilă pentru dezvoltarea conştiinţei apărării, conservării şi dezvoltării pădurii, a respectului pentru aceasta în societatea românească actuală.

Cu toții avem datoria să învățăm măcar câte puțin despre pădure; noi, toți oamenii, suntem responsabili de existența și perenitatea lor, astfel încât și generațiile următoare să se poată bucura de un mediu curat și sănătos. Învățându-i pe copii să apere natura, îi învățăm să apere viața. Viața triumfă și suntem mai sănătoși și mai optimiști atunci când mediul înconjurător este curat, când pădurea înflorește și dă culoare cenușiului urban.

Invităm pe iubitorii și ocrotitorii Pădurii de toate vârstele să ni se alăture și să ne sprijine în acțiunile noastre din perioda Lunii plantării arborilor, și numai.

DIRECTOR DIRECȚIA SILVICĂ NEAMȚ,
ING. DORU GHERGHEL

Articolul anterior

Arsene acuză: ”Urban a încasat ilegal chirii în zona Pieței Centrale în ultimii 3 ani”! PSD-ALDE-PMP va vota pentru licitație privind administrarea pieței!

Articolul următor

Primarul Chitic: ”Nu cred că cineva își poate permite să fure dreptul pietrenilor de a-și face cumpărăturile din noua Piață Centrală!”

Un comentariu

  • O intiativa extrem de buna care cred ca ar trebui sa fie facuta in toata tara ! Padurile noastre sunt decimete si cred ca ar fi normal sa plantam ..

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *