ISSN 2457 - 3973

Arsene acuză: ”Urban a încasat ilegal chirii în zona Pieței Centrale în ultimii 3 ani”! PSD-ALDE-PMP va vota pentru licitație privind administrarea pieței!

Președintele PSD Neamț, Ionel Arsene, a lansat, miercuri, o serie de acuzații despre neregulile care s-ar fi produs în Compania Municipală Urban S.A. prin încasarea ilegală., în ultimii doi ani, a taxelor din perimetrul Pieței Centrale din Piatra Neamț. Ionel Arsene a explicat că după incendiul care a distrus piața și încredințarea locației către Compania Națională de Investiții (structură a Guvernului) pentru a putea fi alocate fondurile de reconstrucție, Urban nu avea dreptul să perceapă chirii pe un teren care nu le mai aparține.

”Când piaţa a fost încredinţată Companiei Naționale de Investiții, s-a dat şi terenul, iar timp de 3 ani s-au încasat chirii de la comercianţi deși Urbanul nu a avut dreptul să încaseze chirii. Să vedem dacă Urban îşi mai poate păstra licenţa de funcţionare pentru că acolo s-a încălcat legea şi s-a făcut evaziune fiscală. Nu poţi încasa chirii pe un domeniu pe care nu mai eşti proprietar. Trebuie să vedem în baza cărui act normativ s-a desfăşurat această activitate comercială şi cei care cercetează astel de activităţi trebuie să aibă un răspuns. Este vorba de o complicitate în grup a celor din Primărie cu cei de la Urban. Municipalitatea, cei care colectează taxe, au echipe de control, au acceptat tacit această încălcare gravă a legii”, a declarat Ionel Arsene.

Pe de altă parte, liderul PSD Neamț a declarat că majoritatea PSD-ALDE-PMP a decis ca vineri, în ședința de Consiliu Local, să depună un proiect de hotărâre prin care Piața Centrală va fi dată în administrare doar în urma unei licitații publice.

”Cred că dacă vrem să avem o piaţă centrală în beneficiul cetăţenilor şi a Consiliului Local Piatra Neamţ trebuie să avem o abordare categorică şi eficientă pentru municipialitate. În mod normal, Guvernul nu era obligat să finanţeze piaţa atât timp cât era asigurată şi era piaţa municipalităţii. Banii de pe asigurare trebuia să asigure paguba. Nu s-a întâmplat aşa, nu ştiu cine a făcut şi cum a făcut asigurarea. Au fost nişte bani care au venit pe asigurare, pe care Urban i-a cheltuit pe facturi care nu aveau legătura cu reconstrucţia. Este societatea Urban pregătită să administreze din nou piaţa? Noi, cei din PSD, spunem că nu! Primarul Chitic spune că da. Urban a avut toate pieţele, multe spaţii comerciale, din care doar a încasat. Nu a fost producţie ci doar a încasat. Eu, ca şi om care vin din mediul privat, mă gândesc ce fel de administrator eşti tu când atunci când deși ai doar de încasat, fără investiţii, te duci în faliment sau insolvenţă. Înseamnă că eşti un foarte prost administrator. Ştim ce se întâmplă cu mafia pieţelor, cine închiriază, cine plăteşte şi cui. Ne întrebăm ce s-a întâmplat cu banii pe care Urban i-a încasat şi de la asigurare şi de la închiriere. Primarul Chitic a spus să o dăm provizioriu la Urban după care să facem o licitaţie şi cine va câştiga administrarea, o va prelua. Dar cum facem? Contract de închiriere pe tarabe, spaţii, unde va fi un restaurant? Pe cât facem, pe 3 luni? Şi ce face omul de acolo dacă nu se înţelege la preţ cu viitorul administrator? Nu putem aşa, suntem prea mari ca să ne mai jucăm. piațăNoi, PSD, nu vom accepta propunerea domnului Chitic de vineri şi solicităm ca piaţa să fie scoasă la licitaţie. Băieţii ăia deştepţi care cred ei că sunt deştepţi, cresc salarii, încasează jumătate în buzunarul lor şi piața va deveni un centru de profit pentru ei. Eu le spun că este gata cu şmecheria. Se încearcă din nou cum a fost, o puşculiţă de partid. Altfel nu îmi explic încăpăţânarea cu care primarul Chitic insistă să dăm piaţa la Urban. Nici la LocativServ nu dorim să o dăm, pentru că nu poate o administra, și nici altei societăţi a Consiliului Local, pentru că toate au probleme cu banii. Îi transmit, astăzi, public, domnului primar Chitic, că intenţia lui nu va avea susţinerea coaliţiei majoritare şi îl sfătuiesc să se mai gândească la asta pentru că ceea ce s-a întâmplat la Urban în cei 3 ani nu a fost legal şi nu aş vrea să treneze această situaţie în continuare la piaţă. Noi vom iniţia un proiect de HCL prin care susţinem licitaţia, să scoatem cel mai mare preţ posibil din concesionarea sau închirierea pieţei care să aducă bani la municipalitate. Noi nu vrem să prăduim din nou piaţa. Cum a stat 3 ani închisă, mai poate sta două luni. Oamenii ne-au spus că nu mai vor să dea şpăgi ca să primească tarabe, să fie fiscalizată corect”, a declarat Ionel Arsene.

Piața Centrală a fost reconstruită cu fonduri guvernamentale și pentru asta a fost necesară aprobarea unei hotărâri a Consiliului Local prin care terenul și ceea ce a rămas din construcție să treacă la Compania Națională de Investiții. Odată finalizată reconstrucția și efectuată recepția, Consiliul Local va emite, vineri, o hotărâre de preluare pe bază de protocol de la CNI a pieței. După acest pas se poate decide un administrator al pieței. În timp ce primarul Dragoș Chitic dorește încredințarea pieței, până la licitație, către Urban, majoritatea PSD-ALDE-PMP a decis ca piața să fie încredințată noului administrator doar după efectuarea licitației.

Până la momentul desemnării noului administrator, taxele și chiriile pentru terenul din afara pieței în care se desfășoară acte de comerț ar putea fi încasate de Direcția de Taxe și Impozite, însă doar în baza unei hotărâri a Consiliului Local.

Articolul anterior

Descinderi la hoții care au furat 30,000 lei dintr-o casă din Borca! Doi ieșeni sunt principalii suspecți!

Articolul următor

LUNA PLANTĂRII ARBORILOR 2017

Un comentariu

  • Veniti si stati de vorba cu noi care am avut paguba cea mai mare nu doar vorbe

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *