ISSN 2457 - 3973

Luna plantării arborilor la Direcția Silvică Neamț

În fiecare an, între 15 martie și 15 aprilie este marcată de către silvicultori și de către iubitorii pădurii, ”LUNA PLANTĂRII ARBORILOR”, eveniment cu tradiție și un prilej important în educația opiniei publice, cu privire la rolul și importanța PĂDURII pentru viață și societate, în sensul conservării, protejării și asigurării continuității acesteia.

Pădurea nu înseamnă numai lemn, nu se limitează doar la marginea proprietății sau a hotarelor țării, ci influența ei benefică se exercită la nivel global; este cel mai complex ecosistem cunoscut, desemnat ca principalul factor în stabilirea echilibrului ecologic, asigurarea calității aerului și protejării faunei sălbatice, începând cu prima frunză a arborelui și terminând cu ultimul fir de rădăcină.
În această perioadă acțiunile cu caracter educativ nu sunt reprezentate numai de plantarea de noi arbori, ci și de protejarea celor maturi, la care se adaugă realizarea de semănături în solarii și pepiniere, lucrări de îngrijire și de conducere a arboretelor tinere, acțiuni de igienizare a pădurii prin colectarea deșeurilor, precum și de combatere a dăunătorilor vegetației forestiere.
Romsilva sprijină și încurajează implicarea voluntarilor în acțiunile de împăduriri, oferind gratuit puieți forestieri, precum și asistență tehnică, în măsura posibilităților.
În primăvara acestui an, Direcția Silvică Neamț își propune parcurgerea cu lucrări de regenerare a unei suprafeţe de 699,3 ha, din care 482,2 ha cu lucrări de regenerare pe cale naturală, iar 217,1 ha cu lucrări de împăduriri; în plus față de acestea, 52,7 ha vor fi parcurse cu completări curente în plantaţii realizate în anii anteriori. În realizarea acestui program se vor utiliza 1.316.000 puieţi forestieri proveniți, în cea mai mare parte, din pepinierele proprii ale direcției. La stabilirea suprafeţelor programate a se regenera în anul 2022 s-a avut în vedere asigurarea integrităţii şi continuităţii pădurii prin regenerarea tuturor arboretelor exploatate, urmare aplicării tăierilor definitive de regenerare.
Campania de împăduriri din primăvara acestui an va debuta în ultima decadă a lunii martie în regiunea de câmpie și deal din cadrul Direcției Silvice Neamt, în timp ce în regiunea de munte condiţiile meteorologice nefavorabile și stratul consistent de zăpadă întârzie începerea lucrărilor.
O componentă importantă a activităţii de regenerare o reprezintă susţinerea din punct de vedere tehnic şi logistic a acţiunilor promovate de societatea civilă pentru dezvoltarea conştiinţei apărării, conservării şi dezvoltării pădurii, a respectului pentru aceasta în societatea românească actuală.
Cu toții avem datoria să învățăm măcar câte puțin despre pădure; noi, toți oamenii, suntem responsabili de existența și perenitatea lor, astfel încât și generațiile următoare să se poată bucura de un mediu curat și sănătos. Învățându-i pe copii să apere natura, îi învățăm să apere viața. Viața triumfă și suntem mai sănătoși și mai optimiști atunci când mediul înconjurător este curat, când pădurea înflorește și dă culoare monotonului cotidian și cenușiului urban.
Invităm pe iubitorii și ocrotitorii Pădurii de toate vârstele să ni se alăture și să ne sprijine în acțiunile noastre din perioada Lunii plantării arborilor, și numai.

Articolul anterior

PSD Piatra-Neamţ a început o campanie de ecologizare a oraşului

Articolul următor

Taxele și impozitele locale vor putea fi achitate din 16 martie și la oficiile poștale din Piatra-Neamț

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată.