ISSN 2457 - 3973

Mărturiile unei pietrence din infernul de la Nisa! Coasta de Azur s-a transformat în Coasta însângerată!

Coasta de Azur s-a înroșit cu sânge nevinoat! Și asta în numele unui război ”sfânt” pe care niciun om normal, fie că este creștin, musulman, hindus sau ateu nu îl poate înțelege.

Nisa, una dintre cele mai exclusiviste stațiuni a devenit, de joi, un punct înroșit pe harta terorismului.

Pe străzile orașului, locul turiștilor a fost luat de sutele de forte de ordine înarmate până în dinți. Disotecile, altădată pline de turiștii dornici să se distreze au devenit peste noapte spitale de campanie pentru zecile de răniți în urma masacrului de joi seara.

Este greu să descrii în cuvinte atmosfera altădată boemă a orașului.

Turiștii au părăsit în grabă orașului. Localnicii sunt șocați. Între aceștia, și Alina Maria Stolniceanu, din Piatra Neamț.alina1

S-a stabilit la Nisa în urmă cu 8 ani și de atunci este responsabil administrativ și de gestiune la un grup de firme din domeniul restaurării de patrimoniu și construcțiilor.

”Atmosfera a fost si este inca teribila. Eu nu am fost acolo, dar am vazut la televizor oameni care povesteau cum s-a intamplat, cum a venit camionul de 19 tone peste oameni, peste copii, peste carucioare, ingrozitor (peste familii, peste pariniti veniti cu copiii ca sa le arate focurile de artificii de ziua Frantei). Iar multimea care a inceput sa fuga panicata, au intrat in toate restaurantele si cluburile de noapte de pe Promenade des anglais, intr-o discoteca s-a amenajat un spital de “campanie”, au folosit fete de masa albe ca sa puna pe raniti si pe morti…multi copii pierduti, multi oameni care isi cauta inca o sora, un copil, un membru al familiei…dupa eveniment a fost o mobilizare extrema, multi donatori de sange, s-a format un memorial unde oamenii depun flori, lumanari, papusi, etc…de obicei plina de lume, de copii, de rasete si voie buna, Promenade des anglais este inca partial inchisa in dimineata asta, vida si trista…ambianta curioasa si bizara…toata lumea la Nisa este inca in stare de soc, dar viata trebui incet incet sa continue…e ingrozitor, nepoatele vecinei mele erau acolo,am avut prieteni care erau in proximitate sau care locuiesc in apropiere si care au simitit mirosul groaznic al mortii…in aceasta dimineata vad ca sunt inca 30 de copii internati in spital, parintii sunt distrusi…ce sa mai spun de cei care si-au pierdut copiii in aceasta tragedie… 202 raniti (dintre care 52 in stare critica si foarte critica), identificarea este inca in curs, unele dintre victime sunt de nerecunoscut, tot personalul medical de la 3 spitale din Nisa face o munca eroica de doua zile jumatate…

Ceea ce pot sa-ti spun este ca eu ma asteptam, la Nisa situatia este foarte “incinsa” deoarece sunt foarte multe persoane de origine araba (tuniseni, algerieni) care se radicalizeaza, sunt multi care au plecat de la Nisa ca sa faca “djihad-ul” in Siria. 

Doar cei care veneau ca sa faca turism la Nisa puteau inca sa mai spuna ca acest oras era un oras idilic…acum insa nu pot sa mai spuna asta, pentru ca au fost si multi turisit care au fost victime ale acestui atentat. Nu ma gandesc sa plec de la Nisa pentru moment, este un oras pe care am inceput sa-l iubesc pentru natura si patrimoniul sau exceptionl, ai vazut ca lucrez la o societate care se ocupa de prezervarea si restaurarea obiectivelor de patrimoniu istoric si artistic (biserici, etc.), aici am a doua familie, sotul, socrii, prietenii pe care mi i-am facut si care vin din toata lumea…sa plec ar fi un act las pe care nu simt sa-l fac, viata trebuie sa continue, e adevarat ca va continua cu un sentiment de frica si de control permanent… 

Mi se pare incredibil, anul trecut pe 14 iulie erau acolo cu mama, cu Brandusa sotia lui Codrut, cu Codrina, cu o alta fina Sabina si cu sotul eu ca sa vedem focurile de artificii…iar anul acesta carnagiu…lumea este intr-o mutatie ingrozitoare, trebuie sa invatam sa traim cu aceasta noua forma de razboi, cu pericolul mortii in fiecare secuna…cred ca cel mai greu este pentru cei care au copii si care se gandesc la viitorul acestora…”, a povestit Alina Maria Stolniceanu.

Cuvintele sunt de prisos.

Articolul anterior

Turiști din Piatra Neamț, prinși în conflictul militar din Turcia! Mărturie de la Belek! (foto)

Articolul următor

Accident cu 3 morți la Căciulești!

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *