ISSN 2457 - 3973

Mesajul prefectului despre apa de la robinete din Piatra Neamţ, Dumbrava Roşie, Săvineşti, Roznov, Zăneşti şi Gârcina

Redacţiile din Neamţ au primit, vineri, o informare de la Prefectura Neamţ cu privire la analizele apei brute din lacurile de acumulare situate în amonte de municipiul Piatra Neamţ. Totodată, se fac precizări importante despre potabilitatea apei de la robinete.

COMUNICAT DE PRESĂ

În conformitate cu cele stabilite în Hotărârea Comitetului Județean pentru Situații de Urgență nr. 1 din 03.02.2016 privind măsurile pentru asigurarea calității apei din Lacul Bîtca Doamnei, analizele zilnice din acumulările de apă Bîtca Doamnei, Vaduri și Pângărați au fost extinse și în amonte, în acumulările Izvoru Muntelui și Topoliceni.

În săptămâna curentă, respectiv 15 – 19 februarie, Direcția de Sănătate Publică Neamț a recoltat probe de apă brută din următoarele zone și a obținut următoarele rezultate:

– Lac Bîtca Doamnei – valoare analiză pentru Clostridium perfringens – 68 ufc/100 ml;

– Lac Vaduri – valoare analiză pentru Clostridium perfringens – 17 ufc/100 ml;

– Lac Pângărați – valoare analiză pentru Clostridium perfringens – 140 ufc/100 ml;

– Lac Izvorul Muntelui – valoare analiză pentru Clostridium perfringens – 46 ufc/100 ml.

Analizele probelor recoltate din râul Bistrița, localitatea Topoliceni, prin intermediul laboratorului Companiei Județene APA SERV au depistat valoarea de 231 ufc/100ml a indicatorului Clostridium perfringes, DSP Neamț urmând să prezinte, la începutul săptămânii următoare, rezultatele aceleași analize.

Toate probele de apă recoltate pentru monitorizarea calității apei din rețeaua orașului Piatra Neamț, Dumbrava Roșie, Săvinești, Roznov, Zănești și Gârcina se încadreaza în parametrii de potabilitate incluși în Legea 458/2002, Legea nr.311/2004 și provin din sursa de profunzime Vaduri.

Compania Județeană APA SERV, prin Laboratorul de Apă Potabilă, efectuează monitorizarea zilnică:

– a calitatii apei furnizată consumatorilor prin rețeaua de distribuție din sursa subterană Vaduri  și emite buletinele de analize aferente;

– a apei brute la Sursa Lac Bîtca Doamnei.

Menționăm faptul că, este important ca toți consumatorilor să respecte normele de igienă personală ( spălatul pe mâini, spălatul recipienților de păstrare ai apei, spălatul legumelor și fructelor, consumul de alimente proaspete și sanogene).

Prezența bacteriei în apa lacurilor va fi monitorizată în continuare și se va efectua un studiu la nivelul întregului bazin al râului Bistrița de pe teritoriul județului Neamț. Atât rezultatele studiului cât și măsurile dispuse vor face obiectul analizei la nivelul Comitetului Județean pentru Situații de Urgență și vor fi aduse la cunoștința opiniei publice.

prefect Ioan Vlad Angheluţă

Articolul anterior

Un bărbat a fost strivit sub tractorul cu care s-a răsturnat

Articolul următor

Accident şocant la Horia! O femeie în vârstă de 32 ani a murit! Soţul şi copilul acesteia sunt în stare gravă!

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *