ISSN 2457 - 3973

Ministrul Bode: ”DN 15 Bicaz – Poiana Largului, contract dat cu încălcarea legii iar lucările trebuiau finalizate de 3 luni”

Ministrul desemnat al Transporturilor, Lucian Bode, a oferit, miercuri, mai multe detalii despre modul în care a fost acordat contractul de lucrări pe drumul național Bicaz – Poiana Teiului, dar și stadiul execuției.

Declarațiile ministrului Transporturilor au fost făcute în comisia parlamentară de audieri, acolo unde senatorul PNL Neamț, Eugen Țapu – Nazare, a solicitat lămuriri pe această temă.

”Întrebarea mea vizează un obiectiv de investiții din județul Neamț, de circa 80 de milioane de euro. Este vorba de DN 15 Bicaz – Poiana Teiului. Concret, aș dori să îmi răspundeți în ce stadiu ați găsit acest obiectiv de investiții, atungi când ați ajuns la Ministerul Transporturilor, care era termenul de finalizare și în ce stadiu fizic este astăzi, și când preconizați finalizarea acestui obiectiv”, a declarat, în comisia de audiere, senatorul Eugen Țapu – Nazare.

Ministrul Lucian Bode a răspuns fiecărei întrebări în parte adresată de parlamentarul liberal nemțean.

Despre data la care trebuiau să fie gata lucrările, situația prezentată de Lucian Bode este cât se poate de clară: contractul prevede ca finalizarea lucrărilor să nu depășească 14 noiembrie 2019! Iar la momentul de față, stadiul scriptic al lucrărilor este de 83%, deși termenul de finalizare a fost întârziat cu aproape 4 luni!

”La data la care eu am fost învestit ca ministru, lucrările trebuiau să fie finalizate. Așadar, un reproș ce mi s-ar putea aduce că nu finalizez lucrările, nu este sustenabil. Ele trebuiau să fie finalizate pe 14 noiembrie 2019. S-a prelungit termenul cu mai multe acte adiționale iar în acest moment, execuția lucrărilor este suspendată din cauza condițiilor meteorologice. Din perioada de execuție mai au 2 săptămâni. Deci, în momentul în care ar începe lucrările, constructorul mai are 2 săptămâni la dispoziție. Stadiul fizic în acest moment este de 83% iar stadiul financiar este de 50%. Și o să întrebați de ce? Pentru că, diferența dintre stadiul fizic și cel financiar, aproximativ 70 de milioane de lei, este lipsa documentelor pe care constructorul trebuia să le predea în vederea acordării finanțării integrale. Astăzi, la DRPD Iași sunt în analiză documente tehnice în vederea aprobării soluțiilor tehnice”, a declarat ministrul Lucian Bode.

Chiar dacă nu a fost întrebat și despre legalitatea contractului privind reabilitatea drumului Bicaz – Poiana Largului, Lucian Bode a ținut să precizeze următorul aspect: ”Corpul de control al ministrului a constatat o abatere de la Legea achizițiilor publice, privind acordarea contractului. Nu vrea să intru în detalii pentru că sunt și alte instituții care verifică acest lucru”.

În imagine, ministrul Lucian Bode (centru) și senatorul Eugen Țapu Nazare – vicelider grup PNL Senat (în dreapta imaginii)

Articolul anterior

Expoziție de uniforme militare de jandarmi la Piatra Neamț

Articolul următor

Adăpost pentru victimele violenței domestice din Neamț

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *