ISSN 2457 - 3973

Ministrul Educaţiei: Anul şcolar viitor va avea 5 module de învăţare şi 5 vacanţe! Fără teze semestriale!

Anul şcolar 2022 – 2023 va avea 5 module de învăţare şi 5 vacanţe. Anunţul a fost făcut miercuri (30 martie) de ministrul Educaţiei, Sorin Cîmpeanu.

Acesta a anunţat că se intenţionează renunţarea la tezele semestriale.

„Am reuşit să ajungem, îmi place să cred, la un consens care este confirmat nu numai de experţi în ştiinţele educaţiei din România, ci de către orice expert care are un minimum de noţiune în pedagogie modernă. Este vorba de nevoia de a alterna module de învăţare de 6, 7, 8 săptămâni cu module de repaus. În aşa fel putem să ne adaptăm pe specificul anului şcolar din România”, a declarat Sorin Cîmpeanu.

Anul şcolar 2022/2023 va începe mai devreme, respectiv pe 5 septembrie. După doar câteva săptămâni se încheie primul modul şi este programată prima vacanţă.

„În data de 24 octombrie, elevii ar urma să intre în vacanţă. 24 – 30 octombrie să fie prima vacanţă. O vacanţă care să fie acordată tuturor elevilor şi preşcolarilor în egală măsură”, a precizat ministrul Educaţiei.

Al doilea modul de învăţare se va încheia în preajma sărbătorilor de iarnă, când va începe a doua vacanţă programată în perioada 23 decembrie – 8 ianuarie.

Al treilea modul de învăţare va începe pe 9 ianuarie şi se va încheia după o lună.

„În premieră, acest modul se va derula până în luna februarie, când vom avea cea de a treia vacanţă, care va putea fi acordată în a doua săptămână, în a treia sau în a patra săptămână a lunii februarie, la decizia fiecărui inspectorat judeţean, prin consultare cu cei implicaţi. Este vorba de o vacanţă de o săptămână, mobilă, în luna februarie”, a declarat ministrul Cîmpeanu.

Modulul al patrulea se desfăşoară începând din februarie şi până la Paşte după care va urma o nouă vacanţă programată în perioada 8 – 23 aprilie.

Al cincilea modul de învăţare se încheie pe 16 iunie.

Vacanţa de vară va începe pe 17 iunie şi se va încheia în prima zi de luni din septembrie.

Ministrul Educaţie a mai precizat că pentru anul şcolar viitor se ia în calcul renunţarea la obligativitatea tezelor semestriale.

„Având în vedere relevanţa tezelor semestriale, având în vedere această structură a anului şcolar, care se bazează pe cele cinci module de învăţare alternate cu perioade de repaus, intenţionăm să revizuim regulamentul de organizare şi funcţionare din învăţământul preuniversitar în sensul renunţării la obligativitatea acestor teze semestriale. Sunt convins că fiecare profesor ştie bine, uneori ştie foarte bine când să îşi planifice aceste evaluări, pe parcurs, de-a lungul anului şcolar, coroborat şi cu această structură pe cinci module. De asemenea, am luat act şi de solicitarea elevilor, pe care o susţin, aceea a unei evaluări standardizate, sumative la final de an şcolar şi solicită elevii şi o evaluare standardizată, predictivă la început de an şcolar. Este un model pedagogic pe care îl avem în atenţie şi împreună cu specialişti în ştiinţele educaţiei îl vom analiza şi îl vom implementa încă din anul şcolar 2022 – 2023 prin modificarea ROFUIP”, a spus Sorin Cîmpeanu.

Manualele şcolare vor fi disponibile şi în format digital iar mediile vor fi încheiate la finalul anului şcolar.

Articolul anterior

Minor de 16 ani accidentat pe o trecere de pietoni din Piatra-Neamţ

Articolul următor

Prefectul Adrian Niţă trage un semnal de alarmă: „Judeţul Neamţ, grav afectat de incendii de vegetaţie!”

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată.