ISSN 2457 - 3973

Prefectul Adrian Niţă trage un semnal de alarmă: „Judeţul Neamţ, grav afectat de incendii de vegetaţie!”

Prefectul Vasile Adrian Niţă a tras, miercuri, un nou semnal de alarmă în urma sutelor de incendii de vegetaţie forestieră din judeţ.

Incendiile s-au manifestat în luna martie pe circa 850 hectare din Neamț, ceea ce în opinia autorităţilor este „una dintre cele mai sumbre statistici cu care s-a confruntat zona noastră vreodată”.

S-au pierdut ori distrus vieți omenești, au murit carbonizate animale prinse în bătaia focului, au ars case, păduri și miriști.

„Din păcate, incendiile de vegetație tind să devină un fenomen în județul Neamț și numai prin simț civic și responsabilitatea cetățenilor se poate stopa actuala situație. Lansez un apel, către toți nemțenii, să renunțe la a da foc resturilor vegetale pentru a face curățenia de primăvară! Incendierea terenurilor este interzisă și se pedepsește conform legislației în vigoare cu neacordarea subvențiilor APIA și cu amendă. Dar cel mai grav este că pe lângă cele 850 de hectare trecute prin foc și pară luna aceasta, un om a ars de viu, alții trei au fost răniți, două case au fost făcute scrum și s-au înregistrat pagube materiale imense“, a declarat Vasile Adrian Niță, prefectul județului Neamț.

În urmă cu o săptămână, prefectul Niţă a avut o întâlnire cu toți primarii din județ, prilej cu care s-a dezbătut modul de gestionare a acestor incendii de vegetație.

De asemenea, a avut loc și o ședință cu reprezentanții Agenției de Plăți și Intervenții în Agricultură, ai Comisariatului Județean al Gărzii Naționale de Mediu și Inspectoratului de Poliție Județean și s-a dezbătut protocolul existent și modul de reacție în cazul acestor incendii de vegetație.

„Îi rog pe toți nemțenii să renunțe la focurile deschise! Își pun în pericol viețile lor, ale semenilor, casele, animalele, agoniseala și, nu în ultimul rând, poluează mediul înconjurător! E mult prea mare prețul pierderilor în comparație cu cât ar avea ca beneficiu curățând anumite zone de resturi vegetale!“, a mai spus prefectul Vasile Adrian Niță.

Articolul anterior

Ministrul Educaţiei: Anul şcolar viitor va avea 5 module de învăţare şi 5 vacanţe! Fără teze semestriale!

Articolul următor

Ionel Arsene (președinte CJ Neamț): Consiliul Județean investește pentru copiii și adulții cu dizabilități

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Cel mai popular