ISSN 2457 - 3973

Mugur Cozmanciuc (deputat PNL): Comerţul cu amănuntul din România în iunie, dintre cele mai mari din UE

România a înregistrat, în iunie 2021, una dintre cele mai puternice creșteri ale afacerilor din comerțul cu amănuntul la nivelul UE.
• Afacerile din comerțul cu amănuntul (cu excepția comerțului cu autovehicule și motociclete) au crescut în primele șase luni cu 13,4%, în timp ce în luna iunie comerțul s-a majorat cu 12,1% față de iunie 2020.
• Față de mai 2021, afacerile din comerț s-au majorat în iunie cu 3,2%.
• În primele șase luni din 2021, creșterea brută a afacerilor din comerț a fost susținută de majorarea vânzărilor de produse nealimentare (+21,4%), a comerțului cu amănuntul al carburanților pentru autovehicule în magazine specializate (+14,7%) și vânzărilor de produse alimentare, băuturi și tutun (+4,9%).
• Avansul din iunie 2021, față de iunie 2020, cu 12,1%, s-a datorat creșterilor înregistrate la comerțul cu amănuntul al carburanților pentru autovehicule în magazine specializate (+17,6%), vânzările de produse nealimentare (+14,0%) și la vânzările de produse alimentare, băuturi și tutun (+6,8%).
• Conform datelor oferite azi de Eurostat, România este printre țările UE cu cea mai mare creștere a vânzărilor cu amănuntul în iunie, cu un procent de peste două ori mai mare decât media de creștere la nivelul Uniunii Europene (5,3%).
• În rândul statelor membre UE pentru care sunt disponibile datele, cea mai mare creștere a volumului comerțului cu amănuntul în iunie, comparativ cu perioada similară din 2020, s-a înregistrat în Bulgaria (22,7%), Lituania (15,3%), Slovenia (12,8%), Estonia (12,2%) și România (12,1%), conform Eurostat.
• Creșterea cifrei de afaceri din comerțul cu amănuntul arată că măsurile liberale au sustinut puterea de cumpărare pentru români.
• Relansarea vânzărilor din comerțul cu amănuntul, adică a consumului – în tandem cu investițiile – este una din sursele importante ale veniturilor la buget care au crescut cu 22,4% în trimestrul 2/2021 față de perioada similară a anului trecut.
Deputat Mugur Cozmanciuc – PNL Neamţ

Articolul anterior

Un băiat de 9 ani a fost accidentat mortal de un autoturism la Ţibucani

Articolul următor

Noutăți importante despre a doua ediție a Festivalului Schinducului de la Izvorul Muntelui

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată.