ISSN 2457 - 3973

Municipiul Piatra-Neamț și alte 6 localități – LA UN PAS DE CARANTINĂ! Lista cu fiecare oraș/comună din Neamț!

Municipiul Piatra-Neamț, orașul Bicaz și alte 5 comune sunt la un pas de carantină. Nu mai punem la socoteală comunele Tașca și Tarcău, pentru care s-a luat deja decizia carantinării.

Pentru a fi carantinată, o localitate trebuie să aibă o incidență comunitară de peste 3 la mia de locuitori.

În municipiul Piatra-Neamț, incidența comunitară a cazurilor de COVID-19 este marți, 20 octombrie 2020, de 2,84 la mia de locuitori.

În orașul Bicaz, această incidență este acum de 2,52.

Cel mai aproape de pragul de 3 la mie este însă comuna Pângărați. Marți avea o incidență de 2,95.

Alte 4 comune au incidență ridicată și se apropie de pragul critic de 3 la mie. Este vorba de Girov – 2,73, Dobreni – 2,65, Gârcina – 2,65 și Drăgănești – 2,55

În cazul carantinării unei localități se iau următoarele măsuri:

  • Se interzice organizarea de evenimente private (nunți, botezuri, mese festive, etc.) în spații închise și deschise;
  • Se interzice activitatea cu publicul a operatorilor economici care desfășoară activități de preparare, comercializare și consum al produselor alimentare și/sau băuturilor alcoolice și nealcoolice, de tipul restaurantelor și cafenelelor, inclusiv a teraselor, în interiorul și exteriorul clădirilor;
  • Se interzice activitatea cu publicul a operatorilor economici licențiați în domeniul jocurilor de noroc;
  • Se interzice activitatea cu publicul a structurilor de primire turistică;
  • Se interzice organizarea și desfășurarea activității cinematografelor, instituțiilor de spectacole și/sau concerte;
  • Slujbele religioase vor fi oficiate doar în exteriorul clădirilor, fiind permisă prezența a maxim 20 de persoane;
  • Se instituie obligativitatea purtării măştii de protecţie, astfel încât să acopere nasul și gura, pentru toate persoanele care au împlinit 5 ani, prezente în spațiile publice închise și deschise;
  • Se suspendă cursurile școlare care presupun prezența „față în față” pentru toate unitățile de învățământ, cursurile urmând a se desfășura online;
  • Se limitează la maxim deplasarea persoanelor pe raza acestor localități.

Intrarea / ieșirea persoanelor este permisă pentru:

  • transportul de marfă, indiferent de natura acestuia, al materiilor prime și resurselor necesare desfășurării activităților economice în zonele carantinate, precum și aprovizionării populației;
  • persoanele care locuiesc în zonele carantinate și desfășoară activitate profesională în afara zonelor carantinate;
  • persoanele care locuiesc în afara zonelor carantinate și desfășoară activitate profesională în zonele carantinate;
  • persoanele care realizează activități agricole sau pentru comercializarea de produse agroalimentare;
  • deplasarea din alte motive justificate, precum îngrijirea/însoțirea copiilor/membrilor de familie, îngrijirea unei/unui rude/afin sau persoană aflată în întreținere, asistența persoanelor vârstnice, bolnave sau cu dizabilități, decesul unui membru de familie;
  • deplasarea pentru asistență medicală care nu poate fi amânată și nici realizată de la distanță;
  • urgențe medicale.

Toate persoanele vor prezenta autorităților competente legitimație de serviciu valabilă, adeverință de salariat eliberată de angajator sau alt document care să ateste activitatea profesională, iar pentru deplasarea din alte motive decât profesionale  vor prezenta o declarație din care să rezulte motivul justificat al depasării.

Este permisă tranzitarea localităților de către persoanele care nu au domiciliul pe raza acestora, fiind interzisă oprirea în aceste localități.

Autoritățile publice locale vor asigura dezinfecția periodică a spațiilor publice pe baza calendarului stabilit de către Direcția de Sănătate Publică a județului Neamț.

Toți medicii de familie au obligația să monitorizeze, din punct de vedere medical, toate persoanele izolate la domiciliu și să asigure asistență medicală tuturor cetățenilor, în mod special femeilor gravide, persoanelor în program de hemodializă, pacienților oncologici, etc.

Autoritățile publice locale au obligația să asigure colectarea deșeurilor, iar deținătorii de rețele de utilități au obligația să asigure funcționarea continuă a serviciilor de utilități publice.

Autoritățile publice locale au obligația să asigurare continuității aprovizionarea cu alimente și bunuri de strictă necesitate pentru persoanele fără susținători sau fără posibilități de asigurare a subzistenței.

Unitățile farmaceutice au obligația să asigure continuitatea aprovizionării cu medicamente necesare tratamentului uzual al tuturor cetățenilor.

Medicii de familie, cu sprijinul și sub coordonarea Direcției de Sănătate publică a județului Neamț, vor pune la dispoziția tuturor cetățenilor a informațiilor detaliate referitoare la măsurile de igienă individuală, ce trebuie respectate în contextul epidemiologic existent.

Iată lista pe fiecare oraș/comună cu incidența comunitară:

incidenta 20.10.2020

Articolul anterior

Comunele Tașca și Tarcău sunt ÎN CARANTINĂ! Ce înseamnă acest lucru?!

Articolul următor

Protest ”surd” al angajaților din DGASPC Neamț, pentru neplata salariilor.

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Cel mai popular