ISSN 2457 - 3973

”Ne-a ajuns cuțitul la os!” Cum a fost înființată, la Piatra-Neamț, Asociația ”Moldova se dezvoltă”

Șapte primari ai unor municipii din zona Moldovei au semnat, marți, la Piatra-Neamț, statutul și actul constitutiv al Asociației ”Moldova se dezvoltă”.

Asociația se dorește a fi un mecanism de presiune față de guvern pentru alocarea fondurilor necesare dezvoltării comunității dar totodată și un ”vehicul” cu ajutorul căruia pot fi accesate fonduri europene pe infrastructură rutieră, cultură sau turism.

Cele 7 primării care au constituit asociația sunt Piatra-Neamț, Iași, Suceava, Botoșani, Roman, Vatra Dornei și Câmpulung Moldovenesc.

Primarii acestor localități au spus că le-a ajuns ”cuțitul la os” fapt pentru care au decis să ia pe cont propriu soarta comunităților pe care le conduc.

”Este un moment important şi sunt foarte încrezător că prin intermediul acestei asociaţiei vom reuşi împreună să dezvoltăm regiunea Moldovei şi implicit fiecare dintre localităţile pe care le conducem. Suntem 7 membri fondatori dar este o asociaţie care rămâne deschisă şi sunt convins că pe parcursul timpului se vor alătura şi alţi primari, unii dintre ei deja şi-au exprimat intenţia de a fi membri. Obiectivul nostru principal este atragerea de fonduri şi ne vom orienta cu prioritate către fondurile europene din exerciţiul financiar 2021 – 2027”, a declarat primarul municipiului Piatra-Neamţ, Dragoş Chitic.

”Este un moment istoric din punctul nostru de vedere, este pentru prima dată când 7 municipii din Moldova se unesc pentru un scop comun. ”Moldova se dezvoltă” este o platformă de luptă politică şi administrativă. Faptul că astăzi nu avem infrastructura de care aveam nevoie pentru dezvoltarea autostrăzilor, drumurilor exprese, căi ferate de înaltă viteză şi multe alte lucruri, se datorează şi faptului că nu am fost consecvenţi să o cerem, şi să batem cu pumnul în masă dacă este nevoie, de la toţi cei care au guvernat sau guvernează România. Reprezentăm peste un milion de locuitori. (…) Nu ne-am apucat de autostradă, nu ne-am apucat de spital regional de urgenţă, nu am finalizat nici o centură a niciunui municipiu, nu am reuşit să punem la punct sistemul energetic, aducţiunile de gaze naturale, partea de infrastructură majoră şi utilităţi nici ea nu a fost realizată aproape deloc. Deci un motiv în plus pentru a pune piciorul în prag în noul exerciţiu financiar, lucru pe care împreună l-am cerut Comisiei Europene, ca din 2021, autorităţile locale şi mai ales cele asociate, să poată dirija în mod direct, în procente importante, fonduri europene dedicate proiectelor majore”, a spus primarul municipiului Iaşi, Mihai Chirica.

”Când am pornit la drum ne-am gândit foarte serios că principala sursă a noastră de finanţare sunt fondurile europene. Ne vom zbate pentru că aceste investiţii teritoriale integrate ne dau posibilitatea să dezvoltăm întreaga zonă. Vom putea dezvolta investiţii pe instrastructură, turism, cultură sau altele. Trebuie să facem intervenţii la guvern, când se face strategia cadru 2021 – 2027 şi să ne apucăm de lucru. Vom face o strategie de dezvoltare unică, integrată, a acestei asociaţii”, a declarat primarul municipiului Suceava, Ion Lungu.

”Sunt fericit că am reușit să ducem la îndeplinire acest proiect. Cred că muncă abia de acum începe cu adevărat pentru noi și trebuie să ne implicăm cu toții ca la nivelul întregii regiuni să gândim această strategie de dezvoltare, să identificăm proiectele care ne unesc. Este foarte important să avem reprezentanți la Comisia Europeană pentru a negocia noi axele de dezvoltare și pentru a aduce la cunoștința Comisiei Europene nevoile noastre, din regiune. Ne lovim de aceleași probleme, toate aceste criterii de finanțare nu răspuns sub nici o formă nevoilor noastre reale. Fiecare oraș va accesa și proiecte individuale dar proiectele integrate trebuie să fie cele care să reprezinte această asociație. Avem zona cea mai săracă din UE iar noi vrem să schimbăm acest lucru”, a menționat primarul municipiului Roman, Lucian Micu.

”Ne-a ajuns cuţitul la os. Facem această asociaţie pentru că am dat peste un guvern total ineficient, care nu a înţeles nimic din nevoia de bani în România, care a făcut ghiduri generale la nivel naţional. A fost un guvern total incompetent şi nu au suferit primarii ci toate comunităţile care aşteptau aceşti bani europeni, singurii care ne-au scos la lumină după aderarea la UE şi care ne puteau duce mai departe pe proiecte integrate la nivel regional. Am zis că ne luăm soarta în mâinile noastre pentru că asociaţia este eligibilă şi este şi un interes major din partea Uniunii Europene şi a Băncii Mondiale”, a precizat primarul municipiului Botoşani, Cătălin Flutur.

Asociaţia are conducere rotativă, la 6 luni. În momentul de faţă, Mihai Chirica este preşedinte iar Ion Lungu deține funcția de vicepreşedinte.

Articolul anterior

Deputatul Mugur Cozmanciuc îl învață pe ministrul Finanțelor care este cheia ca tinerii să rămână în țară

Articolul următor

Grav accident rutier la Gârcina, marți, în care au fost implicate 3 mașini! Iată cum s-a produs!

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *