• 9 decembrie 2022

ISSN 2457 - 3973

Noaptea Cercetătorilor Europeni la muzeul din Târgu Neamț

Eveniment cu mare impact la public, Noaptea Cercetătorilor Europeni s-a desfășurat și în acest an la Muzeul de Istorie și Etnografie din Târgu Neamț (Complexul Muzeal Național Neamț), aici fiind organiză ediția a doua.

Pe plan local acest eveniment a fost gândit pentru toate categoriile de public, dar el s-a adresat mai degrabă copiilor, pentru că s-a dorit să le fie stârnit interesul pentru știință. Prin activitățile desfășurate s-a urmărit ca participanții să aibă o altă perspectivă asupra a ceea ce înseamnă știință, cercetare, accentul fiind pus pe contactul direct cu acestea. Pentru ca activitățile să fie și mai atrăgătoare pentru copii, au fost aduse și două trupe de reconstituire istorică, astfel încât ceea ce înseamnă armament antic și medieval, ținute, activități specifice acelor epoci, să fie mult mai ușor de înțeles.

În deschiderea activității a fost susținută o conferință științifică, de către cercetătorul dr. Vasile Diaconu, intitulată ,,Arheologia morții…sau ecouri din mormintele trecutului”, al cărei scop a fost acela de a arăta publicului aspecte spectaculoase ale comportamentului funerar din diverse etape cronologice.

Ulterior, în curtea muzeului, publicul a putut asista la demonstrații de luptă și prezentare de echipament militar, susținute de Carpii Petrodavei, din cadrul Asociației Culturale Interactive Petrodava (coordonator Valentin Iancu) și de Străjerii Cetății Neamțu’ (coordonator pr. Marian Filip). De asemenea, copiii au putut participa la un atelier de arheometalurgie (coordonatori Ioan Olaru și Mihai Tudosă), dar și la atelierul micului fizician, organizat de Inge Olaru.

Toți cei prezenți au participat la o tombolă cu premii, iar expozanții, voluntarii și cadrele didactice au primit diplome.

Conform estimărilor organizatorilor au fost prezenți peste 250 de participanți.

„Din punctul nostru de vedere, dar și după reacțiile publicului, putem spune că evenimentul a fost un succes. Prezența celor două trupe de reconstituire istorică a adus un mare plus evenimentului și le mulțumim tuturor membrilor acestora pentru că ne-au fost aproape și le-au oferit copiilor un spectacol interesant și atrăgător. Ca și anul trecut, copiii au manifestat un interes deosebit și pentru activitățile metalurgice, dar au fost atrași inclusiv de experimentele de fizică realizate de eleva Inge Olaru. Deși Noaptea Cercetătorilor Europeni este un eveniment care pune accentul pe promovarea științei, noi am ales să facem acest lucru într-un mod aparte, astfel încât să-i putem atrage pe copii către muzeu și să aibă o altă perspectivă asupra a ceea ce înseamnă cercetare, știință, istorie”, a declarat dr.Vasile Diaconu, principalul organizator al evenimentului.

La Târgu Neamț, Muzeul de Istorie și Entografie este singura instituție care organizează, în mod oficial, evenimente dedicate Nopții Cercetătorilor Europeni.

Articolul anterior

Explozie într-o gospodărie din Neamţ! O femeie a fost rănită!

Articolul următor

Preşedintele PNL Neamţ, George Lazăr – omagiu pentru seniorii nemţeni

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *