ISSN 2457 - 3973

Nu râdeți! Albina românescă este pe cale de dispariție!

 

 

 

Albina românească este pe cale de dispariție, atrage atenția deputatul nemțean Liviu Harbuz, vicepreședinte al Comisie pentru Agricultură.

Situația alarmantă a reieșit în urma întâlnirii de marți a comisiei unde președintele Asociației Crescătorilor de Albine, Ioan Fetea și Cristina Mateescu, director general ICDA au prezentat datele despre materialului genetic apicol național, mai exact a singurei rase românești de albine, albina carpatină.

România mai are doar 1.200 de familii de albine de elită, cu genetică pură, cu performanțe superioare selecționate și care furnizează material genetic pentru stupinele de multiplicare din întreaga țară. Aducerea în România a unor rase noi de albine sau hibrizi riscă să conducă la alterarea, chiar pierderea în timp a albinei carpatine. După spusele președintelui ACA, domnul Ioan Fetea, ar fi vorba de 5-6 ani până când România va rămâne fără propria genetică pură, așa că se impun măsuri de sprijin pentru păstrarea și protejarea singurei rase autohtone de albine. Nu suntem singura țară care se confruntă cu acest fenomen, însă alte state au luat deja măsuri de monitorizare și control privind intrarea în țară a materialului genetic străin și au prevederi legale clare pentru a reglementa această activitate. Astfel, este de amintit exemplul Sloveniei, stat membru UE care a decis să nu mai permită importul sau schimburile intra-comunitare de albine în lipsa unui aviz care să întrunească acordul autorităților competente prin consultarea cu asociațiile reprezentative de crescători autohtoni. Ne gândim că un astfel de model ar putea să aplice și România pentru a-și conserva și perpetua singura rasă de albine, o rasă care răspunde nevoilor apicultorilor prin producții bune de miere, rezistență la boli și adaptare la condițiile climatice din țara noastră.harbuz albine Într-o altă ordine de idei, s-a discutat și reducerea procedurii de înregistrare a crescătorilor care dețin un efectiv mic de albine, până la cinci stupi, și care produc pentru autoconsum. Este îngrijorător că, dacă în Europa, consumul mediu anual pe cap de locuitor este de două kilograme de miere, la noi, acesta este de doar 0,5 kilograme, o stare de fapt care sper să se schimbe până la finele acestui an odată cu aplicarea, de la 1 iunie, a TVA-ului redus de la 24% la 9% pentru comercializarea mierii. Este o măsură importantă de sprijinire a sectorului apicol, a apicultorilor români, ajutându-i să concureze la raft cu mierea de import, adică să își valorifice munca în țară și să nu mai fie obligați să trimită la export jumătate din tot ceea ce produc”, a declarat deputatul Liviu Harbuz, vicepreședintele Comisiei pentru agricultură, silvicultură, industrie alimentară și servicii specifice din Camera Deputaților.

Parlamentul nemțean speră că ideile și problemele ridicate de către apicultori își vor găsi rezolvare prin norme și modificări aduse legislației în vigoare astfel încât să se ajungă la o înlesnire a activității apicole, la o reducere a birocrației pentru stupari.

Articolul anterior

Consilierul județean Daniel Vasiliu, funcție importantă la nivel național

Articolul următor

Vasile Ouatu – incompatibilitate de un milion de euro!

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Cel mai popular