ISSN 2457 - 3973

Pagini de istorie a Mănăstirii Neamț din cărți poștale și imagini vechi

În perioada 5 mai 2022 – 5 mai 2023, Muzeul de Istorie și Etnografie din Târgu Neamț, în parteneriat cu Mănăstirea Neamț organizează expoziția foto-documentară „Pagini de istorie a Mănăstirii Neamț din cărți poștale și imagini vechi”, în cadrul căreia vor fi expuse vedute, desene, schițe, gravuri, picturi, emisiuni poștale ilustrate, circulate și necirculate, și fotografii datate din a doua jumătate a secolului al XIX-lea până în prezent.

Expoziția, curatoriată de echipa formată din muzeograful Ionuț Stigleț, Arhimandrit Benedict Sauciuc, starețul Mănăstirii Neamț și muzeograf Vera Stigleț, constituie o sinteză retrospectivă a unor imagini reprezentative ale edificiului monahal, păstrate în colecții personale, arhive naționale și internaționale. Imaginile expuse prezintă istoria seculară a mănăstirii reprezentată prin ochii pelerinilor care au trecut pragul acestui așezământ în diferite perioade istorice.

Vizitatorii vor avea ocazia să vadă vechi reprezentări ale așezământului monahal, edite și inedite, precum lucrările realizate de pictorului francez Michel Bouquet, litografii Alexandru Asachi, Édouard Marbeau, Maria Radianu și Anton Kaindl, pictorul Gheorghe Siller, fotografii Carol Popp de Szathmári, Corneliu Pascu și Leca Herșcovici.

Expoziția oferă un portret al Mănăstirii Neamț în devenirea sa istorică, definind astfel personalitatea acestei urbe monahale. Acest demers muzeal este o pledoarie pentru conservarea și protejarea imaginilor istorice care sunt de o bogăție culturală deosebită.

Articolul anterior

Ursul a sfâşiat o oaie dintr-o gospodărie din Neamţ

Articolul următor

Tânără accidentată pe o trecere de pietoni din Piatra-Neamţ de o şoferiţă neatentă

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată.