ISSN 2457 - 3973

Pesta porcină, la granița județului Neamț! Autoritățile, în alertă maximă!

Depistarea a 2 cazuri de pestă porcină la doar câțiva kilometri de județul Neamț a alertat autoritățile județene.

Prefectul George Lazăr a convocat, joi, o ședință de urgență a Centrului Local de Combatere a Bolilor în care au fost luate o serie de măsuri pentru a preveni apariția pestei porcine în județ.

Cazurile de pestă porcină au fost semnalate în două fonduri de vânătoare de pe teritoriul județului Bacău au fost diagnosticate două cazuri de pestă porcină africană la efectivele de mistreți.

  • desfășurarea de activități de vânătoare, astfel încât să se realizeze vânătoarea integrală a efectivelor de mistreți din aceste fonduri de vânătoare;
  • carcasele rezultate din activitățile de vânătoare vor fi testate în laborator pentru PPA;
  • gestionarii fondurilor de vânătoare au obligația să inspecteze zilnic teritoriul fondului de vânătoare pentru a constata dacă pe teritoriul fondului sunt crescuți porci domestici, dacă apar porci mistreți morți.
  • pentru mijloacele de transport masă lemnoasă se vor organiza puncte pentru dezinfecție în cele două fonduri de vânătoare.

”Rog șefii instituțiilor cu rol în aplicarea măsurilor de prevenire a pestei porcine africane să mențină aceeași exigență, să fie strict controlată activitatea de comercializare ilegală a animalelor vii și a produselor de origine animală. La această dată, în județul nostru nu este permisă  comercializarea de animale, din orice specie, în târguri, oboare și piețe. Să informăm populația pentru a aplica  măsuri de biosecuritate la îndemână, să nu cumpere purcei din locuri necunoscute, fără certificat veterinar de sănătate, să anunțe medicul veterinar în cazul unei boli la animalele din gospodărie.  Este nevoie de efortul tuturor și voi face un apel și către autoritățile administrației publice locale, să apărăm teritoriul județului de răspândirea acestui virus”, a declarat prefectul George Lazăr.

Prin instituirea zonei afectate de boală – 13 kilometri de la locul de declarare a cazurilor de pestă porcină africană – sunt incluse și unele teritorii ale fondurilor cinegetice din județul Neamț, respectiv Fondul de vânătoare Oniceni – gestionat de A.V.P.S Roman și Fondul de vânătoare 2 – Poloboc, gestionat de A.J.V.P.S Bacău.

Și celelalte fonduri de vânătoare vor orgniza acțiuni de vânătoare a mistreților pentru atingerea unei ținte de densitate a mistreților de 0,5 mistreți/kilometru, sau mai mică. Se va menține aceeași exigență în aplicarea regulilor de biosecuritate în organizarea partidelor de vânătoare.

În județul Neamț au fost două focare confirmate de pestă porcină africană în județ. Cel de la Agapia este deja închis, cel de la Crăcăoani va fi declarat închis până la sfârșitul lunii.

La acestea se adaugă cele două zone de supraveghere specială în fondurile de vânătoare.

Read Previous

Senatorul Eugen Țapu-Nazare: ”Alegerea primarilor în două tururi înseamnă consolidarea democrației”

Read Next

Un bărbat din Dobreni și-a dat foc la casă după ce s-a îmbătat

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *