Pictorul Ciprian Istrate a dus Istopia la ArtCafe Westgate București. Joi, 4 iunie, a avut loc vernisajul expoziției, însoțit de lansarea catalogului personal al artistului.
Lucrările care au fost expuse, în luna mai, într-o fermă de porci, au putut fi admirate și de iubitorii de artă din București. Printre tablouri s-a putut regăsi, inclusiv, lucrarea pe care artistul Ciprian Istrate a dat-o porcilor, susținându-și ideea că arta rămâne artă indiferent de transformările, de formele pe care le ia de-a lungul timpului și indiferent de cum se raportează ceilalți la ea.
Invitat în cadrul evenimentului, criticul de artă Pavel Șușară a spus despre pictorul Ciprian Istrate că: ”Fiecare lucrare poate să genereze o fabulație de sine stătătoare excepțională. Și ceea ce se întâmplă în lumea pe care ne-o prezintă el, este extrem de interesant în contextul artei moderne și mai ales contemporane. Artiștii plastici se feresc să fie narativi, încearcă să mizeze pe potențialul limbajului , pe plasticitatea lui, pe capacitatea lui de a vorbi de la sine. Un pictor francez spunea la un moment dat că: ”un tablou, înainte de a fi un cal care paște pe un câmp, este o pânză albă pe care se așază niște pete de culoare”.
Această oscilație între iluzia imaginii și realitatea limbajului a făcut de multe ori greutăți aproape insurmontabile picturii. Ciprian face un lucru extrem de interesant pornește de la premise narative, lasă narația până la un anumit punct să se manifeste prin propriile ei resurse de imagine dar din momentul acela cel care fabulează și cel care reconstruiește narația este privitorul. Îi lasa privitorului tot câmpul de halucinație, tot câmpul de libertate și îi pune capacitatea fabulatorie, capacitatea de a privi în transă aproape ca sub narcoză în funcție de stimulii pe care imaginea îi conține în sine ca potențial nu ca finalitate.
Este o expoziție extrem de bine închegată, cu o lume la fel de bogată ca 1001 de nopți , în care straturile de civilizație se suprapun, în care sugestiile se enunță ca orice sugestie dar nu se materializează până la capat iar parte din expoziția lui suntem noi în clipa lecturii, în clipa receptării, prin propria noastră capacitate de a întelege ceea ce suntem pregătiți să vedem pentru că nivelurile lucrărilor lui sunt multiple: cine vrea să vadă un portret, vede un portret, cine vrea să vadă o opoziție față de război vede atitudinea, cine vrea să vadă abuzul eclezialului în spațiul laic, vede abuzul bisericii în spațiul laic, cine vrea să vadă fantasma creataorului într-o lume pe care el trebuie să o sistematizeze o lume aproape turbionară, brauniană pe care el încearcă să o stabilizeze, să îi dea coerență, poate vedea acest efort disperat și în fiecare lucrare în parte și în toate la un loc.”
O figură marcantă, care a făcut ca acest eveniment să aibă loc, a fost reprezentată de omul de afaceri Liviu Tudor, originar și acesta din Piatra-Neamț: ”Cu ocazia acestui eveniment suntem onorați să oferim comunității West Gate o interacțiune valoroasă cu arta contemporană, cu spiritul și gândirea unui artist cu o vibrație aparte. Convinși fiind că publicul nostru, compus din peste 1800 de studenți din 14 țări și 4 continente, precum și din peste 7500 de profesioniști care operează în birourile multinaționalelor găzduite de parcul West Gate, vor ști să decodeze și să savureze spiritualitatea, umorul și mesajele artistului”.
Expoziția va ramâne în atenția publicului bucureștean până pe data de 4 iulie 2015.
(GABRIEL APETRII)