FOTO-GALERIE Un bărbat „locuia” cu mai mulţi câini într-un culcuş pe Pietricica
Proiectul de lege privind DNA-ul pădurilor este o inițiativă de carton care va proteja, de fapt, mafia lemnului!, susține conducerea PNL Neamț.
Liberalii consideră că proiectul de lege, inițiat de USR și adoptat cu sprijinul decisiv al PSD, îi va pedepis doar pe ”amărâții” care au furat o creangă din pădure.
”Proba supremă de ipocrizie a fost oferită de liderul PSD Neamț Ionel Arsene. Trimis în judecată de procurorii DNA în două dosare de corupție, Arsene, care a devalizat bugetul județului, e brusc interesat de soarta pădurilor. Exact ca în proverbul: Hoțul strigă hoții”, susține PNL Neamț.
Proiectul de lege are mai multe vulnerabilități, în opinia liberalilor.
”În primul rând, Direcția de Investigare a Infracțiunilor de Mediu (DIIM), cunoscut, pe scurt, ca DNA-ul pădurilor, generează conflicte de competență cu alte instituții anti-corupție. Din punct de vedere juridic, DIIM intră în conflict cu DNA (pe fapte de corupție) și cu DIICOT (pe grupuri infracționale organizate). Spre exemplu, într-un dosar complex pe infracțiuni de mediu, toți cei implicați în mafia lemnului ar avea șanse mari să scape invocând nulitatea absolută a actelor de urmărire penală. Avocații mafiei – foarte bine plătiți – vor invoca faptul că actele de urmărire penală au fost făcute de procurorii unei structuri necompetente material. Concret, dacă dosarul va fi lucrat de DIIM, avocații inculpaților vor susține că e de competența DNA. Dacă intră DNA pe fir, vor cere ca ancheta să fie făcută de procurorii DIIM. Practic, această secție specială va ajuta, din punct de vedere juridic, mafia lemnului”, apreciază PNL Neamț.
Cel care fură un lemn din pădure să se încălzească iarna va suporta consecințele legii, consideră PNL Neamț.
”Comisia Europeană nu a cerut înființarea unui nou parchet, ci specializarea unor procurori pe probleme de mediu. Printr-un ordin al procurorului general, s-au făcut selecții în țară și s-a construit deja o rețea națională a procurorilor specializați în probleme de mediu, așa cum recomandă oficialii europeni. Prin urmare, proiectul de lege este doar un exercițiu de imagine în plin an electoral. Legea nu prevede un criteriu clar de stabilire a numărului de procurori detașați la noul parchet. Proiectul de lege prevedea inițial 295 de procurori pentru DNA-ul pădurilor, în condițiile în care Ministerul Public numără în total 2.500 de procurori. Așadar, inițiatorii ar fi vrut ca 12% dintre procurori să fie detașați pentru probleme de mediu, un procent imens, în condițiile în care marile structuri anti-corupție din România funcționează cu personal redus: lipsesc 300 de procurori la DIICOT și 100 la DNA, după ce PSD a încercat să pună pe butuci aceste instituții. Comparativ, DNA numără în acest moment 140 de procurori, în timp ce DIICOT are 260. Până la urmă, câți procurori credeți că a obținut USR pentru DNA-ul pădurilor? 10. Repet: 10. Deci a cerut 295 și s-a mulțumit în final cu 10. De ce? Pentru că aceasta a fost cifra impusă de PSD. USR a preferat pactul cu mafia roșie pentru a promova un proiect de lege ciuntit, dar care poate stoarce voturi. Acest DNA al pădurilor, format din 10 procurori, va avea competență exclusivă. Altfel spus, niciun alt procuror nu va putea ancheta vreo infracțiune legată de mediu. În concluzie, o mână de procurori de la București vor ancheta tot ce se fură în pădurile din România. Mafia lemnului probabil a deschis șampania”, mai precizează PNL Neamț.
(sursa foto: facebook Ionel Arsene)