ISSN 2457 - 3973

Povestea de viață a deputatului Iulian Bulai (USR Neamț)! De la Tămășeni, la Oslo. De la Huși, la Lisabona. De la Beijing, în …. Parlamentul României!

Iulian Bulai, tânărul de 29 ani ales deputat de Neamț din partea Uniunii Salvați România este surpriza acestor alegeri parlamentare. Recent intrat în politică, Iulian Bulai face un salt uriaș direct în Parlament, acolo unde l-au trimis, prin vot, aproape 7.300 nemțeni.

Povestea de viață a lui Iulian Bulai este fascinantă, uneori desprinsă parcă dintr-un film. Crescut în rigurozitatea familiei rurale, Iulian alege calea Liceului Catolic după care pleacă …. în Norvegia. Practic, de aici destinul lui Iulian Bulai avea să se schimbe. Dar iată povestea de viață a unui artist care vrea să facă și carieră în administrație.

”M-am născut la început de decembrie 1987 la Roman. Suntem doi fraţi și două surori. Am copilărit la Tămăşeni. Cu toate acestea pot spune pe bună dreptate că vin de pe Valea Siretului. Atât mama, Maria, cât şi tatăl, Ioachim, s-au născut în Tămăşeni. În schimb bunicii sunt fie din Adjudeni, fie din Rotunda. Străbunicii la fel, sunt din Tămăşeni, Adjudeni şi Rotunda.

Am avut o copilărie foarte fericită chiar dacă a fost destul de simplă. Nu ne-a lipsit niciodată nimic din casă, dar provin din generaţia celor care au copilărit la sat şi au prins tranziţia din plin. Ţin minte cum noi vecinii ne împrumutam câte un pahar de ulei şi zahăr, ţin minte vag ultimul chioşc comunist din sat de unde cumpăram jeleuri şi cum la un momendat în primii ani după revotuție pe lângă bibelouri lumea expunea în geam ambalaje de ciocolată şi bomboane.

Părinţii mei, pe lângă faptul că erau mici fermieri, adică cultivau bucata lor de pământ şi creşteau un porc, au fost mereu angajaţi. Mama a lucrat la agenţia CEC din localitate, care era tocmai la noi acasă, unde CEC-ul convenise cu tata să închirieze o camera în casa proaspăt terminată. Tata a fost electrician toată viaţa şi a lucrat în fabrică.

Eram o familie ca toate celelate familii din sat, cu excepția faptului că aveam o firma mare pe casă cu sigla CEC, iar camera închiriată băncii avea alarmă. Între ani 70′ şi 2003 au păşit la noi în casă mii de oameni de pe Valea Siretului care puneau de-o parte micile lor economii. Aveam şi o mică bibliotecă într-o vitrină cu geam de sticlă. De acolo lua tata atlasul uneori şi se lămurea cu privire la nedumeriri legate de graniţe şi capitale. Până s-a stins în 2003, an în care mama a ieşit la pensie, iar eu am început Liceul Catolic “Sfântul Iosif” din Bucureşti.

În 2003 am plecat pentru prima dată în Norvegia. În vizită la cele două surori care lucrau acolo. În vara respectivă mi-am făcut bani de liceu. Din adunat sticle, dar mai ales din împletit baloane pe stradă principală şi prin bâlciuri. Am fost mereu un tip cu spirit antreprenorial şi destul de creativ. În ianuarie 2004 m-am transferat la Liceul Franciscan din Roman. Am simţit că trebuia să fiu acolo. La liceu în Roman am intrat în contact cu profesori şi elevi zeloşi în a preda şi a învaţa. Era opusul unui liceu de fiţe. Principiul era: intră cine vrea, iar dacă doreşte oricine poate creşte. În cursul liceului am fost martorul capacităţii de transformare a educaţiei. Acolo am fost expus tainelor filosofiei, teologiei, sculpturii, literaturii, teatrului şi limbilor străine.iulian-bulai3

Între 2003 şi 2007 am călătorit în Scandinavia în fiecare vară. Făceam baloane pe stradă. Aşa reuşeam să îmi cumpăr cărţi şi să îmi susţin călătoriile prin Europa. În 2008 am fost admis la o şcoală de arte privată în Oslo. Eram admis fără să am posibilitatea de a putea să plătesc taxa şcolară de aproximativ 10.000 de euro pe an. Pentru că am fost înzestrat cu darul sculpturii, mi-am confecţionat mască şi un costum impecabil înfăţişându-l pe Henrik Ibsen şi în cursul a două luni de “performance” pe stradă am reuşit să adun aceşti bani plus banii de care aveam nevoie pentru întreţinere. În cursul acelei veri, Leonard Cohen a asistat la performence-ul meu artistic, şi m-a vorbit de bine în faţă a 10.000 de oameni. Despre asta, aici: https://www.youtube.com/watch?v=61uZBSlDeDQ

Începând cu ianuarie 2009 m-am încadrat cu jumătate de normă ca administrator şi clopotar la o biserica luterană din apropierea şcolii. Aşa am reuşit să termin anul universitar. Cursurile se ţineau în limba norvegiană, pe care mi-am însuşit-o în cursul a şapte luni. Între timp am aplicat şi am intrat la Academia Națională de Arte din Oslo. Interviul s-a desfăşurat în limba norvegiană. Am uitat să menţionez că plecând de pe băncile liceului stăpâneam bine limbile engleză şi franceză.

În cadrul secţiei de sculptură ceramică de la Academia din Oslo, după limbile norvegiană şi engleză, cea mai vorbită limbă era limba italiană. În vara lui 2010, am decis să învăţ intensiv limba italiană la Firenze. Acolo am consolidat cunoştiințele de limbă italiană acumulate imediat după liceu – am petrecut 4 luni la Huşi unde am studiat limba italiană şi cursuri de dezvoltare personală.

În ianuarie 2011 am plecat la Lisabona printr-un program Erasmus. Acolo am studiat limba portugheză în cadrul Facultăţii de Litere a Universităţii din Lisabona, şi am fost student al Academiei de Arte Frumoase. Reîntors din Portugalia mi-am pregătit licenţa şi am aplicat pentru un masterat în Norvegia şi China. Am fost admis atât la Oslo cât şi la Beijing. În paralel cu pregătirea licenţei în arte vizuale la Oslo, în cursul primăverii lui 2012 am studiat limba chineză (mandarin) cu un fost profesor de la Universitatea din Oslo. În iunie 2012 terminam licenţa. 

Cu toate că am fost plecat mulţi ani din România, nu am rupt legătura cu mediul şi valorile care mă formaseră. În 2012 am venit la Roman cu prima delegaţie de norvegieni care doreau să investească în antreprenoriat social în România. În perioda 2012-2016 prin intermediul Fundaţiei PACEA s-au derulat proiecte în valoare de aprox. 300.000 de euro. Beneficiarii proiectelor au fost în mare parte copii din medii defavorizate din Roman şi din jurul Romanului. Aceste proiecte se desfăşoară în continuare şi constau în investiţii în educaţie şi în incluziune pe piaţa muncii.

În august 2012 am primit bursă pentru a studia intensiv limba chineză la Beijing Language and Culture University. În septembrie 2012 începeam anul academic la China Central Academy of Fine Arts din Beijing. Am rămas un an în China. Şederea în China se datorează unei burse şi a unui împrumut din partea statului norvegian.iulian-bulai2

În februarie 2013 m-am căsătorit cu Eva Marie în biserica Romano-Catolică Wangfujing din Beijing.

Al doilea an de master în arte vizuale l-am făcut la Oslo, continuând proiectele începute în China. În 2014 am început al doilea master în relaţii internaţionale şi diplomaţie culturală. Primul semestru l-am petrecut la Berlin la Institutul de Diplomaţie Culturală, iar al doilea semestru la Siena în Italia. Al doilea master a fost finanţat de asemenea dintr-o bursă şi un împrumut din partea statului norvegian. Bursa a inclus şi fondurile necesare pentru o perioada de dezvoltare profesională şi înserare pe piaţă muncii. În primăvara anului 2015 am lucrat pentru Colegiul Universitar din Oslo, unde am tradus textele din norvegiană-română, română-norvegiană necesare primului examen autorizat pentru interpreţi de norvegiană-română. În urma studiilor efectuate cu împrumut de la statul norvegian am rămas dator cu aproximativ 28.000 euro pe care va trebuie să îi plătesc în următorii 25 – 30 de ani.

În august 2015, se naşte băiatul nostru, Ioachim.

Din octombrie 2015 până în aprilie 2016 am lucrat în Islanda şi Republica Capului Verde pentru delegaţiile Uniunii Europene din aceste două ţări.

După opt ani de experinţe academice şi profesionale am decis că a venit momentul să mă implic în viaţă comunităţii de unde am plecat. Am fost managerul de campanie al unei echipe de oameni tineri şi competenţi care în mai puţin de două luni a reuşit să trimită patru consilieri în cadrul Consiliului Local Tămăşeni.

Pur şi simplu am simţit că nu mai puteam să stau deoparte. În momentul de faţă consilierii PACT pentru Tămășeni şi Adjudeni aduc plus valoare comunităţii locale şi demonstrează că oamenii implicaţi pot face diferenţa.

Uniunea Salvaţi România colaborează cu iniţiative locale din toată ţară. Exemplul clasic este cel de colaborare între exponenţi ai mişcărilor urbane. Iată că în USR este loc şi pentru oameni cu un istoric al iniţiative locale rurale. Sunt în USR pentru că toate aceste forţe noi ale vieţii civice şi politice din România simt că trebuie să se solidarizeze pentru a trimite oameni curaţi în Parlamentul României”.

Campania celor de la USR Neamț s-a bucurat de vizita în județ a președintelui Nicușor Dan, cu 10 zile înainte de alegeri, dar și de prezența fostului ministru al Fondurilor Europene, Cristian Ghinea. De asemenea, în precampanie dar și la finalul campaniei, la Piatra Neamț și Roman a venit și vicepreședintele USR, Clotilde Armand. Resursele financiare au fost mici, spre zero, dar echipa mică și inimoasă de la USR Neamț a reușit să convingă electoratul iar cu noroc, la redistribuire, să aibă și un deputat.

”Se datorează miilor de nemțeni care au crezut în echipa noastră. Se datorează unui grup mic dar inimos care a promovat mesajul nostru de schimbare a clasei politice. În numele acestor oameni voi reprezenta nemțenii cu demnitate in Parlamentul României”, a declarat deputatul Iulian Bulai. certificat-doveditor-iulian-bulai

Articolul anterior

Ionel Arsene: ”PSD Neamț trimite în Parlament o echipă solidă, experimentată și capabilă să se lupte pentru nemțeni!”

Articolul următor

Jănel Iosub, directorul LocativServ, cere demisia consilierului local PNL

14 Commentarii

 • tinere asa cum ti-am zis si la lansarea de carte din 09.12.2016, politic nu reprezinti nimic si nici nu ai prea multe din cultura romaneasca pentru a putea conta.multinationala usr este doar o otrava necesara in politica romaneasca.nivelul tau e de tamaseni sau adjudeni(vezi ca satul rotunda e in comuna doljesti)pacat ca statul roman este obligat sa finanteze de la buget persoane care inafara de faptul ca s-au nascut in romania si a invatat oleaca apoi au plecat afara de unde au fost recrutati vin acum sa ne dea lectii.avem foarte multi romani pe strazile din norvegia care ne fac rau noua ca tara.acolo trebuia sa te implici.sunt total dezamagit de redistribuire.

  • Si-a zis mama,si-a zis mama……Co’stantine,co’stantine……manelistul comunist !?

 • Domnule Constantin.sunt curios daca ar fi pus stampila pe numele dumneavoastra daca ati fi candidat…….E de preferat sa vina cineva scolit din afara in locul cuiva care ar avea „calitatea” de a fi fata, baiatul sau nepoata cuiva ….fara a avea nimic altceva.Cunoastem cazuri chiar recente…

  • Titi, Constantine, nulitate anonima… baiatul asta e foarte ok si ma bucur ca a castigat! Bravo Iuliane, intoarce-i pe cealalta parte!

 • D-le C-tin ,acest băiat nu a adus alegătorii cu autocarul si are datorii la statul Norvegian ,”cinstite”,cat despre nivelul său de pregătire/cultura ,abtineti-va,multi din parlament au probleme cu lb.romana,iubesc un cuvânt – banul si de asemenea urăsc un cuvânt – penitenciarul

 • SUNT MULTUMIT SA MAI VENITI PE LA SABAOANI

 • Titi, esti asa o nulitate cu aia ai tai care te fac de ras…

 • sunteti intr-o mare eroare ;;a fost vot pe lista si nu pe persoana.asa ca ad4 las-o mai moale cu maneaua.iar cantecul invocat nu e manea..ce sa-i faci asa sunt comunistii nu le convine nimic;nici macar cand romania devine colonie.

 • Domnule Constantin, mai întâi învață să scrii românește. Probabil că ai trecut clasa cu mila și cu îndurările. Sper că le spui „sărut-mâna” foștilor tăi profesori pentru că te-au suportat.

 • ne trebuie cat mai multi tineri asa ca acest domn, sa ii avem acolo la conducere și abia atunci poate s.ar produce o schimbare și în tarisoara noastră. dar de unde… nu este loc de cei corupți și însetați de putere se avere.
  mult succes în cariera și sa nu te lași Iulian și după tine sa mai aduci alți 10 ca tine și ei la randul lor inca pe’atat, sa umpleți acel parlament cu oamenu ca voi. și atunci poate o sa ajungem sa trăim și noi asa cum se cuvine.

 • Domnule Constantin!!!Daca politic nu reprezinta nimic,poate d-voastra preferati sa fiti reprezentat de gasca PSD+ALDE!!! Cat despre nivelul celor din Tamaseni si Adjudeni, nu sunteti nimeni sa judecati calitatea s-au pregatirea oamenilor de acolo

 • Felicitari Iulian Bulai! Iata ce inseamna sa sclipeasca cineva, sa fie o valoare autentica!
  Trebuie sa se adune si oamenii curati si capabili! Sunt oameni simpli, care gandesc moral, intelept.
  La noi a fi politician inseamna sa stii cui sa dai spaga, sa stii sa dai din gura(doar gogonate, cat mai gogonate minciuni), sa dai din coate, sa mai dai si cate una in stanga, dreapta pt. ca „frica” ajuta si ea la voturi.
  Aida

 • Ma bucur ca tinerii se implica in politica Romaneasca !FELICITARI (Dar atentie sa nu ii copiati pe seniori )

 • Respect!…

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată.