ISSN 2457 - 3973

Prefectul Lazăr cere întărirea pazei în zona școlilor! ”Sunt tot felul de oameni rău intenționați….”

Prefectul George Lazăr a cerut Jandarmeriei, Poliției și Poliției Locale să întărească paza în zona adiacentă a tuturor unităților de învățământ din județul Neamț.

Solicitarea prefectului vine în contextul în care, la nivel național, au existat mai multe cazuri în care elevii au fost agresați, sub diverse forme, de indivizi cu probleme psihice sau certați cu legea.

Din acest motiv, prefectul Lazăr a solicitat ca în intervalul orar 08.00 – 14.00, în zona grădinițelor, școlilor, liceelor și colegiilor să existe o prezență constantă a oamenilor legii.

”Ar fi bine ca în momentul în care copiii vin și pleacă de la școală, dar și în pauze, jandarmii, polițiștii naționali și polițiștii locali să aibă o monitorizare și o prezență în zona unităților de învățământ. Sunt tot felul de oameni cu probleme psihice, care au tot felul de tendințe față de copii, și trebuie să avem grijă, să preîntâmpinăm astfel de probleme. Mai sunt tot felul de oameni certați cu legea care încearcă să sustragă bunuri de la copii, sau să îi șantajeze, să îi amenințe pentru a-i deposeda de bunuri. De asta este bine ca în intervalul 08.00 – 14.00, cât durează cursurile școlare, să fie o zonă de monitorizare”, a solicitat prefectul George Lazăr.

Inspectorul școlar general, profesorul Mihai Obreja, a precizat că nu toate unitățile de învățământ au asigurată paza proprie. Din acest motiv, prezența jandarmilor sau a polițiștilor este cu atât mai necesară.

”Avem destule cazuri de violență în școli, de pătrundere în școli, de furturi. Au fost incidente în primul semestru care nu au ajuns întotdeauna în presă, cu toate că aici trebuie să existe transparență, pentru că putem lua măsuri împreună. Au fost 201 cazuri de insulte sau limbaj necorespunzător. În școli pătrund persoane, pentru că nu toate au asigurată pază cu persoane. Am avut o situație săptămâna trecută când într-o școală, la o ședință cu părinții, a pătruns o persoană străină care a ajuns într-o sală de curs și a lovit o elevă. Directorul a acționat la timp și a chemat poliția iar persoana a fost reținută și s-a întocmit dosar penal. De asemenea, mai sunt cazuri de furt din școală sau distrugere. Am avut și 9 cazuri de automutilare în școli. Deci situația nu este în roz, de multe ori îmi apar semnale, iar unii directori tratează situațiile cu ușurință. Trebuie luate mai multe măsuri în școli pentru că sunt incidente care se pot solda grav”, a declarat inspectorul școlar general, profesorul Mihai Obreja.

În județ există 331 de unități de învățământ, din care 153 cu personalitate juridică (90 în mediul rural și 63 în mediul urban) și 178 unități arondate.

Există pază cu personal propriu în 68 unități școlare (39 în urban și 29 în rural).

Pază este asigurată cu firme specializate în 15 unități iar pază mixtă, în alte 2 unități.

Sisteme de supraveghere video în interior se regăsesc în 195 unități școlare.

În 85 de unități școlare (15 în urban, 70 în rural) nu există nici un sistem de pază!

Articolul anterior

Primarul Dragoș Chitic: ”Avem 20 de proiecte aprobate, în valoare de 33,4 milioane euro!

Articolul următor

Paul Pintilie, declarat post-mortem cetățean de onoare! Un consilier local, nu a fost de acord.

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată.