ISSN 2457 - 3973

Prefectul Niţă: Şedinţă tehnică pentru autostrada A8 care va trece prin Neamţ

Prefectul Vasile-Adrian Niţă a participat, joi, la ședința Comisiei de Analiză Tehnică (CAT) pentru Autostrada Târgu Mureș – Târgu Neamț, Sectiunea II: Miercurea Nirajului- Leghin”.

Proiectantul a făcut o descriere a proiectului și a depus un Memoriu de Prezentare pentru această secțiune, urmând ca, în baza lui, instituțiile avizatoare să vină cu propriile cerințe și observații pentru procedura de evaluare, in scopul obținerii acordului de mediu.

Totodată, primăriile de pe aliniamentul traseului A8 din județul Neamț, respectiv comunele Grințieș, Ceahlău, Poiana Teiului, Pipirig și Vânători Neamț au prezentat puncte de vedere cu avize favorabile în cadrul procedurii.

„Proiectul autostrăzii Târgu Mureş – Târgu Neamţ, secţiunea 2 Miercurea Nirajului – Leghin va avea o lungime totală de 159 kilometri. Traseul va traversa teritoriul judeţului Mureş pe o lungime de 25,3 km, judeţul Harghita pe o lungime de 81,6 kilometri şi judeţul Neamţ pe o lungime de 52,1 kilometri”, a declarat prefectul Vasile-Adrian Niţă.

Întâlnirea de astăzi a fost precedată de una ce a avut loc marți 03.05 la Miercurea Ciuc, la sediul APM Harghita, unde s-a desfășurat ședința CAT – Comisia de Analiză Tehnică, pentru secțiunea 2, zona de munte Miercurea Nirajului-Leghin de pe A8.

APM Harghita va transmite decizia etapei de încadrare către APM Neamț, care are competența delegată de către ANPM în cadrul procedurii de obținere a Acordului de Mediu și care este una favorabilă. Conform calculelor preliminare, suprafeţele estimate a fi defrişate pentru secţiunea 2 a autostrăzii sunt de circa 1046,56 hectare.

Localizarea suprafeţelor necesar a fi defrişate în scopul realizării proiectului va fi prezentată şi analizată în cadrul Studiului de Evaluare Adecvată şi a Raportului privind Impactul asupra Mediului.

Realizarea proiectului propus presupune ocuparea de terenuri cu diverse categorii de folosinţă precum: terenuri agricole, terenuri neproductive, păduri, curţi-construcţii, drumuri, ape, spaţii verzi.

Terenurile afectate de traseul autostrăzii sunt situate în extravilanul şi intravilanul localităţilor, parte a domeniului public şi privat care se va expropria ca urmare a unei/unor decizii de expropriere, respectiv Hotărâri de Guvern.

Secţiunea 2 a autostrăzii Târgu Mureş – Târgu Neamţ intersectează siturile Natura 2000 ROSCI0297 Dealurile Târnavei Mici – Bicheş, ROSPA0028 Dealurile Târnavelor şi Valea Nirajului, ROSCI0279 Borzonţ, ROSPA0033 Depresiunea şi Munţii Giurgeului, ROSPA0129 Masivul Ceahlău, ROSCI0270 Vânători – Neamţ, ROSPA0107 Vânători – Neamţ, precum şi arii naturale protejate de interes naţional RONPA0845 Parcul Natural Vânători-Neamţ şi RONPA0675 Rezervaţia de Zimbri.

Amplasamentul pe care urmează să se implementeze proiectul se suprapune cu 6 corpuri de apă subterană ce fac parte din Bazinele Hidrografice Mureş şi Siret.

Proiectul intersectează 18 corpuri de apă de suprafaţă ce fac parte din Bazinele Hidrografice Mureş şi Siret.

Nu au fost inregistrate contestatii la anuntul public de solicitare.

Punctele de vedere din partea membrilor CAT ce contin diverse mentiuni sau precizari vor fi inaintate beneficiarului.

Vor fi analizate şi definitivate în cadrul Studiului de Evaluare Adecvată şi Raportul privind Impactul Asupra Mediului.

La şedinţă au fost prezenţi reprezentanți ai instituțiilor avizatoare, respectiv APM Neamț, Garda Națională de Mediu, CNAIR, SGA Neamț, Directia Silvică, Garda Forestieră, ISU Neamț, DSP Neamț, Direcția Agricolă, Consiliu Județean, care au prezentat puncte de vedere, dar și consilierul ministrului transporturilor, domnul Cătălin Urtoi, împreună cu reprezentantul CNAIR, domnul Gheorghe Ioniță.

 

Articolul anterior

S-a deschis la Piatra-Neamţ a XXII-a ediţie a Târgului ECO ENERGY – MATERIAL CONSTRUCT – CLIMATERM

Articolul următor

Echipa RUGBY CLUB VENUS RIFIL a împlinit 31 ani

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Cel mai popular