ISSN 2457 - 3973

Primarul Chitic răspunde acuzațiilor PSD: ”Au dat în mod intenționat foc la piață pentru a spăla bani publici?!”

Primarul municipiului Piatra Neamț, Dragoș Chitic, a răspuns, luni, acuzațiilor aduse de PSD Neamț ”într-o sfântă zi de duminică”, în special declarațiilor făcute de senatorul Emilia Arcan și deputatul Ioan Munteanu, afirmații pe care le-a considerat ”mincinoase” și ”dezinformări”.

Edilul a demontat toate declarațiile potrivit cărora el este răspunzător pentru întârzierile în finalizarea lucrărilor la Piața Centrală și a spus că nu are nimic împotriva organizării unei licitații privind desemnarea noului administrator. A explicat, totodată, că până la organizarea acestei licitații, piața poate fi dată în folosință imediat prin încredințarea directă către o societate a Consiliului Local și normal ar fi ca Urban-ul să o preia, în condițiile în care obiectivul a fost în administrarea acestei societăți.

Cât privește cine gestiona societatea Urban la momentul incendiului care a distrus Piața Centrală, Dragoș Chitic a amintit că viceprimarul care coordona activitatea Urban era Aurelia Simionică (președinte PSD Piatra Neamț la vremea respectivă) iar Consiliul de Administrație al Urban era controlat de ”consilieri ai PSD sau apropiați de acest partid”. În plus, directorul Urban era nimeni altul decât Ioan Fiterău, membru al biroului local al PSD Piatra Neamț.

Acuzațiile cele mai grave lansate, ieri, în conferința de presă a PSD Neamț, de către senatorul Emilia Arcan, au vizat ”incendierea voită a pieței” pentru a ascunde ”spălarea de bani care s-a făcut acolo”.

”Am auzit un demnitar al statului român – senatorul Emilia Arcan – cum face afirmații halucinante. Ne spune că acolo a fost spălare de bani sută la sută, că focul a fost pus intenționat. Am rămas șocat când am văzut această declarații. Îi solicit public dacă are informații să le facă publice. Solicit instituțiilor statului să cerceteze, pe baza acelor declarații, ce s-a întâmplat acolo și să ne spună ce s-a întâmplat. Există rapoarte publice care dau cauza incendiului un scurt-circuit. Este inadmisibil să se iasă cu astfel de declarații fără probe. Riscăm ca oraș să ne facem de rușine pentru că un senator lansează în spațiul public cu atâta determinare astfel de acuze. Totodată, doamna senator nu a intrat astăzi în politică sau o funcție publică. A deținut funcții publice importante, a fost și președinte al Consiliului Județean Neamț. De ce nu a spus în ultimii 3 ani ce s-a întâmplat acolo? Îi spun că și tăinuirea este o infracțiune! Concluzia mea este că din declarațiile celor prezenți rezltă faptul că PSD a dat în mod intenționat foc la piață pentru a spăla bani publici.  Când a ars piața, nu eram la conducerea primăriei. PSD avea viceprimar care răspundea de societatea Urban, care își pusese director un membru marcant al PSD, care administra piața. Consiliul de Administrație de la Urban avea 3 membri de la PSD sau cu legături cu PSD. Declarația doamnei Arcan este un autodenunț? Când ieșim cu declarații este bine să ne conectăm și creierul”, a declarat, luni, într-o conferință de presă, primarul Dragoș Chitic.

Edilul a mai amintit și despre Piața Mărăței (invocată în conferința PSD Neamț că a fost adusă în pragul falimentului).

”S-au făcut afirmația și despre Piața Mărăței. Cine era administrator, cine este cel care a adus piața în pragul de faliment? Pentru asta a fost promovat. Acum este directorul unei societăți a Consiliului Local”, a spus primarul Dragoș Chitic cu trimitere la Jănel Iosub.

Cât privește întârzierea lucrărilor de la Piața Centrală, primarul Chitic a prezentat un document emis de Compania Națională de Investiții (aflată în subordinea Guvernului) care nu mai departe de 10 februarie 2017 a emis (o nouă) aprobare de prelungire a termenului de execuție a lucrărilor.

”Moldocor a solicitat către Compania Națională de Investiții recepția investiției, mingea este la CNI – instituție în subordinea guvernului, adică a PSD. Chiar îi rog să insiste pe cei de la PSD Neamț, dacă tot vor să ajute, la CNI pentru recepția pieței.  Să întrebe la CNI de ce s-a întârziat recepția, pentru că este contract între CNI și un constructor privat.Dar am un document de pe 10 februarie 2017 în care CNI a aprobat prelungirea termenului de finalizare cu o săptămână”, a mai spus primarul de Piatra Neamț.

Ce spuneau Emilia Arcan și Ioan Munteanu

Emilia Arcan: ”Se încearcă preluarea Pieţei Centrale tot de către Urban, o societate aflată în reorganizare. Chiar suntem cu toţii întunecaţi la minte să fim de acord cu aceste nereguli, să fie preluată de această societate? Acolo a fost spălare de bani sută la sută iar focul de la Piaţa Centrală a fost intenţionat pus. Nu vreau să intru în amănunte acum. Dar ne întrebăm cum a luat foc, de cine a fost administrată, cine vrea să o ia? Şi fac referire la toate pieţele pentru că sunt într-o stare deplorabilă de degradare. Cine este acest domn Mîţu (Valentin Mîţu, director Piaţa Centrală – n.r.)?”.conf PSD

Ioan Munteanu: ”Investiţia este gată dar nu a fost dată în folosinţă. Trebuie procedura de licitaţie publică şi nu prin încredinţare directă oricăreia dintre societăţile Primăriei. Trebuie un administrator care să nu susţină că piaţa este a tuturor dar să o jegmănească doar ei, câţiva. Piaţa Centrală trebuie să aducă venituri administraţiei dar în aceeaşi măsură trebuie să aducă şi condiţii pentru un comerţ civilizat, decent. Administraţia locală are obligaţia să ne răspundă de ce nu a fost respectat septembrie 2016 ca în contract? Piaţa a ars acum 3 ani, tot Dragoş Chitic era primar atunci. Nimeni nu ştie cauza (incendiului – n.r.) nici după trei ani. Ar trebui să ştim lucrurile acestea, este un semn de respect pentru locuitorii municipiului Piatra Neamţ. Eu nu am nimic cu omul Dragoş Chitic ci cu primarul Dragoş Chitic. Îi solicităm public să ne informeze ce s-a întâmplat cu suma primită de SC Urban ca daună de asigurare şi care nu a ajuns să acopere restanţele celui mai mare datornic la buget, tot Urban. Pe ce s-au cheltuit aceste bune milioane de lei? Nu cred că doar pe salarii, că activitate nu au. Cei care vând acolo stau în cea mai cruntă mizerie din România, dintr-o piaţă de municipiu. Nu mă adresez în calitate de parlamentar ci ca un locuitor al municipiului Piatra Neamţ care nu are restanţe la buget niciodată şi am dreptul să îl întreb pe domnul primar ”de ce?”, a declarat deputatul Ioan Munteanu.

Situația juridică și raportul Inspectoratului General pentru Situații de Urgență

Piaţa Centrală a municipiului Piatra Neamţ a fost distrusă, în totalitate, de un incendiu produs în noaptea de 20 spre 21 iulie 2014. Potrivit anchetei efectuate de specialiştii IGSU, incendiul s-a produs în urma unui scurtcircuit produs la un boiler.

Licitația privind desemnarea constructorului (Moldocor S.A.) a fost organizată de Compania Națională de Investiții – structură a Guvernului României. Tot CNI a desemnat un diriginte de șantier care verifică etapele de lucrări și semnează pentru deconturi. Primăria Piatra Neamț doar super-vizează lucrările, fără a avea vreun drept să intervină, și după recepția noii piețe va deveni proprietarul investiției, urmând să desemneze un administrator.

În cadrul pieţei funcţionau 142 de spaţii comerciale şi 245 de standuri, fiind afectate de incendiu aproximativ 650 de persoane care lucrau aici. Veniturile aduse la bugetul local de piaţă sunt estimate la circa 300.000 de lei lunar. Piaţa Centrală din Piatra Neamţ deservea circa 125.000 de locuitori ai municipiului şi ai comunelor învecinate.piata arsa

Articolul anterior

Uite cu ce se promovează județul Neamț la Târgul de Turism al României

Articolul următor

Care sunt cele 5 capitole esențiale ale bugetului municipiului Piatra Neamț pe anul 2017

2 Commentarii

  • Sa se aduca dovezi solide si cine este vinovat sa plateasca ! sa plateasca pentru toata paguba ! nu se poate asa ceva … in ce lume traim oameni buni ?

  • Sincer va spun ca imi este mila de primarul municipiului pt toate spetele din dosarele grele acolo unde dlui este vioara intai! Va asigur de toata cooperarea mea in elucidarea jafului din municipiul nostru si voi inainta toate probele de care dispun si abia dupa mai vedem noi cine are dreptate dle primar?!! Sa stiti ca ati semanat vant si veti culege furtuna, iar eu sunt un om de cuvant si imi tin promisiunile!

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Cel mai popular