Tânăr rănit după ce s-a răsturnat cu maşina în albia unui pârâu din Neamţ
OTRAVA DIN FARFURIA ROMÂNILOR
”Consumatorul român trebuie să înceapă să aibă această educație de a citi etichetele atunci când își alege un produs. Cei din industria alimentară și-au dat seama că într-o proporție destul de mare consumatorul nu citește ceea ce e notat pe etichetă din punctul de vedere al conținutului și atunci prin mijloace publicitare induce un anumit mesaj, fără a fi în conformitate cu ceea ce se găsește în acel produs”, declară Sorin Mirela, președintele Asociației Naționale pentru Protecția Consumatorilor.
Tiberiu Lelescu, șeful Direcției Agricole Timiș, sintetizează deruta din relația producători – consumatori: trăim într-un vid legislativ: nimeni nu verifică dacă un parizer conține piept de pui sau șorici. Pe oricine întrebi; DSV, OPC, DSP, toți spun că nu e din competența lor. Comercianții știu că nu se câștigă dacă pun în ele carne macră, așa că o combină cu resturi, șorici, slănină”.
Celebrul dr. Oz și dr. Roizen, au imaginat o ”listă neagră” cu produsele care nu ar avea ce căuta în alimentația noastră, de care ar trebui să ne ferim și să le scoatem din dietă. Iată câteva din aceste alimente/ingrediente și pericolele ce ne pândesc la consumul acestora:
MEZELURILE
Dintr-o listă de 20 de ingrediente, doar unul este carne. In rest, aditivi chimici, și resturi mai mult sau mai puțin naturale !
- Sarea, în cantități mari, împiedică absorbția calciului, îmbătrânește pielea, determină apariția cearcănelor și a pungilor sub ochi;
- Nitrații și nitriții sunt asociați cu un risc crescut de cancer la stomac;
- Pericol de demență;
- Pericol de boli neurodegenerative.
ZAHĂR RAFINAT ÎN CANTITĂȚI EXAGERATE
Trebuie să fim atenți la zahărul ascund în majoritatea produselor alimentare de la pâine la ketchup.
- Îmbătrânește întregul organism;
- Afectează sistemul cardiovascular;
- Slăbește sistemul imunitar;
- Predispune la obezitate;
- Risc de diabet zaharat.
DIVERSE SIROPURI
Siropul de porumb și alte siropuri dulci și lipicioase, care sunt tot o formă de zahăr rafinat.
- Crește riscul de obezitate;
- Crește riscul de sindrom metabolic;
- Predispun la diabet.
GRĂSIMILE SATURATE
Nu trebuie să abuzăm de alimentele naturale care abundă în grăsimi saturate, adică toate produsele de origine animală (carne, ouă, lactate).
GRĂSIMILE TRANS
Se regăsesc din plin în cookies, biscuiți, chips-uri, alimente de tip fast-food (prăjeli).
- Alterează procesele metabolice
- Favorizează depunerea colesterolului pe artere;
- Cresc predispoziția la boli cardiovasculare.
Libertatea de a opta pentru un produs alimentar sau altul, aparține fiecăruia dintre noi. În pofida informațiilor tot mai complete, mulți dintre consumatori sunt influențați de reclamele agresive din mass-media. Ce este mai grav este că aceste reclame mincinoase (prin omisiune, de cele mai multe ori) se adresează mai mult copiilor, organisme tinere, în formare. Aceștia vor deveni pacienții de mâine !!!
GUMA DE MESTECAT
Guma de mestecat este un produs complet sintetic cu o grămadă de chimicale și coloranți etc., punând în pericol sănătatea umană și chiar existența !
Prezint mai jos, compoziția acestei ”bombe alimentare”:
- E-420 sorbitol – provoacă boli ale sistemului digestiv;
- E-953 izomal;
- E-421 manitol – determină boli ale sistemului digestiv;
- E-965 îndulcitor;
- E-uri arome naturale identice;
- E-414 agent de îngroșare – poate declanșa boli ale sistemului digestiv;
- E-322 lecitină de soia – organism modificat genetic;
- E-422 stabilizator – cauzează boli ale sistemului digestiv;
- E-171 dioxid de titan – colorant ce provoacă boli de ficat și rinichi;
- E-951 aspartam, îndulcitor, OMG, foarte periculos și interzis la nivel mondial. La 30 de grade Celsius aspartamul se dezintegrează în:
- Metanol – extrem de toxic, provoacă orbire și chiar moarte și
- E-420 formaldehidă, interzis în Rusia, cancerigen din clasa A.
Aspartamul are urmările cele mai grave:
- Crește pofta de mâncare și sete;
- Cauzează dureri de cap, migrene, tinitus, alergii, depresie, insomnie, și cancer cerebral;
- Se acumulează în creier, cauzând pierderi de memorie, scleroză multiplă, schimbarea geneticii.
- E-950 acetsulfam de potasiu;
- E-330 acid citric;
- E-500 bicarbonat de sodiu, afectează negativ ficatul, provoacă diaree;
- E-903 ceară Carnauba;
- E-320 antioxidant, provoacă boli ale tractului gastro-intestinal, poate declanșa atac de astm, reține apa în organism, crește conținutul de colesterol;
- Baza de cauciuc.
Ori de câte ori mesteci gumă, creierul crede că se consumă alimente și emite semnale pentru stomac, pancreas și ficat să elibereze sucuri digestive. Acest proces, repetat de nenumărate ori, produce disfuncții în organism, care pe termen lung vor aduce complicații iremediabile.
Astfel, cel care mestecă gumă:
- Va consuma mai puține fructe și legume și mai multă mâncare ”Junk food”;
- Poate provoca probleme ale mandibulei;
- Poate provoca probleme gastrointestinale;
- Guma de mestecat afectează dinții;
- Consumatorul de gumă înghite mercur fără să știe.
Ambalajul conține substanțe periculoase pentru sănătate, putând duce la infertilitate, apariția cancerului hepatic, testicular și pancreatic. Sub acțiunea microundelor, substanțele din compoziția ambalajului se evaporă și trec în floricelele de porumb pe care le consumăm. Cel mai toxic este acidul perfluoroctanic, care se acumulează în organism și rămâne acolo mulți ani.
LAPTE PRODUS CU HORMONI ARTIFICIALI
Unii producători de lapte, dau vacilor hormoni de creștere (rBGH sau rBST) pentru a mări producția de lapte. Hormonii provoacă infecție a ugerului vacii, putând aduce puroi în lapte. Consumatorii pot face cancer de sân, de prostată și de colon. La achiziționare, să fim atenți la ambalaj și să urmărim ca laptele să nu conțină hormoni (dacă producătorul specifică informația).
Multe dintre iaurturile care nu sunt organice, provin de la vaci tratate cu hormoni de creștere, care au fost legați de cancerul de sân, de colon și de prostată. Multe iaurturi conțin coloranți artificiali și înlocuitori de zahăr, precum siropul de porumb, foarte bogat în fructoză.
PASTE FĂINOASE LA CUTIE
Unele paste conțin azodicarbonamidă, substanță interzisă în Singapore, Australia, marea Britanie și în multe alte țări europene. Substanța este un agent de albire, cel mai des folosit în producerea plasticului spumă, precum cel prezent în saltele de gimnastică și în tălpile de pantofi.
Pentru o alimentație corectă, suntem răspunzători noi toți. Dacă adulții tolerează multe din produsele din comerț, nu același lucru se întâmplă cu copiii, organisme în creștere și dezvoltare. Copiii sunt cei mai afectați !!!
”Cunoașterea ne face liberi și sănătoși”
prof. Dumitru Nastasă, toxicolog/farmacolog