ISSN 2457 - 3973

Rezistă barajul de la Bicaz la un cutremur de 7 grade? MEGA-VALUL de 20 metri ar ajunge în 36 secunde la Piatra Neamț!!!

Două mari pericole sunt în stare latentă în județul Neamț: fostul combinat de îngrășăminte chimice Azochim Săvinești și barajul de la Bicaz!

Plecând de la exercițiul derulat, ieri, la nivel național, și având ca scenariu producerea unui cutremur de 7 grade, revine întrebarea dacă barajul de la Bicaz ar rezista la un astfel de cutremur. Sau, mai exact, care ar trebui să fie intensitatea seismului ca barajul să fie distrus?

Spre exemplu, la cutremurul din 1977, de 7,2 grade, oscilațiile în sensul amonte-aval au deplasat spre amonte barajul cu 0,2 milimetri, iar infiltrațiile, al căror regim normal era de 50 litri pe minut au ajuns la 105 litri pe minut.

De atunci însă, barajul a îmbătrânit cu aproape 40 de ani iar lucrările au ieșit din garanție în anul 2010! Acesta a fost și anul când specialiștii au făcut mai multe calcule ce vizează apariția unei breșe în 75 la sută din suprafața barajului. Cel mai probabil, o astfel de catastrofă ar apărea la un cutremur de cel puțin 8 grade! Dar nu se știe niciodată! Asta cu atât mai mult cu cât există zvonuri potrivit cărora barajul are o fisură importantă dar autoritățile nu vor să spună adevărul pentru a nu panica populația!

Ce se știe este că unda de șoc, mega-valul, ar rade tot în cale. Ar ajunge în 19 secunde la Vaduri, în 36 secunde la Piatra Neamț și în 2 minute în municipiul Bacău!

Valul ar avea 60 de metri în aval de baraj și ar scădea până la 20 de metri în municipiul Piatra Neamț. Este suficient de mare să distrugă absolut tot și să lase orașul sub ape! Nici municipiul Bacău nu ar scăpa pentru că valul ar avea peste 8 metri aici.

De altfel, unda de șoc ar ajunge la confluența cu Dunărea în circa 12 ore și ar avea 5 metri înălțime!

Barajul de la Bicaz a  fost construit între anii 1950 – 1960. Construcția are o înălţime de 127 metri, o lungime de 435 metri la coronament și  o lăţime maximă la bază de 119 metri.

Lacul de acumulare Izvorul Muntelui are un volum maxim de apă de 1.250 milioane metri cubi, fiind al doilea lac artificial ca mărime din țară și al treilea ca mărire ca înălțime.

Între 10.000 şi 15.000 de oameni au muncit la ridicarea barajului, a tunelului de aducţiune şi a uzinei electrice. Pentru a asigura forţa de muncă necesară au fost aduşi deținuți politici organizaţi în Colonii de Muncă. Organizarea deţinuţilor politici s-a făcut în două lagăre, respectiv la Dodeni, în locul actualei staţii de transformare de la Cojusna, și în cartierul Ciungi în locul actualului stadion din Bicaz. Au avut loc numeroase accidente în rândul deţinuţilor, supuşi unor condiţii dure şi lipsiţi de experienţă, și astfel au apărut decese și răniri grave.

La construcţie a lucrat pe şantierele de la Tunel Intrare şi Baraj până la finele anului 1959 și un detaşament de 1.200 de militari ai muncii. Alţii 400 au lucrat la construcţia fabricii de ciment şi la hidrocentrala de la Stejaru.

Realizarea construcţiei a impus strămutarea parţială sau totală a 22 de sate. Dintre acestea, unele ca Răpciune, Cârnu sau Reţeş au dispărut în totalitate. Au fost strămutaţi peste 18.000 de locuitori din aproape 2.300 de gospodării. Două cimitire care urmau să fie îngropate de ape au fost şi ele dislocate. Preoţii satelor Hangu şi Fârţagi au început, cu un an înainte de inaugurarea barajului să-şi îndemne enoriaşii la slujba de duminică, să-şi mute morţii în noul cimitir de pe Dealul Chiriţenilor. A luat astfel naştere ceea ce avea mai târziu să se numească „Drumul Morţilor”, cel pe care au fost cărate osemintele. baraj-bicaz

Articolul anterior

Să fie scenariul real al unui cutremur de 7 grade? Aproape 7.000 de răniți și 2.500 morți!

Articolul următor

Un tâlhar de 18 ani a fost reținut de polițiștii nemțeni! A spart mai multe locuințe și societăți!

10 Commentarii

  • deci am devenit fatalisti.poate cineva sa rezolve ceva?nu…..atunci ce rost mai au calculele.sa evacuam de pe acum zona sau sa golim barajul.propun sa trecem la treaba si sa nu mai facem simulari.daca nu incetati naibi cu calculele voastre.nu ne ajuta la nimic.trebuia hidroelectrica sa intre in faliment si sa scapam de pericol.era bine sa aveti in vedere si modul in care este construit barajul si cate s-au mai rupt in lume.nu panicati degeaba oamenii de pe valea muntelui.lasati constructia in pace ca are cine se ocupa de siguranta ei.

  • Mi se pare de a dreptul imposibil…poate 36 de min da,dar secunde nu…aiureli!!!

  • Departe de adevăr.

  • Mi se pare de-a dreptul incredibil, să nu spun ridicol,cum oamenii îndruga fel de fel de momente apocaliptice, un cutremur de 9 pe scara Richter, ar putea avea efecte negative, asupra acestei construcții, am spus ,,ar putea”, panica care se crează în spațiu public se datorează acelor oameni care își dau cu părerea în ceea ce nu stiu!

  • Ai cam multe date la care nu ar fi trebuit să ai acces dar la fel de multe îți lipsesc. Dacă ai fi știut cam câți metri cubi de beton au fost turnați si duritatea betonului, dacă ai fi știut cum s-a făcut ancorarea barajului, de ce are forma pe care o are, probabil că această știre nu ar fi existat. Sunt alte lucruri de care ar trebui să vă faceți griji…

  • imposibil 36 de secunde…..toti muntii de la baraj pana la Piatra Neamt au la baza dinamita care se detoneaza automat in cazul unei catastrofe si oricum pana la Piatra Neamt va fi impiedicata si de satele comunelor care sunt largi deschise…..

  • Dar de unde sa fie asa multa apa ???? Bănuiesc ca fotografia e făcută cu multi ani în urma , ca de ceva timp numai seceta a fost și lacul a secat în proporție de aproape 90 %…… iar barajul nu cred ca va rezista la un cutremur de peste 7 grade….parerea mea.

  • alo, newsallert cu doi de L, nu mai speriați lumea cu secundele voastre. Apa nu curge în coloana pana la Bacău, se mai și împrăștie

  • Hei tu cel care ai scris reportaju cam sai prin somn spalate cu niste apa rece poate iti revii

  • nu mai mancati ciuperci si speriati populatia fratilor. e tare mai ceva ca piatra

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *