ISSN 2457 - 3973

Se anunţă 7 seri magice în cadrul Vacanţelor Muzicale la Piatra-Neamţ (7 – 13 iulie 2024)

În perioada 7 – 13 iulie va avea loc a 49-a ediţie a Vacanţelor Muzicale la Piatra-Neamţ.

Așa cum este tradiția edițiilor anterioare, deschiderea și închiderea festivalului aparțin concertelor de muzică clasică.

Startul va fi dat de Orchestra Filarmonicii „Serghei Lunchevici” Chişinău, cu maestrul Mihail Agafiţa la pupitru dirijoral.

Iubitorii muzicii de jazz vor fi răsfățați de concertul intitulat „Big Band Boom”, în care protagoniști vor fi Berti Barbera și Big Bandul Radio (dirijor: Simona Strungaru).

Muzica pop va fi prezentă pe scena Vacanțelor Muzicale prin intermediul trupei „The Motans”.

Un eveniment muzicale al ediției curente care va încânta publicul Vacanțelor va fi concertul Tarafului „Iancu Jianu”.

Constantin Gaciu, unul dintre cei mai mari cobzari ai României, cel care a înființat acum șase ani grupul oltean, aduce în festival muzica tradițională și cea lăutărească.

Ca la fiecare ediție, nu vor lipsi recitalurile camerale, anul acesta fiind invitați să le susțină muzicieni consacrați – Mircea Lazăr (vioară), Anton Niculescu (violoncel) Andrei Licareţ (pian) – ori tineri aflați în plină afirmare, precum acordeonistul Emmy Dumitru, fost elev al Liceului de Arte „Victor Brauner” din Piatra-Neamț.

Un alt eveniment de marcă al muzicii de cameră este recitalul propus de duoul „Suspiratio” alcătuit din Magda-Eliza Maftei (mezzosoprană) și Carles Dorador i Jové (teorbă). „Din Italia în Franţa – o călătorie muzicală barocă” abordează tema călătoriei, atât ca explorare a două țări și a două culturi, fiecare cu particularitățile sale stilistice, cât și drept călătorie prin diferitele forme de expresie muzicală vocală din secolul al XVII-lea. Arietele, canțonetele și cantatele italiene se vorîmbina cu ariile de curte, tipic franceze.

De neratat de către publicul meloman se anunță și concertul intitulat „The Great American Songbook”, adus pe scena Vacanțelor de muzicienii Sorin Zlat (pian), Mihaela Alexa (voce), Sorin Zlat sr. (saxofon), Adrian Flautistu (contrabas) și Iulian Nicolau (tobe).

„Poveste din Bucureştiul de odinioară” este concertul de vineri seara, unul aparte în care solista Miruna Ionescu și membrii „Tarafului de oraş” vor interpreta cântece celebre mai vechi ori mai noi, piese fredonate de mulți dintre noi: „Hai să-ți arăt Bucureștiul noaptea”, „Suflet candriu de papugiu”, „Coșarul”, „Por una cabeza”, „Inimă, nu fii de piatră”, „Mi-am pus busuioc în păr”, „Habar n-ai tu”, „Ciuleandra”, „Hora Mărțișorului”, „Căruța poștei”.

La final se va desfășura Gala de operă. Sub conducerea muzicală a dirijorului Cătălin Toropoc, vor evolua Orchestra „Ionel Perlea” și soliștii Alexandra Grigoraş, Claudia Caia, Relu Proca.

„Sperăm ca în acest an, programul pregătit să fie pe gustul publicului nemţean şi a celor care aleg să viziteze judeţul Neamţ. Mă bucur că în ultimul timp sunt oameni care vizitează judeţul nostru când sunt Vacanţele Muzicale”, a declarat directorul Centrului pentru Cultură şi Arte „Carmen Saeculare”, Carmen-Elena Nastasă.

„Întotdeauna, CJ Neamţ a susţinut şi a finanţat acest eveniment care a devenit un brand cultural al judeţului Neamţ, un reper pentru toţi iubitorii de muzică bună şi spectacol de calitate”, a transmis vicepreşedintele CJ Neamţ, Adrian Răducu Păduraru.

„De-a lungul anilor, am încercat să răspundem tuturor categoriilor sociale, tuturor vârstelor, prin artiştii pe care i-am ales să evolueze. Ne-am asumat riscuri deoarece veteranii ne reproşează permanent că Vacanţele Muzicale nu mai sunt ce-au fost… Nici noi nu mai suntem ce-am fost, nici vremurile nu mai sunt ce-au fost. Dacă nu te adaptezi vremurilor, e cumva ca o sinucidere. Mori. În discuţiile pe care le avem în diferite anturaje, primesc sugestii şi ţinem cont şi de ele. Le transmit cu tot respectul nostalgicilor că nu vrem să încremenim într-un tipar anume”, a explicat directorul muzical al festivalului, Mihaela Spiridon.

Articolul anterior

Întrerupere temporară furnizare apă în zonele Huci, Moara Veche și Fundoaia din comuna Ruginoasa

Articolul următor

Deputatul Laurenţiu Dan Leoreanu, prezent la omagierea Vioricăi Agarici

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Cel mai popular