NewsAllert :

Primele informații despre pompierii ISU Neamț detașați la misiunile de stingere a incendiilor din Franța

Vestigii arheologice vechi de 7.000 de ani, descoperite în apropiere de Târgu-Neamț

Vineri – 12 august, Folk pe Biciclete la Piatra-Neamţ! Bicicleală şi concert în aer liber cu intrare gratuită!

43 de milioane de lei alocați de Guvernul Nicolae Ciucă pentru municipiul Piatra-Neamț

Incendiu violent la o societate din Dumbrava Roşie! Pompierii au intervenit 5 ore!

Ionel Arsene (preşedinte CJ Neamţ): „1,4 miliarde lei daţi de Guvernul PSD pentru fiecare comună şi oraş din Neamţ!”

Zece pompieri nemţeni au plecat într-o misiune în Franţa pentru stingerea incendiilor de pădure

Carambol cu 3 maşini pe podul de la Horia, unde sunt lucrări. O femeie a fost rănită.

Au tâlhărit un bărbat din Piatra-Neamț pe care l-au „ajutat” după ce s-a autoaccidentat

Bărbat în comă după ce i-a căzut un bolovan în cap în Cheile Bicazului (FOTO/VIDEO)

FOTO/VIDEO Accident cu 5 maşini în judeţul Neamţ provocat de un tânăr din Piatra Şoimului

Deputatul Leoreanu, revoltat de situația de la Luțca cere nemțenilor să semneze petiția pentru podul refuzat de CJ Neamț

Propunerile privind noile Legi ale Educaţiei vor fi dezbătute la Piatra-Neamţ cu reprezentanţii ministerului

DSP Neamţ: Incidenţa COVID în judeţ a ajuns la 2,41 la mie! În 18 localităţi a depăşit 3 la mie!

Bătrân de 82 ani, spulberat pe o trecere de pietoni din Piatra-Neamţ de un şofer de 24 ani

  • 14 august 2022

ISSN 2457 - 3973

Ședință tensionată de final de an la Consiliul Județean Neamț! Contre între președintele Ionel Arsene și liberali pe un proiect european!

Ultima ședință din acest an a Consiliului Județean Neamț a avut un moment tensionat chiar la ultimul proiect, la care consilierii județeni ar fi trebuit să ia act de o licitație privind operatorul care va opera pentru ridicarea deșeurilor menajere din zona 3 Tîrgu Neamț (orașul și 17 localități).

În urma licitației, contestată și respinsă definitiv de instanța de judecată, firma care a câștigat este Rossal Roman.

Consilierii liberali s-au abținut de la vot și astfel nu a fost asigurată majoritatea de două treimi necesară unui astfel de proiect. Prin vocea liderului de grup, Florin Hopșa, au fost invocate mai multe motive.

”Președintele ADI Eco Neamț este domnul Eduard Corduneanu iar în Roman știe toată lumea că este firma lui. Am verificat pe declarația lui de avere. În afara faptului că firma Rossal este a dumealui, prin interpuși, soția lui are relații contractuale cu Rossal. Este trecută în declarația de avere că prestează astfel de relații contractuale. Deci reprezentantul d-voastră care este președintele ADI Eco Neamț va semna contractul cu Rossalul iar soția lui are relații contractuale cu Rossalul”.

”Acesta nu este un motiv”, a replicat președintele Consiliului Județean, Ionel Arsene. ”Dați-mi un motiv plauzibil prin care vă motivați abținerea de la vot”, a spus el.

”Referitor la tot ce înseamnă sistemul integrat de management integrat al deșeurilor, începând cu data de 19 decembrie 2013, consilierii PSD, PDL și PPD, timp de patru luni și jumătate au votat împotrivă sau s-au abținut pentru o chestie similară”, a mai spus Florin Hopșa.

”Domnule Hopșa, am să vă spun ceva. Acest contract a fost atribuit corect prin licitație publică. Vă spun că dacă domnul Corduneanu are o problemă va răspunde în fața legii dar aici eu spun că ar trebui să lăsăm politică deoparte. Nu ați auzit că s-au terminat alegerile pe 11 decembrie? Vreau să facem administrație aici. Vreți să lăsăm în mizerie toate comunele și orașul Tîrgu Neamț pentru că dumneavoastră sunteți tot în campanie electorală? Vreau să văd cum motivează consilierii PNL din zona Tîrgu Neamț pentru că orașul este îngropat în gunoaie și mă sună primarii din toată zona. Domnule Hopșa, vă rog să nu mă întrerupeți că nu suntem la șezătoare. Vă atrag atenția că județul Neamț poate intra în infringement din cauza aceasta și nu mai putem atrage niciun leu fonduri europene pe exercițiul bugetar 2016 – 2020. Dacă se întâmplă ceva, Consiliul Județean Neamț se va îndrepta împotriva dumneavoastră din toate punctele de vedere. Nu este o amenințare ci doar o aducere la cunoștință. Eu vă spun ce se întâmplă cu județul dacă nu reușiți să treceți peste alegerile din 11 decembrie. Nesemnând contractul se va atrage răspunderea Consiliului Județean iar noi ne vom îndrepta asupra celor care au condus la această situație”, a declarat președintele CJ Neamț, Ionel Arsene.

Contractul dintre Consiliul Județean Neamț și asocierea de firmel Rossal Roman – Diasil Service Suceava ar urma să aibă o perioadă de 96 de luni.

Tariful cu care operează asocierarea de firme este de 2,13 lei lunar de persoană, plus TVA în mediul rural și 6,02 lei lunar de persoană plus TVA în mediul urban.

Potrivit contractului, cele două firme ar trebui să colecteze, transporte și selecteze deșeurile menajere de la persoanele fizice și să opereze stația de transfer de la Tîrgu Neamț.

 

CE SE POATE ÎNTÂMPLA JURIDIC

 

Practic, Consiliul Județean Neamț refuză să aprobe un contract câștigat în urma unei licitații. Mai mult, există decizii finale ale instanțelor care au respins toate contestațiile. Pe aceste considerente, asocierea de firme care a câștigat licitația se poate îndrepta, în instanță, împotriva Consiliului Județean pentru că nu duce la îndeplinire prevederile unei licitații. Mai mult, poate face inclusiv o plângere la Comisia Europeană care, dacă va constata că procedurile proiectului major de sistem integrat al managementului deșeurilor, alocat cu fonduri europene, nu au fost duse la îndeplinire, poate penaliza județul Neamț până la retragerea fondurilor pe acest proiect și blocarea pe o perioadă de timp a altor fonduri europene.

Rămâne de văzut din punct de vedere juridic cum se va finaliza această dispută din legislativul județean. În acest timp, în orașul Tîrgu Neamț și cele 17 localități limitrofe nu se poate opera pentru ridicarea și transportul deșeurilor menajere pentru că nu există niciun contract în vigoare.

Soluții ar exista de partea ambelor tabere. Liberalii ar putea aproba acest proiect, pentru că votul oricum este unul de principiu, și dacă au indicii că legea a fost încălcată, pot depune sesizări și dovezi la instituțiile abilitate.

De partea cealaltă, social-democrații ar putea să îi ceară consilierului PSD Eduard Corduneanu să renunțe la calitatea de președinte al ADI Eco Neamț și astfel PNL ar rămâne fără motive de a nu vota proiectul.

Dacă există și alte soluții vom vedea la ședința ordinară a Consiliului Județean Neamț din ianuarie când, cel mai probabil, proiectul va fi repus pe ordinea de zi.

Articolul anterior

Deputatul PSD Ioan Munteanu a fost ales preşedintele Comisiei pentru agricultură şi dezoltare rurală din Camera Deputaților

Articolul următor

Salvamont Neamț a primit 2 autospeciale pentru intervenție în teren dificil!

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată.