ISSN 2457 - 3973

Sens Civic: campania de ecologizare a lacului Izvorul Muntelui a însemnat 250 voluntari, 4.600 ore de muncă, 9 tone de pet-uri!

Asociația Sens Civic, alături de Instituția Prefectului Neamț, Centrul de Voluntariat Neamț și Asociația Juvenala a organizat în perioada 9- 11 septembrie 2016 o amplă acțiune de ecologizare a Lacului Izvorul Muntelui  – Lacul Bicaz.

Acțiunea a mobilizat în cele trei zile peste 550 de voluntari, proveniți atât din organizațiile neguvernamentale partenere (250 de voluntari cu vârste de la 5 la 55 de ani), cât și din celelalte instituții implicate: Inspectoratul pentru Situații de Urgență, Hidroelectrica, Sistemul de Gospodărire a Apelor, Primăria Poiana Teiului, Primăria Hangu, Primăria Farcașa, Primăria Borca, Primăria Bicaz, Primăria Ceahlău.

În urma celor 4600 de ore efective de ecologizare desfășurate în cele trei zile, au fost colectați peste 6500 de saci de deșeuri, totalizând 11 tone de deșeuri, dintre care 9 tone de PET.

Dintre aceștia, 1500 de saci au fost colectați de către voluntarii primăriilor menționate și au fost deja ridicați de către firmele de salubritate care acționează pe raza comunelor.

Din restul de saci, au fost deja ridicați și depozitați în Portul Munteanu peste 50 %, acțiunea urmând a se finaliza până vineri, 16 septembrie.

”Au fost trei zile grele, pline de provocări, cărora am reușit să le facem față numai datorită mobilizării fabuloase a voluntarilor și partenerilor. Voluntarii au fost cei care au dus greul, s-au luptat cu canicula, cu tonele de gunoaie, cu indolența unor localnici, cu condițiile de dormit la cort și, cu toate acestea, au fost 100 % implicați și au găsit resurse să se adune în jurul focului de tabără, să cânte și să socializeze și să o ia a doua zi dimineață de la capăt ” a declarat Anamaria Holotă, coordonator voluntari în cadrul Asociației Sens Civic.deseuri3

”Timpul scurt și cantitatea foarte mare de deșeuri au fost cele mai mari provocări  pe care le-am întâmpinat, motiv pentru care am reușit să ecologizăm doar 30 % din cei 60 de km de mal pe care ne-am propus să-i curățăm. A fost, însă, un efort temeinic care a avut ca rol nu numai curățarea Lacului Bicaz de deșeuri, ci mai ales să tragă un semnal de alarmă referitor la importanța prevenirii unor astfel de situații ” a afirmat Loredana Dinu, coordonatorul Centrului de Voluntariat Neamț și director al Asociației de Sprijin Comunitar ”ACS”.deseuri2

”Mulțumim tuturor celor care s-au implicat, voluntarilor, tuturor instituțiilor partenere, și, nu în ultimul rând sponsorilor, fără de care această activitate nu ar fi putut avea loc, în condițiile în care resursele acestui proiect s-au bazat în exclusivitate pe munca voluntarilor și pe aportul sponsorilor și donatorilor. Proiectul ”Vremea curățeniei” a fost doar un start, a cărui finalitate este o legislație mai eficientă privind  protecția mediului, a cărei aplicare să se regăsească și în teren, nu doar pe hârtie. In acest sens, vom planifica începând de săptămâna viitoare o serie de consultări cu specialiști în domeniu, care activează în organizații neguvernamentale și instituții de profil, astfel încât să putem pune în aplicare o strategie națională care să vizeze reducerea până la dispariție a deșeurilor din România” a declarat Andrei Carabelea, președintele Asociației ”Sens Civic”, inițiatoarea acestei acțiuni.

”Felicit organizatorii și toate instituțiile implicate pentru rezultatele acestei acțiuni și totodată le reamintesc că au câștigat o bătălie, însă nu și războiul, pentru care, înainte de toate, este necesar să eliminăm și să prevenim cauza” a declarat domnul Vlad Ciurea, subprefect al județului Neamț  în cadrul Conferinței de Presă organizate în data de 14 septembrie de Instituția Prefectului Neamț.

Articolul anterior

Noutăți despre Shopping City Piatra Neamț

Articolul următor

Dumitru Nastasă (toxicolog): Iată stadiile intoxicației alcoolice

Un comentariu

  • Sunt ani buni de cand, uneori si de doua ori pe an, voluntarii curata lacurile si padurile de PET-uri. La scurt timp, locurile ecologizate de catre voluntari arata la fel sau chiar mai rau.
    Pana ce legile nu vor impune principiul european: “poluatorul plateste”, nu se va schimba nimic.
    Cine este poluatorul? 1. Este producatorul care alege sa ambaleze produsele in PET-uri. 2. Este comerciantul care prefera sa distribuie produse ambalate in PET-uri. 3. Este cumparatorul caruia nu ii pasa de poluare. Cumpara produse in PET-uri si apoi arunca PET-urile pe unde apuca.
    Care ar fi solutia? Pretul produsului ambalat in PET sa includa o taxa de mediu, suficient de mare pentru a face produsele ambalate in PET-uri mai putin atractive. Vanzatorul sa se angajeze sa recumpare aceste ambalaje si sa returneze taxa pe PET-uri. Periodic, PET-urile returnate si sumele ramase nerambursate din aceasta taxa sa fie varsate catre firme specializate in ecologizare si reciclarea PET-urilor.

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *